Identyfikacja - mundury niemieckie i polskie

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Irek.Klubczewski

Sympatyk

Post autor: Irek.Klubczewski »

Mam prośbę do fachowców o podanie informacji na temat przestawionych poniżej mundurów. Proszę się nie sugerować za bardzo nazwami plików bo lata w nazwach to tylko moje przypuszczenia. Tym niemniej wiem, że osoba z pierwszego zdjecia, w mundurze polskiego szeregowca ur. się w roku 1908. Czy istniało przed wojną cos takiego jak zasadnicza służba wojskowa?. Jeśli tak, to w jakim wieku byli wówczas poborowi?

Dwa kolejne zdjecia to mężczyni służacy w armii niemieckiej w czasie II wojny światowej. Obaj zginęli, prawdopodobnie na froncie wschodnim.
Ciekaw jestem w jakim rodzaju wojsk służyli.

box.nazwa.pl/xxx/1927.jpg
box.nazwa.pl/xxx/1943.jpg
box.nazwa.pl/xxx/1944.jpg

Z góry dziękuję za pomoc

Irek Klubczewski
Zawadzki_Rafał

Sympatyk
Adept

Post autor: Zawadzki_Rafał »

Witaj,

Odpowiadam na pytanie dot. żołnierza nr 3. Pan ten służył w jednostce strzelców (jegrów), czyli lekkiej piechocie.

Pozdrawiam

Rafał

P.S.
A pan nr 2 w zwykłej piechocie. Ma na naramienniku numer pułku, ale trudno widoczny.
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: matix123 »

Witam.
Tak przed wojną w II RP miała miejsce zasadnicza służba wojskowa. Pobór odbywał się po ukończeniu 21 roku życia. Czas służby wojskowej we wszystkich innych jednostkach prócz kawalerii i artylerii konnej wynosił 2 lata. W Kawalerii i Artylerii Konnej to 2 lata i 1 miesiąc. Po odbyciu zasadniczej służby wojskowej szeregowcy mogli podpisywać kontrakty i dalej "wojarzyć".

Mundurow niemieckich nie podejmuje się rozpoznawac. Nie moje tereny :)
Zdjęcie które podpisałeś rokiem "1927" - Przedstwia dwóch polskich szeregowców/ strzelców. Z jednostki piechoty. Na głowach jak się nie mylę rogatywki wz. 1927. Co do pułków to mi się wydaje że są to: 1 Pułk Piechoty Legionów oraz 7 Pułk Piechoty Legionów.
http://pl.wikipedia.org/wiki/1_Pu%C5%82 ... ion%C3%B3w
http://pl.wikipedia.org/wiki/7_Pu%C5%82 ... ion%C3%B3w
Ale nie jestem tego w 100 % pewien, musiałbyś to posprawdzać.

Mundury z przed reformy mundurowej w 1935/ 1936. Zapewne wz. 1919. Ale wersja z 1928 r., u wyższego żołnierza (większe dziurki na guziki i mniejszy kołnierz) u niższego wersja z 1920 r. (?), Pas jedno bolcowy szeregowców.
Stawiam więc na coś więcej niż 1927 r., ale nie wiele tak 1928 - 1929 r.

Pozdrawiam.
Mateusz.
Awatar użytkownika
Irek.Klubczewski

Sympatyk

Re: Identyfikacja - mundury niemieckie i polskie

Zawadzki_Rafał pisze: Odpowiadam na pytanie dot. żołnierza nr 3. Pan ten służył w jednostce strzelców (jegrów), czyli lekkiej piechocie.
Teraz jak juz wyjaśniłeś to faktycznie.. na prawym ramieniu 3 liście dębu.
Zawadzki_Rafał pisze: A pan nr 2 w zwykłej piechocie. Ma na naramienniku numer pułku, ale trudno widoczny.
Na zdjęciu papierowym daje się z trudem odczytać numer 588. Intryguje mnie jeszcze ta rombowata naszywka na lewym ramieniu.
matix123 pisze:
(...) przed wojną w II RP miała miejsce zasadnicza służba wojskowa. Pobór odbywał się po ukończeniu 21 roku życia.

Mundury z przed reformy mundurowej w 1935/ 1936. Zapewne wz. 1919. Ale wersja z 1928 r., u wyższego żołnierza (większe dziurki na guziki i mniejszy kołnierz) u niższego wersja z 1920 r. (?), Pas jedno bolcowy szeregowców. (...) Stawiam więc na coś więcej niż 1927 r., ale nie wiele tak 1928 - 1929 r.
Rzeczywiscie, skoro niższy szeregowy (mój dziadek Stefan) urodził się w roku 1908, to poborowym został w roku 1929 i z pewnoscią masz rację co do datowania zdjęcia..
Na fotografii, na naramiennikach widac u dziadka jakby pionową kteskę (rzymska jedynka?) a u towarzysza stylizowaną siódemkę.

Raz jeszcze pięknie dziękuję Mateuszu i Rafale za pomoc okazaną przy identyfikacji.
Pozdrawiam, Irek
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: JarekK »

Irek.Klubczewski pisze:Na zdjęciu papierowym daje się z trudem odczytać numer 588.
może Infanterie-Ersatz-Bataillon 588
http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gli ... t588-R.htm
Irek.Klubczewski pisze: Intryguje mnie jeszcze ta rombowata naszywka na lewym ramieniu.
Oberschütze/Obersoldat (oznaczany na lewym rękawie gwiazdką stylizowaną na kształt diamentu) - polski odpowiednik starszego szeregowego,

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wykaz_stop ... Wehrmacht)
Pozdrawiam
Jarek
Awatar użytkownika
Irek.Klubczewski

Sympatyk

@JarekK
Bardzo dziękuję za te dodatkowe informacje.

Irek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”