Dypułtycze/Depułtycze
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Dypułtycze/Depułtycze
We wsi Dypułtycze koło Chełma do 1875 roku istniała parafia grekokatolicka unicka, w 1875 roku zamieniona w parafię prawosławną. Księgi metrykalne parafii prawosławnej czyli od roku 1880 znajdują się w AP w Lublinie. Co jednak z księgami wcześniejszymi, unickimi, a więc sprzed 1875 roku? Gdzie można je znaleźć? Czy ktoś się może orientuje?
-
Wiktor_Witek

Dypułtycze/Depułtycze
Też mnie to ciekawi. Odpowiedzi niestety nie znam, natomiast zadaję podobne pytania, dotyczące tych terenów tutaj (ostatnia strona wątku) - http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... -660.phtml
i jeszcze tutaj wątek: http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... highlight=
Więc miło mi będzie, jeżeli ktoś jeszcze się zainteresuje tym tematem - "co dwie głowy to nie jedna".
Serdeczne pozdrowienia
Wiktor
i jeszcze tutaj wątek: http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... highlight=
Więc miło mi będzie, jeżeli ktoś jeszcze się zainteresuje tym tematem - "co dwie głowy to nie jedna".
Serdeczne pozdrowienia
Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
- alan.madej

Dypułtycze/Depułtycze
Z księgami unickimi/prawosławnymi często działo się tak, że przejmował je kościół katolicki, więc spróbował bym poszukać w tym kierunku.
Obecnie w Depułtyczach jest parafia katolicka, piszą że mają tylko dokumenty od 1930, więc może archiwum...?
http://diecezja.lublin.pl/parafia,101677
Obecnie w Depułtyczach jest parafia katolicka, piszą że mają tylko dokumenty od 1930, więc może archiwum...?
http://diecezja.lublin.pl/parafia,101677
Ostatnio zmieniony pt 07 cze 2013, 00:02 przez alan.madej, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Wiktor_Witek

Dypułtycze/Depułtycze
Tyle, że w tym przypadku - tj. "dokumenty od 1930" nie wiadomo czy informacja ta nie dotyczy TYLKO ksiąg z parafii katolickiej. Nawet jeżeli są księgi z poprzedniej cerkwi w parafii, to informacja ta nie musi być podana na stronie obecnej parafii katolickiej (czasem bywa podana, czasem nie; a jak jest podana to również bez adnotacji jakiego wyznania są to księgi). Więc i tak warto spytać, a jak twierdzą (słusznie) niektórzy najlepiej samemu dotrzeć na plebanię i wykazać się dociekliwością czy nie ma jeszcze jakichś starych ksiąg.
Serdeczne pozdrowienia
Wiktor
Serdeczne pozdrowienia
Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
Re: Dypułtycze/Depułtycze
Ależ oczywiście, że dotyczy wyłącznie ksiąg parafii katolickiej. Nie wiemy czy oprócz nich są jeszcze inne. Przejście z parafii prawosławnej na katolicką nie odbywało się w ten sposób, że pop przekazywał księgi księdzu i podpisywali protokół zdawczo-odbiorczy. W 1915 roku w wyniku nadciągającego frontu społeczność prawosławna migrowała do Rosji tzw. bieżeństwo. Czyli parafia i cerkiew była opuszczona od 1915, a zwykle przejmowana przez katolików dopiero w 1918 (rzadko wcześniej wyświęcano cerkwie na kościoły przez kapelanów woskowych jeszcze w trakcie działań wojennych).
Mamy więc do czynienia z okresem 1915-1918 w czasie zawieruchy wojennej, że nie wiadomo kto i czy w ogóle sprawował opiekę nad księgami z cerkwii. Jeśli mimo to przetrwały, to tkwią zapomniane nawet dla proboszczów w kancelarii parafialnej, bo nikomu od lat nie były potrzebne. Katolikom w większości napływowym wgląd do ksiąg prawosławnych nie był do niczego potrzebny.
To, że brakuje informacji na stronach wynika z tego, że proboszczowie nie zawsze wiedzą co mają, a ich zwierzchnicy nie domyślają się nawet, że mogą mieć bo przecież parafia jest "młoda".
Problem dotyczy nie tylko różnych wyznań, jest bardziej uniwersalny. Nawet wewnątrz kościoła rzymskokatolickiego są takie kwiatki, że księgi z likwidowanej parafii wędrowały do innej istniejącej lub tworzonej czyli coś jakby przeniesienie parafii z jednego miejsca w drugie. Po kilkudziesięciu latach parafia wcześniej zlikwidowana zostaje reaktywowana i księgi nie wracają do niej z powrotem. Pół biedy jeśli są wykazywane w miejscu przechowywania ale najczęściej parafia, w której są zdeponowane, zapomina o nich, zwłaszcza gdy wraz z księgami nie przejęła terenu duszpasterskiego (czytaj parafian) po poprzedniczce, a i tak bywa.
Mamy więc do czynienia z okresem 1915-1918 w czasie zawieruchy wojennej, że nie wiadomo kto i czy w ogóle sprawował opiekę nad księgami z cerkwii. Jeśli mimo to przetrwały, to tkwią zapomniane nawet dla proboszczów w kancelarii parafialnej, bo nikomu od lat nie były potrzebne. Katolikom w większości napływowym wgląd do ksiąg prawosławnych nie był do niczego potrzebny.
To, że brakuje informacji na stronach wynika z tego, że proboszczowie nie zawsze wiedzą co mają, a ich zwierzchnicy nie domyślają się nawet, że mogą mieć bo przecież parafia jest "młoda".
Problem dotyczy nie tylko różnych wyznań, jest bardziej uniwersalny. Nawet wewnątrz kościoła rzymskokatolickiego są takie kwiatki, że księgi z likwidowanej parafii wędrowały do innej istniejącej lub tworzonej czyli coś jakby przeniesienie parafii z jednego miejsca w drugie. Po kilkudziesięciu latach parafia wcześniej zlikwidowana zostaje reaktywowana i księgi nie wracają do niej z powrotem. Pół biedy jeśli są wykazywane w miejscu przechowywania ale najczęściej parafia, w której są zdeponowane, zapomina o nich, zwłaszcza gdy wraz z księgami nie przejęła terenu duszpasterskiego (czytaj parafian) po poprzedniczce, a i tak bywa.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Księgi prawosławne z Depułtycz są w AP w Lublinie. Od roku 1880 czyli od początku istnienia parafii prawosławnej w tej wsi. Tak przynajmniej pradziad podaje. Rozchodzi się natomiast o księgi wcześniejsze. Unickie. Sprzed 1875 r. Tych pradziad nie wykazuje.
-
Wiktor_Witek

