Archiwum Państwowe w Warszawie

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

dość ciężko -księgi nie było w Warszawie, temat był dla Pułtuska
nb: sprawdzenie braków wszystkich ksiąg od razu, umożliwiłoby uzupełnienie braków w ciągu tygodnia, teraz jw - "dość" cieżko

PS przepraszam - korekta - nie wiem czy obecnie nie ma, może już jest, ale i tak nie mam czy sfotografować, więc się nie dowiadywałem.
Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

Archiwum Państwowe m. st. Warszawy prośba o pomoc

Post autor: ofski »

Szanowni Państwo

W piękny majowy dzień 1884 roku w prawosławnej cerkwi św.Trójcy na Podwalu w Warszawie małżeństwo zawarli - przystojny sierżant warszawskiego garnizonu artylerii (mieszczanin z Petersburga) i słowiańskiej urody młoda chłopka ze wsi Obory w gminie Jeziorna.

Czy ktoś z szerokiego grona stołecznych genealogów zechciałby wykonać dla mnie przy okazji (czyli w najbliższych dniach) w trakcie swoich poszukiwań w AP w Warszawie, jedno dodatkowe zdjęcie aparatem fotograficznym (i drugie dla pewności :mrgreen:) aktu z opisanego wyżej ślubu ?
Bardzo proszę.

dotyczy zespołu: 196/0 Akta stanu cywilnego cerkwi prawosławnej św. Trójcy (na Podwalu) w Warszawie
Krzysztof
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

udostępniane są tylko mikrofilmy, jeśli chcesz mieć dobrą kopię to
a. poczekaj (w tym roku w szwa ma być prawosławie zmikrofilmowane)
b. zamów w APW skan z księgi

zdjęcia z czytników na Krzywym Kole z kopii użytkowych -porażka
Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: ofski »

Można faktycznie prosić AP o wykonanie skanu z księgi ? To super.
Cena mam nadzieje nie wzrośnie.
Czyli prośba, żeby ktoś z szanownego grona forumowiczów "cyknął" zdjęcie bezpośrednio z ksiąg jest niewykonalna.

Dotychczas w innych AP zawsze odpowiadali że jak księgi są zmikrofilmowane to skany wykonują tylko z mikrofilmów.
Oczywiście zgadzam się w 100% że
zdjęcia z czytników z kopii użytkowych - porażka
p.s. tak na marginesie co do kwestii
poczekaj (w tym roku w szwa ma być prawosławie zmikrofilmowane)
na słowo poczekaj mam alergię ponieważ przypomina mi się mój administrator budynku który na moje skargi i prośby żeby coś zrobić gdyż notorycznie zalewaną mam łazienkę - on od trzech lat odpowiada żebym poczekał bo "w tym roku" mają wymieniać rury w pionach i jak wymienią będzie OK.
a drugie poczekaj od niedawna kojarzy mi się niestety znów bardzo negatywnie z podpisaną ponad trzy miesiące temu umową o wolontariat właśnie z AP w Warszawie, po podpisaniu której kazali poczekać na skany do indeksacji.
........ no i tak sobie czekam i czekam
Krzysztof
Awatar użytkownika
33szuwarek

Sympatyk

Post autor: 33szuwarek »

Skan z Archiwum Państwowym m st Warszawy, kosztuje tylko 2 zł, akt mogą wysłać przez e-mail jeśli poprosisz ich.

Piotr
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

oki, nie będę pisał "czekaj"
będę pisał wyraźnie co zalecam (wręcz oczekuję:)))
zadzwoń/napisz do NAC z pytaniem o termin zeskanowania mikrofilmów prawosławnych z Warszawy - poza tym, że będziesz wiedział kiedy, będzie dodatkowa korzyść - dasz znać, że zainteresowanie i tym zasobem istnienie
i nie wypadnie z kolejki

ano -termin wykonanie kopii w Warszawie jest jaki jest i 4 miesiące -tak jak i kwerendy
stąd m.in. powstała kwestia wspomożenia poprzez wolontariat

PS jak uzgodnisz wydanie księgi (jutro telefonicznie) i wyjdzie na salę do 13:00 - będziesz miał wieczorem zdjęcie
ale nie sądzę:(
Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

AP m.st. Warszawy - prośba o zdjęcie /odwołana/

Post autor: hniew »

Witam,
Mam wielką prośbę do odwiedzających AP m.st. Warszawy.
Będę wdzięczny, jeśli ktoś zrobi jedno zdjęcie i podeśle mailem (kontakt przez pw).
Chodzi o odpis metryki chrztu lub akt znania Ksawerego Janisławskiego.
Prawdopodobnie coś takiego jest w zespole nr 72/1214/0 - Akta stanu cywilnego parafii rzymskokatolickiej św. Barbary w Warszawie, w alegatach do aktu małżeństwa:
- data: 17(29).04.1899
- nr: 124
- młodzi: Ksawery Janisławski i Kazimiera Moskalewska

Tylko akt chrztu lub znania Ksawerego!

Piszę tu a nie do AP ze względu na czas. Oficjalną drogą nie zdobędę tego dokumentu przed spotkaniem rodzinnym, które niebawem ma się odbyć.

Pozdrawiam
Hubert

PS. Ksawery to szwagier prastryja Zbyszka Cybulskiego :)
Ostatnio zmieniony wt 11 cze 2013, 14:11 przez hniew, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

AP m.st. Warszawy - prośba o zdjęcie

Przepraszam za wtręt, ale w ciągu kilkunastu dni zauważyłem kilka przypadków zapominania o bazach typu IZA, gdybym poprzednio skrobnął tu nie w korespondencji - może byłoby szybciej/skuteczniej/ z sensem. Stąd poniższe :)

piszesz
"Prawdopodobnie coś takiego jest w zespole nr 72/1214/0 - Akta stanu cywilnego parafii rzymskokatolickiej św. Barbary w Warszawie, w alegatach do aktu małżeństwa:"
Informacja o tym czy są w ogóle aneksy z danego roku osiągalna jest przez (w tym przypadku)
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/iza.ph ... y_id=80991
czyli sygnatura 72
lub przez szwa
tj jeśli termin "prawdopodobnie" miał oznaczać "nie wiem czy są i jeśli są to jaka jednostka A1899"

pytania
czy te aneksy są w Warszawie fizycznie (to raczej telefon /mail do APW, może być do pracowni, może być do kwerend;), ale to raczej sam sprawdź i daj znać
czy wśród nich jest dokument szukany (to już byłaby kwerenda, więc raczej do poszukania przez wykonawcę prośby) (pro forma pisze, jako warunek wykonania kopii, nie żebyś Ty miał zrobić)
no i jaki termin -tzn na kiedy jest potrzebne (też musisz napisać)

i jak poprzednio - przy forumowym "zleceniu" - od odpowiedzi na ww -zależne jest czy i kiedy.
Najszybciej chyba dopiero w piątek -jeśli są w Warszawie itd

pozdrawiam
Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

AP m.st. Warszawy - prośba o zdjęcie

Witam,
Co do terminu to to co wiem napisałem - niebawem :) Zapowiada się zajazd z zapowiedzianego zaskoczenia.
Po spotkaniu lub gdy ktoś pozytywnie odpowie oczywiście odwołam prośbę.
Po spotkaniu gdy nikt się nie zlituje zamówię kopię i cierpliwie poczekam i też będzie ok. Szczęśliwie APy takich zleceń nie liczą jako kwerendy :) tylko ten czas oczekiwania czasami ... :(
Z SzWA podałem nr i nazwę zespołu - przedmiotowy rocznik alegat jest tam wymieniony.
Czy w alegatach zachowały się dokumenty dotyczące tego konkretnego małżeństwa a w nich odpis aktu urodzenia lub akt znania młodego - oto jest pytanie. Prawdopodobnie jest.
Ale to już chyba najłatwiej sprawdzić na miejscu, przy okazji bytności, wszak nikt nie będzie na Koło ekstra drałował. Mam taką nadzieję. W przeciwnym wypadku miałbym nieczyste sumienie.
Pozdrawiam
Hubert

