Moi pradziadkowie - genealogia
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 2 times
- Otrzymał podziękowania: 14 times
Poniżej przedstawiam krótką informację na temat ośmiu głównych gałęzi mojego drzewa z krótkimi wywodami dla każdego z pradziadków oraz powiązaniami przedstawicieli tych gałęzi z innymi rodami (związki małżeńskie).
Jeśli ktoś odnajdzie jakiś wspólny mianownik, bardzo proszę o kontakt.
LINIA OJCZYSTA
Gałąź: RÓŻYCKI (Rużycki, Rozicki, Ruzicki) – Stanisław Różycki (1876-1964)
Nazwiska w wywodzie:
Różycki-Kowalski-Malinowski-Karolak-Złotkowski-Łopaciński-Stanoszek-Wolaciński-Kucik
Powiązania:
wiek XX – Warszawa, Marki
Hałas, Jaworski, Michalski, Rosikoń, Sadłos, Szlendak, Zapałowski
wiek XIX – Warszawa, Piaseczno, Słomczyn
Andrzejewski, Dobrowolski, Jasiński, Kowalski, Lintzel, Malinowski, Mordziński (Mordzyński), Paluszka (Paluszek), Parol, Rawski, Złotkowski
wiek XVIII – Zakroczym
Wolaciński (Wolaczyński)
Gałąź: SADŁOS (Sadłas, Sadłoski) – Wiktoria Sadłos (1889-1971)
Nazwiska w wywodzie:
Sadłos-Nowocień-Siwiec-Duraziński-Hochroń-Winiarski-Ochnio-Wroński-Orczykowski-Majcher-Suras-Chała-Karbarczyk-Węgrzyn
Powiązania:
wiek XX – Warszawa
Różycki
wiek XIX – Iłża
Kossowski, Nowocień, Siwiec, Winiarski
wiek XVIII – Iłża
Orczykowski
Gałąź: ZAPAŁOWSKI – Julian Zapałowski (1880-1939)
Nazwiska w wywodzie:
Zapałowski-Domański-Rybner
Powiązania:
wiek XX – Warszawa, Siedlce
Bazylak, Dobrowolski, Ludwicki, Różycki, Tolak, Włodarkiewicz, Wojtczak
wiek XIX – Wilga, Wola Rębkowska, Sobienie Jeziory, Miastków Kościelny
Domański, Garwoliński, Lusawa, Mianowski, Rybner, Santorek, Sulbiński, Szczypek, Ziemlicki, Żurawski
Gałąź: WŁODARKIEWICZ – Zofia Włodarkiewicz (1886-1959)
Nazwiska w wywodzie:
Włodarkiewicz-Śliwiński-Niedziałkowski-Matraszek-Bociański-Nowakowski-Gumiela-Bartuzi-Woytowicz
Powiązania:
wiek XX – Włostowice, Warszawa
Chmielewski, Gans vel Gauze, Skowron, Sykut, Zapałowski
wiek XIX – Końskowola, Włostowice (Puławy)
Bielaniewicz, Bociański, Klinger, Niedziałkowski, Śliwiński, Żurkowski
LINIA MACIERZYSTA
Gałąź: CHYŁA (Hyła, Heła, Chylak) – Marek Chyła (1894-1945)
Nazwiska w wywodzie:
Chyła-Rubik-Biniek-Rudkowski-Bartelak-Kościelak-Gonera-Federowicz-Kowal-Mielczarek
Powiązania:
wiek XX – Kłomnice, Olsztyn, Warszawa
Chmielarz, Dolniak, Jezuita, Różycki, Sałaciński, Stępień, Wroński, Zakrzewski
wiek XIX – Kłomnice, Borowno, Radostków
Bartelak, Rubik, Zyzik
wiek XVIII – Radostków, Borowno
Kowal
Gałąź: DOLNIAK – Waleria Dolniak (1895-1934)
Nazwiska w wywodzie:
Dolniak-Matuszczak-Jamroz-Ligocki-Rymarek-Gonera-Owczarek-Chrząstek-Duda-Szymczyk-Wiatr-Michoń-Kostrzewa-Stępień-Kowalczyk
Powiązania:
wiek XX – Kłomnice,Rędziny
Chyła, Nabrdalik
wiek XIX – Kłomnice