No cóż, ja także mniej więcej to miałem na myśli, ale bardzo dobrze, że udało mi się Ciebie sprowokować do tej wypowiedzi, w której wszystko ładnie i ciekawie wytłumaczyłeś. Mam też wrażenie, że jeżeli nie zbliżyliśmy się jeszcze do poznania tajemnicy tych ksiąg (w ogólności), to na pewno się nie oddaliliśmy:-) Przynajmniej ja osobiście, zanim zacząłem coś w tej sprawie dociekać, miałem wiedzę dosłownie zerową, jeśli chodzi o to, co z tym księgami się stało. Teraz wiem już jednak znacznie więcej i mam nadzieję, że uda nam się jeszcze coś odkryć.
Serdeczne pozdrowienia
Wiktor
Serdeczne pozdrowienia
Wiktor
Hmmm. O tych samych rozmawiamy?EWAFRA pisze:Księgi prawosławne z Depułtycz są w AP w Lublinie. Od roku 1880 czyli od początku istnienia parafii prawosławnej w tej wsi. Tak przynajmniej pradziad podaje. Rozchodzi się natomiast o księgi wcześniejsze. Unickie. Sprzed 1875 r. Tych pradziad nie wykazuje.
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj
bo nie zgadzają się ani daty prawosławnych (od 1876) ani fakt, że brak greckokatolickich.
Ciągle jednak warto szukać w archiwach tego czego ponoć nie maWiktor_Witek pisze:Teraz wiem już jednak znacznie więcej i mam nadzieję, że uda nam się jeszcze coś odkryć.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
-
Worwąg_Sławomir

Według mormonów ww księgi są w AP Lublin:
https://familysearch.org/search/catalog/277912
https://familysearch.org/search/catalog/277912
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Sławek Worwąg
-
Wiktor_Witek

