Jak dbać o dokumenty?

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Pawel_O

Sympatyk

Jak dbać o dokumenty?

Post autor: Pawel_O »

Czołem!
Drodzy forumowicze może ktoś z was jest mi w stanie pomóc w moim "problemie". Posiadam w domu sporo starych dokumentów, np. wykaz strat po wojnie, i chciałbym, żeby nie uległy zniszczeniu. I tu pojawia się moje pytanie. Czy da się je jakoś utrwalić w inny sposób niż skanowanie? Myślałem kiedyś nad laminowaniem, ale przy dokumentach w formie książki to nie wchodzi w grę a poza tym dowiedziałem się, że może to przynieść odwrotny skutek do zamierzonego.
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Jak dbać o dokumenty?

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Przede wszystkim sfotografować dobrym sprzętem by ewentualnie zachować dobrą kopię cyfrową.
Co do sposobów zachowania będzie tyle sposobów ilu jest dyskutantów (często dyletantów).
Radził bym się poradzić dobrego konserwatora z najbliższego Archiwum Państwowego.
Staszek
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Oprócz skorzystania z rad Staszka, warto również posiąść nieco wiedzy o technologii wytwarzania papieru / II poł. XIX i XX w / no i oczywiście o tzw. „kwaśnej katastrofie”.
Znalazłem tu taki artykuł na ten temat.
http://www.kc-cieszyn.pl/index.php/news,29#
Krzysztof
Pawel_O

Sympatyk

Post autor: Pawel_O »

Dziękuję za rady. Zacznę od zeskanowania wszystkich papierowych dokumentów, a później, przy chwili wolnego, podskoczę na Zamek Lubelski po porady ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”