Dróżdż, Jamroz, Kluska, Kotecki, Matuszczak, Rafał, Rymarek
wiek XVIII – Kłomnice
Duda
Gałąź: WROŃSKI – Jan Wroński (1892-1978)
Nazwiska w wywodzie:
Wroński-Ferański-Piotrowski-Bloch-Kulka-Bulski-Rewers-Łysik
Powiązania:
wiek XX – Warszawa, Olsztyn
Brdulak, Chyła, Hoch, Krakowski, Majhofer, Sokołowski, Szczodrowski, Winnicki
wiek XIX – Warszawa, Lgota Wielka
Bekier, Bloch, Brzeźniak, Dyguda, Ferański, Kaczmarek, Karczmarek, Lasoń, Mizera, Piotrowski, Skowroński, Stolarczyk, Zatorski
wiek XVIII – Lgota Wielka
Bulski, Kozik, Sieradzki
Gałąź: SZCZODROWSKI – Jadwiga Szczodrowska (1898-1962)
Nazwiska w wywodzie:
Szczodrowski- Dąbrowski-Pardej-Miazek-Lewalski-Baranowski-Kusideł-Gołański-Strusiński-Nyk-Makówka-Dmochowski-Jugo-Pogoda
Powiązania:
wiek XX – Warszawa
Pędziński, Wroński
wiek XIX –Brzeziny
Dąbrowski, Pardej (Pardejewski)
Pozdrawiam
Aneta
Jeśli ktoś odnajdzie jakiś wspólny mianownik, bardzo proszę o kontakt.
LINIA OJCZYSTA
Gałąź: RÓŻYCKI (Rużycki, Rozicki, Ruzicki) – Stanisław Różycki (1876-1964)
Nazwiska w wywodzie:
Różycki-Kowalski-Malinowski-Karolak-Złotkowski-Łopaciński-Stanoszek-Wolaciński-Kucik
Powiązania:
wiek XX – Warszawa, Marki
Hałas, Jaworski, Michalski, Rosikoń, Sadłos, Szlendak, Zapałowski
wiek XIX – Warszawa, Piaseczno, Słomczyn
Andrzejewski, Dobrowolski, Jasiński, Kowalski, Lintzel, Malinowski, Mordziński (Mordzyński), Paluszka (Paluszek), Parol, Rawski, Złotkowski
wiek XVIII – Zakroczym
Wolaciński (Wolaczyński)
Gałąź: SADŁOS (Sadłas, Sadłoski) – Wiktoria Sadłos (1889-1971)
Nazwiska w wywodzie:
Sadłos-Nowocień-Siwiec-Duraziński-Hochroń-Winiarski-Ochnio-Wroński-Orczykowski-Majcher-Suras-Chała-Karbarczyk-Węgrzyn
Powiązania:
wiek XX – Warszawa
Różycki
wiek XIX – Iłża
Kossowski, Nowocień, Siwiec, Winiarski
wiek XVIII – Iłża
Orczykowski
Gałąź: ZAPAŁOWSKI – Julian Zapałowski (1880-1939)
Nazwiska w wywodzie:
Zapałowski-Domański-Rybner
Powiązania:
wiek XX – Warszawa, Siedlce
Bazylak, Dobrowolski, Ludwicki, Różycki, Tolak, Włodarkiewicz, Wojtczak
wiek XIX – Wilga, Wola Rębkowska, Sobienie Jeziory, Miastków Kościelny
Domański, Garwoliński, Lusawa, Mianowski, Rybner, Santorek, Sulbiński, Szczypek, Ziemlicki, Żurawski
Gałąź: WŁODARKIEWICZ – Zofia Włodarkiewicz (1886-1959)
Nazwiska w wywodzie:
Włodarkiewicz-Śliwiński-Niedziałkowski-Matraszek-Bociański-Nowakowski-Gumiela-Bartuzi-Woytowicz
Powiązania:
wiek XX – Włostowice, Warszawa
Chmielewski, Gans vel Gauze, Skowron, Sykut, Zapałowski
wiek XIX – Końskowola, Włostowice (Puławy)
Bielaniewicz, Bociański, Klinger, Niedziałkowski, Śliwiński, Żurkowski
LINIA MACIERZYSTA
Gałąź: CHYŁA (Hyła, Heła, Chylak) – Marek Chyła (1894-1945)
Nazwiska w wywodzie:
Chyła-Rubik-Biniek-Rudkowski-Bartelak-Kościelak-Gonera-Federowicz-Kowal-Mielczarek