Oczywiście, także domyślałem się, że baza pradziad mogła coś pominąć i najwyraźniej pominęła. Czasem w AP Lublin przechowywane są także pierwopisy ksiąg z cerkwi. Nie zmienia to jednak wcale faktu, że generalnie w archiwum przechowywane są wtóropisy. Co oznacza, że w parafii mogą być księgi, które obejmują także inne roczniki. Nie musi to być akurat przypadek Depułtycz, ale tak jest na przykład jeśli chodzi o Rejowiec, Kanie czy Żdżanne. Także, jeśli chodzi o odkrycie czegoś zabezpieczonego w archiwum - to oczywiście zawsze cieszy, ale pozostaje otwarta kwestia tego co jest w parafiach:-)
Serdeczne pozdrowienia
Wiktor
Serdeczne pozdrowienia
Wiktor
Witku pofatyguj się i skorzystaj z linka, który dałem. Nic nie jest pominięte.Wiktor_Witek pisze:Oczywiście, także domyślałem się, że baza pradziad mogła coś pominąć i najwyraźniej pominęła.
Nie trzeba się powoływać na mormonów skoro sam pradziad podaje co mają.
Zgoda ale nie w tym sensie pisałem to, co pisałem. Ludzie szukają gdzieś po świecie tego co jest w AP i w Pradziadzie twierdząc, że tego tam nie ma.Także, jeśli chodzi o odkrycie czegoś zabezpieczonego w archiwum - to oczywiście zawsze cieszy, ale pozostaje otwarta kwestia tego co jest w parafiach:-)
-
Wiktor_Witek

No dobrze już, dobrze:-) Racja. Nauka w każdym razie jest taka, że baza pradziad wymaga dokładnej miejscowości, bo też ostatnio czegoś innego szukałem i jak się poda nazwę bez "Stary, Dolny, Kościelny itp." to wówczas nic się nie wyświetla.
Pozdrowienia
Wiktor
Pozdrowienia
Wiktor
To zależy jak zostało "zaksięgowane". Jeśli nie zapomniano dodać kolejnej nazwy np. w rubryce dawna nazwa to wszytsko ładnie się pokazuje. No i szkoda, że nie wystarczy podać jeden człon nazwy aby wyświetliły się nazwy wieloczłonowe zawierające dany człon.
Tu np. ewidentnie brakuje w opcji nazwa dawna "Dypułtycze" albo chociaż samo "Depułtycze".
Tam gdzie archiwista/programista był czujny i wpisał jak trzeba masz np. "Jeziorzany" nazwa dawna "Łysobyki" (zmiana nazwy dopiero w 1965) i niezależnie co wpiszesz pojawia się to samo, czyli zasób Jeziorzany, bo pod takim zostały wciągnięte do sygnatury w AP.
Gdyby tego nie było, to znalezienie Łysobyk jako Jeziorzan byłoby mocno utrudnione. Wszysktie akta sprzed 1956 mówią o Łysobykach, a szukający nic takiego nie znalazłby w pradziadzie.
Tu np. ewidentnie brakuje w opcji nazwa dawna "Dypułtycze" albo chociaż samo "Depułtycze".
Tam gdzie archiwista/programista był czujny i wpisał jak trzeba masz np. "Jeziorzany" nazwa dawna "Łysobyki" (zmiana nazwy dopiero w 1965) i niezależnie co wpiszesz pojawia się to samo, czyli zasób Jeziorzany, bo pod takim zostały wciągnięte do sygnatury w AP.
Gdyby tego nie było, to znalezienie Łysobyk jako Jeziorzan byłoby mocno utrudnione. Wszysktie akta sprzed 1956 mówią o Łysobykach, a szukający nic takiego nie znalazłby w pradziadzie.
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukajdpawlak pisze:Hmmm. O tych samych rozmawiamy?EWAFRA pisze:Księgi prawosławne z Depułtycz są w AP w Lublinie. Od roku 1880 czyli od początku istnienia parafii prawosławnej w tej wsi. Tak przynajmniej pradziad podaje. Rozchodzi się natomiast o księgi wcześniejsze. Unickie. Sprzed 1875 r. Tych pradziad nie wykazuje.
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj
bo nie zgadzają się ani daty prawosławnych (od 1876) ani fakt, że brak greckokatolickich.Ciągle jednak warto szukać w archiwach tego czego ponoć nie maWiktor_Witek pisze:Teraz wiem już jednak znacznie więcej i mam nadzieję, że uda nam się jeszcze coś odkryć.
Tak mi jakoś pokazało. Brak rekordu uznałam za brak szukanych dokumentów w zasobie archiwalnym. Pewnie jakiś popełniłam tu błąd. Może powinnam te królewskie dodać, ale ja nie znam tych stron i nie mam pojęcia, że królewskie są.
Ba, jak się wie jak, to można w ogóle nie podawać nazwy, a i tak znajdzie: http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj