Podświle vs. Podsvile

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Chicken_19

Sympatyk

Podświle vs. Podsvile

Post autor: Chicken_19 »

Witam,

posiadam fotografię, na której znajdują sie żołnierze Batalionu KOP "Podświle", który miał swój garnizon w miejscowości Podświle, znajdującej się wówczas na obszarze województwa wileńskiego.

I tutaj mam zagwozdkę takiego rodzaju - otóż na odwrocie fotografia podpisana jest następująco:
Podsvile dnia 19/VI 1936 roku.

Czy to możliwe aby Podświle pisano wtedy jako Podsvile?
Pozdrawiam
Adam
zelmir

Sympatyk

Podświle vs. Podsvile

Post autor: zelmir »

Witam

Po angielsku tak by się pisało :)
Pozdrawiam, zelek_m vel zelmir
Awatar użytkownika
Tomek_Wojtaszek

Sympatyk

Re: Podświle vs. Podsvile

Post autor: Tomek_Wojtaszek »

zelmir pisze: Po angielsku tak by się pisało :)
Nie tylko po angielsku; tak przetransliteruje tę nazwę własną z cyrylicy na alfabet łaciński większość Słowian wschodnich (zwłaszcza rosyjskojęzycznych). Jeśli natomiast notatka była napisana polską ręką, znającą meandry polskiej pisowni (a na to wskazuje reszta - poza nazwą miejscowości - podpisu na fotografii), to interpretowałbym to jako żarcik, polegający na podobieństwie do anglojęzycznych nazw miasteczek - typu Smallville.

Z całą pewnością nie było nigdy zasad gramatycznych, uprawniających taki zapis. Literka 'v' nawet dziś nie znajduje się polskim alfabecie :-).

Pozdrawiam

(-) Tomek
marbl

Sympatyk

Post autor: marbl »

Możliwe warianty pisowni nazwy miasteczka ze strony:
http://www.radzima.org/pl/miejsce/podswile.html
marek
Awatar użytkownika
Chicken_19

Sympatyk

Dziękuję wszyskim za odpowiedzi :D

Tak właśnie podejrzewałem ale wolałem się upewnić.
Pozdrawiam
Adam
janat

Sympatyk

Post autor: janat »

Witam

Uprzejmie prosze o skan tego zdjecia. Mojej prababci brat, kapitan Adam Ludwik Kryciński (ur. 1899 Skawina? zm. 1940 Katyń), tez byl w tym batalionie choc byl do niego przydzielony dopiero 18 V 1937 roku, to jednak musial duzo z tych wojskowych znac. Pragne wypelnic obraz jego zycia i to wszysko pomaga. Z gory dziekuje za poswiecony czas i trud.

Pozdrawiam serdecznie,
Jana
Awatar użytkownika
Chicken_19

Sympatyk

Być może przez to, że mało precyzyjnie napisałem swoją prośbę cześć osób zainteresowanych tym batalionem KOP mylnie mnie zrozumiała. Na fotografii owszem znajdują się żołnierze ale tylko dwaj. 1 to Stanisław Grabarczyk z Kutna, 2 nie znam. Obaj w stopniu szeregowców.

Z góry przepraszam, że odpowiadam po tak długim czasie ale przez nieuwagę nie miałem włączonego powiadomienia na maila gdy ktoś odpowie :(
Pozdrawiam
Adam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”