Zdjęcie ślubne lata 30' (?)

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Zdjęcie ślubne lata 30' (?)

Post autor: Haponiuk_Daniel »

Witam,

Poproszę o jak najwięcej informacji o ubiorze, odznaczeniach wojskowych biorących ślub. Wydaję mi się, że są to lata 30' (?).

Obrazek

Pozdrawiam

Daniel
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Zdjęcie ślubne lata 30

Post autor: matix123 »

Witam.

Siedzący mężczyzna z prawej jest kapralem. Oby dwoje są żołnieżami piechoty. Mężczyzna z prawej ma czarne patki i otok na rogatywce świdczyć to moze o przynależności do oddziałów saperów lub wojsk łączności. Ma na mundurze jedną baretkę, przypomina mi ona Krzyż Walecznych, ale nie jestem pewien. Ma On mundur po reformie mundurowej w 1935/36 r. Co do stopnia drugiego żołnierza nie mam pojęcia. :o Chorąży najprawdopodobniej. Bo na szeregowca to miałby za dużo odznaczeń.

Zajrzyj na forum http://www.dws.org.pl/index.php mozna tam szybko się dowiedzieć informacji o umundurowaniu. Polecam to forum.

Pozdrawiam
Mateusz.
Szymański_Wojciech

Sympatyk

Re: Zdjęcie ślubne lata 30

Post autor: Szymański_Wojciech »

matix123 pisze:Witam.

Siedzący mężczyzna z prawej jest kapralem. Oby dwoje są żołnieżami piechoty. Mężczyzna z prawej ma czarne patki i otok na rogatywce świdczyć to moze o przynależności do oddziałów saperów lub wojsk łączności. Ma na mundurze jedną baretkę, przypomina mi ona Krzyż Walecznych, ale nie jestem pewien. Ma On mundur po reformie mundurowej w 1935/36 r. Co do stopnia drugiego żołnierza nie mam pojęcia. :o Chorąży najprawdopodobniej. Bo na szeregowca to miałby za dużo odznaczeń.

Zajrzyj na forum http://www.dws.org.pl/index.php mozna tam szybko się dowiedzieć informacji o umundurowaniu. Polecam to forum.

Pozdrawiam
Mateusz.
Z identyfikacją żołnierza w rogatywce bym nie dyskutował, ale ten z lewej strony!? To ma być mundur żołnierza piechoty z końca lat 30-tych?! Nie pasuje ani kurtka, ani spodnie! Może to: instruktor PW lub jakaś jednostka terytorialna? Zdjęcie jest głównie ciekawe jako całość, bo mi wygląda na ślub 2 sióstr z 2 braćmi (lub bliskimi krewnymi?). Miejscem wydają się być wiejskie Kresy, a chronologia może być dyskusyjna.

Życzę powodzenia Autorowi wrzutki!
Wojciech Szymański
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Oparłem swój opis na tym że nie ma żadnych innych elementów co by wskazywało na inne wojska (Kawaleria itp.) Mi osobiście mundur ten przypomina mundury brytyjskie jakie nosili zołnierze PSZ z Zachodzie. (Mam zdjęcie brata pradziadka w podobnym mundurze z 1945 r.). Ale nie mogło być to możliwe w tym przypadku.

Pozdrawiam.
teresa_kluba

Sympatyk

Post autor: teresa_kluba »

