Czy były w RP w wieku 18-m rejestry mieszkańców(włościan)?

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Batogowski_Sergij

Sympatyk

Czy były w RP w wieku 18-m rejestry mieszkańców(włościan)?

Post autor: Batogowski_Sergij »

Dzień dobry, jestem z Ukrainy. Badam genealogię swojej rodziny. Po rodzinie ojca doszedłem do początku 19-go wieku. Szukałem w archiwach ukraińskich w metrykach oraz w rewizskich skazkach (ревизские сказки - to takie sobie rejestry podatkowe zamieszkujących). Przodzkowie mojego ojca po linii mężczyzn mieszkali we wsi Stęzarzyce, powiat Włodzimierski, gubernia Wołyńska. Chcę zaglębić się do 18-go wieku i wiem, że po rozbiorze roku 1795 Wołyń odeszła pod "skrzydło orła dwugłowego" i w 1797-m na tej ziemi została utworzona gubernia Wołyńska. Otóż do 1795 ziemia ta należała do Polski.

W związku z tym chciałbym zapytać wszystkich, czy było w Rzeczy Pospolitej w 18-m wieku coś na kształt rewizskich skazek, jak było to w Imperium Rosyjskim? Mam na myśli nie metryki tylko rejestry, spisy ludności w przywiązaniu do punktu zamieszkania? Jeżeli było to jak się nazywaja te dokumenty i gdzie mogą być? (poszukuję jakiejkolwiek informacji, dotyczącej Jermołaja/ Jeremi Batogowskiego, mieszkającego na przełomie 18 i 19 wieków we wsi Stęzarzyce, powiat Włodzimierski, na Wołyniu, miał syna Stefana urodzonego w około 1804 roku)

Pozdrawiam,
Sergij Batogowski
z m. Nowowołyńsk
obwód Wołyński
Ukraina

P. S:
Często bywam w Łucku w Wołyńskim Archiwum Państwowym, jeżeli w kogoś są jakieś prośby w poszukiwaniach w Wołyńskim archiwum - chętnie spróbuję pomóc wszystkim...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”