Jak skutecznie naprawić błąd księdza z przed 122 lat.
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Hanna_Iwona

Jak skutecznie naprawić błąd księdza z przed 122 lat.
Witam.
Jak skutecznie naprawić błąd księdza z przed 122 lat.Ksiądz zapisał w skorowidzu osób ochrzczonych daną osobę pod cudzym nazwiskiem( a dokładnie pod nazwiskiem świadka uczestniczącego w ceremonii) a sam akt dotyczy faktycznych rodziców dziecka i jego samego.
Ten akt był poszukiwany w AP Mława bez rezultau.Tylko moja determinacja doprowadziła do odszukania tego aktu.
Ten błąd został powielony przez osobę indeksująca Parafię Sońsk a dotyczy aktu urodzenia 1891/69.Sońsk.
Do Archiwum w Mławie mogę wystosować pismo w spr.sprostowania Nazwiska ale jak to zrobić w Genbazie i Genetece.
Hania.
Jak skutecznie naprawić błąd księdza z przed 122 lat.Ksiądz zapisał w skorowidzu osób ochrzczonych daną osobę pod cudzym nazwiskiem( a dokładnie pod nazwiskiem świadka uczestniczącego w ceremonii) a sam akt dotyczy faktycznych rodziców dziecka i jego samego.
Ten akt był poszukiwany w AP Mława bez rezultau.Tylko moja determinacja doprowadziła do odszukania tego aktu.
Ten błąd został powielony przez osobę indeksująca Parafię Sońsk a dotyczy aktu urodzenia 1891/69.Sońsk.
Do Archiwum w Mławie mogę wystosować pismo w spr.sprostowania Nazwiska ale jak to zrobić w Genbazie i Genetece.
Hania.
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
nie znam genbazowych indeksów
w genetece - jest wątek
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 015#177015
i to nieodległy, więc nowy nie jest potrzebny
najskuteczniej - zindeksować z aktów nie ze skorowidzów wraz z weryfikacją (z inną osobą) dany zespół i przesłać do metryki.genealodzy.pl tak sporządzone zweryfikowane indeksy będą wolne od tej cechy (trudno nazwać wadą) bazy ze spisanych skorowidzów
w genetece - jest wątek
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 015#177015
i to nieodległy, więc nowy nie jest potrzebny
najskuteczniej - zindeksować z aktów nie ze skorowidzów wraz z weryfikacją (z inną osobą) dany zespół i przesłać do metryki.genealodzy.pl tak sporządzone zweryfikowane indeksy będą wolne od tej cechy (trudno nazwać wadą) bazy ze spisanych skorowidzów
- Hanna_Iwona

No tak P.Włodku ale ten przykład który Pan podał dotyczy zniekształonego samego imienia a w moim przypadku jest nazwisko powinno być Milewski Marceli a nie Baor Marceli.a to wielka różnica.
Poza tym indeksacją Par.Sonsk nie mogę się podjąć ze względu na charakter mojej pracy poza krajem.
Pozdrawiam Hania.
Poza tym indeksacją Par.Sonsk nie mogę się podjąć ze względu na charakter mojej pracy poza krajem.
Pozdrawiam Hania.
Pozdrawiam serdecznie
Hanna_Iwona
Hanna_Iwona
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Nie podałem przykładu na konkretny typ błędu, ale procedurę skuteczną zmiany danych w bazach,a właściwie nie zmiany, a spowodowania, aby dane publikowane w ramach programów PTG były zgodne z danymi w aktach. Nie ma znaczenia co.
Tak jak nie ma znaczenia miejsce przebywania przy indeksacji (jak nie miało miejsca przy zgłoszeniu "błędu")
Tj podtrzymuję to co wyżej - bez modyfikacji.
Ewo: nie chodzi o sprostowanie ASC, a o treść baz indeksów osobowych
Tak jak nie ma znaczenia miejsce przebywania przy indeksacji (jak nie miało miejsca przy zgłoszeniu "błędu")
Tj podtrzymuję to co wyżej - bez modyfikacji.
Ewo: nie chodzi o sprostowanie ASC, a o treść baz indeksów osobowych
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- Hanna_Iwona

Faktycznie miejsce przebywania przy indeksacji nie ma znaczenia ale brak czasu w moim przypadku napewno jest wielkim problemem.P.Włodku dziękuję bardzo za radę oraz jestem pełna podziwu dla osób indeksujących. Dziękuję im wszystkim za czas poświęcony przy indeksacji.
Pozdrawiam
Hania.
Pozdrawiam
Hania.
Pozdrawiam serdecznie
Hanna_Iwona
Hanna_Iwona
- kwroblewska

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Re: Jak skutecznie naprawić błąd księdza z przed 122 lat.
A kto zgłaszał dziecko, ojciec?Hanna_Iwona pisze: Jak skutecznie naprawić błąd księdza z przed 122 lat.Ksiądz zapisał w skorowidzu osób ochrzczonych daną osobę pod cudzym nazwiskiem( a dokładnie pod nazwiskiem świadka uczestniczącego w ceremonii) a sam akt dotyczy faktycznych rodziców dziecka i jego samego.
Przypadek wielokrotnie zdarzający się w skorowidzach, bywało, że jeśli dziecka nie zgłaszał ojciec tylko inna osoba np. akuszerki czy sąsiad to dziecko zapisano z nazwiskiem osoby zgłaszającej.
Akt spisany był prawidłowo i to jest wazne i jest to dowód na to, że jeśli mamy pewność co do parafii i roku to należy przeglądać akty a nie skorowidze!!!
___
Krystyna
- Hanna_Iwona

Krystyno Dziecko zgłaszał ojciec.Tutaj ksiądz faktycznie się pomylił w księdze w spisie urodzonych zapisał tak jak wczesniej pisałam nazwisko świadka a nie ojca dziecka a sam akt jest prawidłowy.
Hania
Hania
Pozdrawiam serdecznie
Hanna_Iwona
Hanna_Iwona
- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Pani Haniu
do AP Mława nie ma sensu wystosowywać pisma - przecież nikt w starej księdze, która jest przecież zabytkiem nie będzie dokonywać żadnych korekt. Z takimi błędami należy się liczyć w poszukiwaniach genealogicznych i jeśli w oparciu o księgi sporządzono indeksy, korygować można indeksy, ale nie rękopis.
Pozdrawiam serdecznie
Aneta
do AP Mława nie ma sensu wystosowywać pisma - przecież nikt w starej księdze, która jest przecież zabytkiem nie będzie dokonywać żadnych korekt. Z takimi błędami należy się liczyć w poszukiwaniach genealogicznych i jeśli w oparciu o księgi sporządzono indeksy, korygować można indeksy, ale nie rękopis.
Pozdrawiam serdecznie
Aneta
- Hanna_Iwona