Witam,

Obie panny młode mają suknie z tego samego materiału. Upięcia welonów i bukiet ślubny z kaliami, ozdobiony szparagusem (sporo zielonego w przystrojeniu) wskazywałby na modę z lat tuż powojennych. Kobieta stojąca za parą młodych z prawej, pewnie świadek, może druhna, jest w spódnicy i skromnej bluzce. Pozostałe kobiety też nie mają "kreacji" weselnych, są w prostych bluzeczkach lub sukienkach (nie widać całych postaci), które nie kojarzą się ze zdjęciami z lat 30-tych. Pan młody z prawej w mundurze jakby był w czynnej służbie, po lewej też w mundurze ale koszula, muszka (?), kokarda(?) wiązanie ozdobne (nieregulaminowe chyba) jakby był już zdemobilizowany raczej. Ich mundury jako posiadane najbardziej uroczyste ubranie na śslub. Wydaje się, że zdjęcie jest z lat 1945-1950.
pozdrawiam
Teresa
Szymański_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Szymański_Wojciech »

teresa_kluba pisze:Witam,

Obie panny młode mają suknie z tego samego materiału. Upięcia welonów i bukiet ślubny z kaliami, ozdobiony szparagusem (sporo zielonego w przystrojeniu) wskazywałby na modę z lat tuż powojennych. Kobieta stojąca za parą młodych z prawej, pewnie świadek, może druhna, jest w spódnicy i skromnej bluzce. Pozostałe kobiety też nie mają "kreacji" weselnych, są w prostych bluzeczkach lub sukienkach (nie widać całych postaci), które nie kojarzą się ze zdjęciami z lat 30-tych. Pan młody z prawej w mundurze jakby był w czynnej służbie, po lewej też w mundurze ale koszula, muszka (?), kokarda(?) wiązanie ozdobne (nieregulaminowe chyba) jakby był już zdemobilizowany raczej. Ich mundury jako posiadane najbardziej uroczyste ubranie na śslub. Wydaje się, że zdjęcie jest z lat 1945-1950.
pozdrawiam
Teresa
To godna pochwały analiza i tylko skorygowałbym nieco wniosek końcowy. To mogą być lata 1945-1947. Wtedy żołnierz z prawej to LWP, a ten z lewej to zdemobilizowany przybysz z Zachodu. Po podanych wyżej latach demonstracyjne noszenie munduru "andersowskiego" (?) wydaje się być mało prawdopodobne.

Wojciech Szymański
roza.kruza

Sympatyk
Adept

Post autor: roza.kruza »

Moi dziadkowie brali ślub 13.10.1929 roku,mam ich zdjęcie.Można by porównać ale niestety nie potrafię wstawić go do postu.Proszę o podpowiedź.
Róża
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
moi dziadkowie brali ślub po zakończeniu wojny w Niemczech. Babcia została wysłana na roboty a dziadek z Powstania Warszawskiego do obozu jenieckiego. Na zdjęciu ślubnym dziadek jest w mundurze "andersowskim" a jego przyjaciel ze stalagu, który był świadkiem w mundurze WP. Suknia ślubna i welon babci również przypomina te ze zdjęcia Daniela.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
roza.kruza

Sympatyk
Adept

Post autor: roza.kruza »

Obrazek
zdjęcie z 13.10.1929 rok Warszawa.Zdjęcie przed retuszem ale pięknie oddaje klimat tamtych lat.Porównując oba zdjęcia jest mało prawdopodobne by były zrobione w tym samym czasie.
pozdrawiam
Róża
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Piękne zdjęcie. Te wszystkie ciekawe ubiory, korale itp. Przedwojenna elegancja. Pomiędzy nimi wszystkimi nawet starszy szeregowy/ starszy strzelec się znalazł :)
Pozdrawiam.
julia_jarmola

Sympatyk

Post autor: julia_jarmola »

Witam!
Mogę się wypowiedzieć tylko na temat sukien ślubnych. Zgadzam się z P. Teresą,że są to lata 1945-1950. Upięcie welonów w tzw. koronę,(często z przodu wysoko upinano włosy, aby welon lepiej się prezentował), ozdabianie sukni asparagusem bądź mirtem ,to właśnie ten okres. Mam zdjęcia z tego okresu i są porównywalne. Już na początku lat pięćdziesiątych inaczej upinano welony, bo coraz więcej pan robiło sobie trwałą i welony upinano bardziej z tyłu głowy. Pozdrawiam-Julia J.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”