P.S. Wg IZY:
sygnatura: 72/1214/0/72
tytuł i daty: Aneksy; 1899-1899
opis: księga; po konserwacji; mieszane; ; ; ; ; I.2; ;

"po konserwacji" - więc jest nadzieja że jest udostępniana :)

PS2 Aktualne TYLKO jeśli są na miejscu ;)
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Nie do końca się zrozumieliśmy
to, że coś figuruje w zasobie APW, nie znaczy, że fizycznie jest na Krzywym Kole
czy dana jednostka aneksów jest w Warszawie -można/należy sprawdzić -można "na odległość":)
Dążyłem do - sprawdź, napisz, jeśli jest to postaram się zrobić w piątek. Bez obietnic:)
Bo gdyby były poza Warszawą, to już w poniedziałek będziesz wiedzieć, że adresatem próśby powinna być osoba wybierająca się do np Milanówka

a czy nie liczą jako kwerendy..otóż różnie - w przypadku aneksów, znalezienie dokumentów dotyczących nawet podanego aktu małżeństwa bywa niebanalne - popatrz w udostępnione kopie aneksów i spróbuj (wśród zdjęć, więc szybciej) znaleźć szukanego.
Czasem żaden problem - naście sekund, kilka minut, ale czasem ..popróbuj:)
Stąd nie zdziwiłbym się (w odróżnieniu od "podstawowych ASC"),gdyby była to jednak kwerenda -wraz z opłatą. Nie przesądzając, że tak jest, sugeruję. że należy się z tym liczyć

tak na marginesie - sygnały z forum (chyba, ze coś mylę) bywały, że przy przechowywaniu APWoskich w Milanówku zamówienie kopii miewa znacznie krótszy termin realizacji niż gdy są one na Krzywym Kole.
Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

Ok
Dzięki
Jutro będę dzwonił
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

nie ma na miejscu zdaje się..chyba powinieneś spróbować dowiedzieć się bezpośrednio w Milanówku jak to (zamówienie) czasowo wygląda
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

Dzwoniłem do Milanówka i bardzo miło sobie porozmawiałem.
I tyle dobrego.
Szczegółów nadal nie znam.
Informacja jest mniej więcej taka:
- akta są przeznaczone do konserwacji (bardzo zły jest ich stan) i skanowania - w bazach trochę inaczej to jest opisane ale bazy jak to bazy
- gdzie są - są wożone, gdzie są teraz trudno powiedzieć
- co robić - złożyć zamówienie i czekać
- ile - trudno powiedzieć może pół roku albo i lepiej

Jeśli będziesz na Kole i masz tam jakąś dobrą duszę to podpytaj z łaski swojej.
Może na miejscu powiedzą coś bardziej optymistycznego.

Pozdrawiam
Hubert

P.S. Jeśli są/mają być skanowane to ciekawe czy trafią do SzWA?
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Moim zdaniem raczej nie o konkretnej jednostce mówili, a ogólnie. Jeśli chodzi o konkretny rocznik to myślę, że:
jest w Milanówku
po konserwacji
skanowany nie będzie w rozsądnym czasie (typu 2013-2014)

i faktycznie konkluzaj: złożyć zamówienie (via BOK Warszawa) i czekać
ew. na miejscu w Milanówku spróbować przejrzeć, sfotografować (bez statywu, oświetlenia dodatkowego)
Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

Dzwoniłem 2 razy.
Za pierwszym zapisano sygnaturę i obiecano sprawdzić.
Za 2gim odpowiedziano jw.
Jeśli masz rację tzn iż o..... sprawę i spławiono natręta ogólnikową bajeczką.
Co jest gorsze nie wiem.
Gdzie jest księga także.

Prośba pozostaje aktualna.
Milanówek wszak także koledżanki i koledzy bywa że odwiedzają.

Pozdrawiam
Hubert
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”