Witam,
Mam prośbę, posiadam ksero aktu zgonu mojego dziadka napisany po rosyjsku. Proszę o tłumaczenie. Szczególnie zależy mi na przetłumaczeniu nazwy miejsca urodzenia.
http://fotoforum.gazeta.pl/3,0,1629135,2,1.html
Mam pewne propozycje nazw, ale nie chciałbym sugerować.
Dodam, że akt spisany w miejscowości Komorniki (parafia Komorniki), koło Wielunia, woj łódzkie.
Pozdrawiam darek laskowski
Kto zna taką miejscowość? Tłumaczenie z rosyjskiego
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- donchichot

- Kontakt:
Kto zna taką miejscowość? Tłumaczenie z rosyjskiego
Działo się we wsi Komorniki jedenastego/dwudziestego czwartego lutego tysiąc dziewięćset ósmego roku o godzinie trzeciej po południu. Stawili się Roch Wiśniewski syn zmarłego, lat trzydzieści dwa i Jan Wosiewicz, lat czterdzieści, obaj rolnicy zamieszkali w Komornikach i oświadczyli, że wczorajszego dnia o godzinie jedenastej wieczorem umarł w Komornikach Jan Wiśniewski (Jan Wiśniewski), rolnik, lat siedemdziesiąt sześć, urodzony w Krżesłowie? , zamieszkały w Komornikach, rolnik, syn Wojciecha i Magdaleny prawowitych małżonków Wiśniewskich, pozostawił po sobie owdowiałą żonę Mariannę z domu Tokarską . Po naocznym przekonaniu się o zejściu Jana Wiśniewskiego, akt ten stawającym niepiśmiennym przeczytano. Przez nas tylko podpisano. Administrator Komornickiej Parafii utrzymujący księgi stanu cywilnego. Ks. B. Zaremba
Henryk
- Cieśla_Jerzy

Henryku dziękuję za tłumaczenie.
Mi też się wydaje, że jest napisane Krześlów, ale to trochę daleko od Komornik i Mokrska (gdzie mieszkał). A może to Krzeczów parafia Mierzyce , powiat Wieluń. Znalazłem jeszcze takie miejscowości jak Kleszczów-pow. Bełchatów i Krzętów pow. Radomsko-ale te 2 miejscowości też są dość odległe.
Darek
Mi też się wydaje, że jest napisane Krześlów, ale to trochę daleko od Komornik i Mokrska (gdzie mieszkał). A może to Krzeczów parafia Mierzyce , powiat Wieluń. Znalazłem jeszcze takie miejscowości jak Kleszczów-pow. Bełchatów i Krzętów pow. Radomsko-ale te 2 miejscowości też są dość odległe.
Darek
Pana metryka mnie bardzo zainteresowała, ponieważ bardzo wiele rzeczy w niej zawartych jak i tych niewyjaśnionych pasuje do mojej rodziny, po pierwsze nazwisko WIŚNIEWSKI, po drugie wszystkie te miejscowości są blisko mojej, bo są zaledwie o ok 15 km tylko dalej tylko KLESZCZÓW na wschód a KRZECZÓW na zachód, mówiąc o mojej miejscowości mam na myśli wieś Obrów, kolejny zbieg to imię ojca Pana przodka WOJCIECH, w mojej rodzinie spotkałem się z Wojciechem ok roku 1816 który pochodził z Obrowa, czy wie Pan może skąd pochodził Pana przodek Wojciech? Bo być może jesteśmy rodziną:)
Kamil
Kamil
Kamil,
Dzięki za odpowiedź. Mój pradziaden miał dwa imiona JAN NEPOMUCEN Wiśniewski i czasami używał tylko imienia Nepomucen . Niestety nic mi nie wiadomo na temat jego rodziców Wojciecha i Magdaleny, gdyż nie mogłem zlokalizować miejsca jego urodzenia, ale wszystko wskazuje na Krześlów.
A może Ty spotkałeś się w swoich poszukiwaniach z Nepomucenem ?
Czy wiesz coś więcej na temat dzieci Wojciech?
darek
Dzięki za odpowiedź. Mój pradziaden miał dwa imiona JAN NEPOMUCEN Wiśniewski i czasami używał tylko imienia Nepomucen . Niestety nic mi nie wiadomo na temat jego rodziców Wojciecha i Magdaleny, gdyż nie mogłem zlokalizować miejsca jego urodzenia, ale wszystko wskazuje na Krześlów.
A może Ty spotkałeś się w swoich poszukiwaniach z Nepomucenem ?
Czy wiesz coś więcej na temat dzieci Wojciech?
darek