Gdzie szukać informacji, jak nie wiele się wie
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Gdzie szukać informacji, jak nie wiele się wie
Mam następujący problem. Gdzie szukać informacji o kimś, o którym nie wiele wiadomo. Znam tylko imię i nazwisko oraz współmałżonka. Wiem, że zmarł przed żoną.
Pozdrawiam
Marcin Matusiak
Pozdrawiam
Marcin Matusiak
może warto najpierw skorzystać ze zindeksowanych materiałów w geneszukaczu lub genetyce, albo na Familysearch. Warto jednak sprawdzić czy nie możnaby tak doszukać się jakichś jeszcze wskazówek, np. miejsca urodzenia, zgonu, to może ułatwić sprawę. Jest to duże wyzwanie, ale takie dają najlepszą satysfakcję, gdy uda się coś ustalić. Sam miałem takie sytuację, kilka z nich udało się rozwiązać.
Poszukuję Pietrzaków (miejscowości Rybie, Czermno, Tytusin) Białowąsów (Fusów, Łuczyce) Smolarków (Wola Wiązowa, Wielgie, Słajszewo, Ciekocino) Orłów, Bukowców, Matrasów, Pajorów (Kamionka Mała) i Antoszów (Zaborów)
Jeśli Tobie niewiele wiadomo, to nam tym bardziej nic nie wiadomo. Żeby ktoś mógł coś doradzić trafnie, trzeba zdradzić co się wie, bo wszystko zależy od czasu, miejsca, wyznania itp. Podaj miejsce w którym osoba zmarła, żyła, urodziła się, choćby orientacyjnie, to samo z czasem-kiedy?Po wojnie, przed wojną, przed 1912?Od tego zależy gdzie szukać materiałów, jeśli się zachowały. Jak nazywał się współmałżonek i sama osoba, kiedy zmarła żona-to podstawowe dane wyjściowe.
Nie możliwe zresztą, żebyś znał tylko imię, nazwisko i współmałżonka, tylko pewnie o tym się jeszcze nie przekonałeś. Na pewno masz wiele informacji niepozornych, a które w tym przypadku mogą być jedynym środkiem do badań.
Kuba
Nie możliwe zresztą, żebyś znał tylko imię, nazwisko i współmałżonka, tylko pewnie o tym się jeszcze nie przekonałeś. Na pewno masz wiele informacji niepozornych, a które w tym przypadku mogą być jedynym środkiem do badań.
Kuba
A kto to był dla Ciebie? (pytanie jak najbardziej zasadne) Jakieś choć przybliżone ramy czasowe i geograficzne? Czy jest znany jakiś szczegół - np że x był kiedyś strażakiem, lub zginął na wojnie (walczył, nie walczył, w inny sposób). Wiadomości najczęściej mamy nie mało, tylko nie zdajemy sobie z tego sprawy.
pozdrawiam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
To zależy od czasu narodzenia i zgonu danej osoby. Jeśli po roku 1810, a przed rokiem 1912 to przede wszystkim w archiwum państwowym i tu można korzystać z indeksów np za pośrednictwem geneszukacza naszego, ale też na innych stronach. Jeśli po roku 1912 to chyba jeszcze nie archiwum, raczej USC. Jeśli przed rokiem 1810 może nie znajdować się w zasobie archiwów państwowych i tu bywa duży problem z dotarciem do dokumentów. Warto zwrócić uwagę na wyznanie jeśli jest wiadomo to też może ukierunkowywać.
Jeśli znasz współmałżonka to możę uda się dotrzeć do aktu ślubu i w ten sposób pozyskać brakujące informacje?
Jeśli znasz współmałżonka to możę uda się dotrzeć do aktu ślubu i w ten sposób pozyskać brakujące informacje?
Aha, do wcześniejszego posta chciałbym jeszcze dodać, że w akcie zgonu żony, jeśli sporządzony po 1945 r. (mniemam, że do niego można dotrzeć bez problemu?) może być bezpośrednia informacja o dacie i miejscu ślubu, skąd droga bardzo prosta do odnalezienia reszty informacji. Tak było w przypadku mojej praprababci i prapradziadka.
Kuba
Kuba
To był mój prapradziadek. Żył najpewniej do mniej więcej 1920 roku. Z tego co mówią ciotki, to że poszedł na wojnę i nie wrócił (ale już na którą nie powiedziały), inna twierdzi, że po wojnie (też nie powiedziała której) ktoś gdzieś go widział. Żona zmarła w 1933 roku, a najmłodsze dziecko urodziło się w 1910. Bardzo często zmieniali miejsce zamieszkania, gdyż pracowali w różnych folwarkach. Nawet nie wiem, gdzie brał ślub. Ale datę urodzenia pewnie ustalę, jak dowiem się o dacie i miejscu urodzenia jego brata. Gorzej z datą i miejscem śmierci