Sasin Lucjan, Poszukuję przodków

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Chris19Pl

Sympatyk

Sasin Lucjan, Poszukuję przodków

Post autor: Chris19Pl »

Temat: "Poszukiwania przodków"

Poszukuje rodziców i rodzeństwa Lucjana Sasina. Mam mało informacji o nim ale wiem że ożenił się z Katarzyną Slędak lub Slendak miała na nazwisko. Wiem tylko to ze jego syn Stanisław urodził się w Jasienicy koło Tłuszcza.

* temat zmieniony przez moderatora
kola16

Sympatyk
Nowicjusz

Poszukiwania przodków

Post autor: kola16 »

Witam,
Może na początek warto zwrócić się do USC w Jasienicy.
http://www.bip.jasienica.pl/BIP.aspx?Se ... t=215&js=1

Jeśli interesują ciebie akta do 100 lat na pewno pomogą :)
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński

Poszukuję informacji na temat Angeli Życkiej, urodzonej ok 1798 w Wilnie c. Józefa i Marianny z Gicewiczów
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Re: Poszukiwania przodków

Post autor: Marynicz_Marcin »

Chris19Pl pisze:Poszukuje rodziców i rodzeństwa Lucjana Sasina. Mam mało informacji o nim ale wiem że ożenił się z Katarzyną Slędak lub Slendak miała na nazwisko. Wiem tylko to ze jego syn Stanisław urodził się w Jasienicy koło Tłuszcza.
Dane, które podajesz są zbyt ogólne. O ile dla kogoś, kto mieszka/ł w tamtych okolicach mógłby coś wiedzieć, o tyle inni już niestety nie pomogą.
Podaje proszę więcej szczegółów (chociażby lata, których to dotyczy).
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Chris19Pl

Sympatyk

Powiem tak że Lucjan Sasin mógłby się urodzić w latach około 1830 do około 1863 ponieważ jego syn urodził się w 1874 roku
roza.kruza

Sympatyk
Adept

Post autor: roza.kruza »

Lucjan Sasin musiał mieć dwie żony,Krystynę Slędak,córkę Jana i Aleksandry Szydłowskiej, ich syn Stanisław w 1904/64 żeniu się z Józefą Jachacy i drugą żonę Zofię Radzką córkę Ambrożego i Marianny Slędak z którą żeni się w Jasienicy 25.01.1894 i tu podane są dane rodziców Lucjana .Matka Agnieszka Sasin i ojciec NN.
pozdrawiam Róża
Chris19Pl

Sympatyk

Powiem ci odrazu że z pewnych moich żyjących źródeł wynika że ten Lucjan Sasin, którego Pani Różo przedstawiła nie jest ze mna po rodzinie. Powiem że żoną mojego Lucjana Sasina była Katarzyna Slędak/Slendak i była starsza od swojego syna Stanisława Sasina tylko o 10 lat starsza. Skąd wiem dzięki przetłumaczeniu z j. rosyjskiego na j. polski aktu zgony Katarzyny Slędak/Slendak ona umarła w wieku 29 lat w roku 1893 i poza tym Lucjan Sasin miał jeszcze 2 córki, które bardzo młodo zmarły, pierwsza z nich miała na imię Anna a 2 Marianna. A rodzicami Katarzyny Slędak/Slendak byli Ignacy Slędak/Slendak i Franciszka Gajcy
Kegero

Sympatyk

Post autor: Kegero »

Chris19Pl pisze:Powiem ci odrazu że z pewnych moich żyjących źródeł wynika że ten Lucjan Sasin, którego Pani Różo przedstawiła nie jest ze mna po rodzinie. Powiem że żoną mojego Lucjana Sasina była Katarzyna Slędak/Slendak i była starsza od swojego syna Stanisława Sasina tylko o 10 lat starsza. Skąd wiem dzięki przetłumaczeniu z j. rosyjskiego na j. polski aktu zgony Katarzyny Slędak/Slendak ona umarła w wieku 29 lat w roku 1893 i poza tym Lucjan Sasin miał jeszcze 2 córki, które bardzo młodo zmarły, pierwsza z nich miała na imię Anna a 2 Marianna. A rodzicami Katarzyny Slędak/Slendak byli Ignacy Slędak/Slendak i Franciszka Gajcy
10 lat starsza od własnego syna?? Nie mogę powiedzieć, że niemożliwe, ale mocno mało prawdopodobne i wręcz przerażające. Może to był syn Lucjana, ale nie Katarzyny, a ona była tylko jego macochą?
Monika P.-M.
roza.kruza

Sympatyk
Adept

W mój wcześniejszy wpis wkradło się kilka błędów.Jeszcze raz po kolei
Katarzyna Slędak,żona Lucjana Sasina, córka Ignacego i Franciszki umiera w Jasienicy 26.11.1893/184 roku.Istotnie w akcie zgonu podany jest wiek 29 lat ale nie jest to wiążące,ksiądz pisał co mu rodzina podała i takie pomyłki nie są rzadkością.Można to zweryfikować jedynie aktem urodzenia Katarzyny lub aktem ślubu z Lucjanem.
Stanisław Sasin syn Lucjana i Katarzyny żeni się 21.11.1904/64 w m. Krusze Nowe z Józefą Jachacy córką Jana i Aleksandry Szydłowskiej.
Dlaczego wykluczasz ponowny ożenek Lucjana?
Pozdrawiam
Róża
Chris19Pl

Sympatyk

Tak zgadza się. Nie wykluczam ponownego ożenienia się Lucjana Sasina ale wiem na pewno że Lucjan Sasin nie mógł się ożenić z Zofią Radzką.
roza.kruza

Sympatyk
Adept

Po śmierci Katarzyny tj. 25.01.1894/13 jak podaje wpis w genetece Lucjan Sasin żeni się z Zofią Radzką córką Ambrożego i Marianny Slęzak.Dzieje się to w Jasienicy a więc nie jest to przypadek.Rodzice Lucjana to nieznany ojciec a matka Agnieszka Sasin.Wynika z tego,że był panieńskim dzieckiem. Można napisać do osoby indeksującej Klembów, może ma skan aktu małżeństwa z Zofią.
pozdrawiam
Róża
Chris19Pl

Sympatyk

Przepraszam że tak póżno odpisuje ale powiem Pani że nazwisko Radzki występuje w mojej rodzinie tylko ze strony mojego pradziadka Jana Gotowca który ożenił się z wnuczką Lucjana Sasina i już niedługo się okaże kto miał racje.
Chris19Pl

Sympatyk

Przeprosiny

Przepraszam że tak długo nie odpisywałem. Być może miała Pani racje bo mam akt ślubu Lucjana Sasina z Zofią Radzką tylko muszę go udostępnić i dodać go na forum żeby ktoś mi przetłumaczył mi ten akt.
Mamaj_Jan

Sympatyk
Mistrz

Przeprosiny

Post autor: Mamaj_Jan »

Sasinowie to ród szlachecki. jedna z linii pochodzi ze wsi Sasiny w parafii Wyszki.
Chris19Pl

Sympatyk

Przepraszam

Przepraszam że tak późno odpisuje jeżeli Panie Janie jest to na ziemiach dzisiejszego województwa Mazowieckiego i w dzisiejszym powiecie Wołomińskim to może ma Pan racje. Wiem że Sasin nazwisko jest szlacheckie bo wpisałem nazwisko Sasin w google i mi wyskoczyło że wiele jest rodów Sasinów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”