Powiązania:
wiek XX – Kłomnice, Olsztyn, Warszawa
Chmielarz, Dolniak, Jezuita, Różycki, Sałaciński, Stępień, Wroński, Zakrzewski
wiek XIX – Kłomnice, Borowno, Radostków
Bartelak, Rubik, Zyzik
wiek XVIII – Radostków, Borowno
Kowal
Gałąź: DOLNIAK – Waleria Dolniak (1895-1934)
Nazwiska w wywodzie:
Dolniak-Matuszczak-Jamroz-Ligocki-Rymarek-Gonera-Owczarek-Chrząstek-Duda-Szymczyk-Wiatr-Michoń-Kostrzewa-Stępień-Kowalczyk
Powiązania:
wiek XX – Kłomnice,Rędziny
Chyła, Nabrdalik
wiek XIX – Kłomnice
Dróżdż, Jamroz, Kluska, Kotecki, Matuszczak, Rafał, Rymarek
wiek XVIII – Kłomnice
Duda
Gałąź: WROŃSKI – Jan Wroński (1892-1978)
Nazwiska w wywodzie:
Wroński-Ferański-Piotrowski-Bloch-Kulka-Bulski-Rewers-Łysik
Powiązania:
wiek XX – Warszawa, Olsztyn
Brdulak, Chyła, Hoch, Krakowski, Majhofer, Sokołowski, Szczodrowski, Winnicki
wiek XIX – Warszawa, Lgota Wielka
Bekier, Bloch, Brzeźniak, Dyguda, Ferański, Kaczmarek, Karczmarek, Lasoń, Mizera, Piotrowski, Skowroński, Stolarczyk, Zatorski
wiek XVIII – Lgota Wielka
Bulski, Kozik, Sieradzki
Gałąź: SZCZODROWSKI – Jadwiga Szczodrowska (1898-1962)
Nazwiska w wywodzie:
Szczodrowski- Dąbrowski-Pardej-Miazek-Lewalski-Baranowski-Kusideł-Gołański-Strusiński-Nyk-Makówka-Dmochowski-Jugo-Pogoda
Powiązania:
wiek XX – Warszawa
Pędziński, Wroński
wiek XIX –Brzeziny
Dąbrowski, Pardej (Pardejewski)
Pozdrawiam
Aneta
Ostatnio zmieniony pt 02 sie 2013, 12:20 przez Kaczmarek_Aneta, łącznie zmieniany 1 raz.
Witaj Anetko
Czy nazwisko Tolak to z parafii Raszyn?
Pozdrawiam
Elżbieta
Czy nazwisko Tolak to z parafii Raszyn?
Pozdrawiam
Elżbieta
- Kaczmarek_Aneta

Witaj Elu,
Tolakowie to wyłącznie Warszawa (Jan Tolak & Władysława Zapałowska) - okres przedwojenny.
Część tej rodziny na stałe mieszka dziś w Szwecji.
Pozdrawiam
Aneta
Tolakowie to wyłącznie Warszawa (Jan Tolak & Władysława Zapałowska) - okres przedwojenny.
Część tej rodziny na stałe mieszka dziś w Szwecji.
Pozdrawiam
Aneta
-
Sawicki_Julian

Witam Anetko, z tych wyżej wymienionych nazwisk u Ciebie, jest u mnie ur. w roku 1853 jest Marceli Teofil Hoch, urodzony w folwarku Wolica, w parafii Szczeglice. Po śmierci rodziców w 1854 i 1858 roku Ignacego Romualda Hoch ze Staszowa i Katarzyny Sawickiej byli z siostrą Magdaleną u wujka Czajkowskiego na wychowaniu w Staszowie. Magdalena wyszła w 1872 r. za Antoniego Lubasińskiego w Staszowie, a o Marcelim nic nie wiem.
Nazwiska ; Sadłos i Siwiec, to razem pracowaliśmy w Zębcu, był ojciec i syn Sadłos i młody chłopak Siwiec, ale imion już nie pamiętam, było to w latach 1972 - 77 ; pozdrawiam - Julian
Nazwiska ; Sadłos i Siwiec, to razem pracowaliśmy w Zębcu, był ojciec i syn Sadłos i młody chłopak Siwiec, ale imion już nie pamiętam, było to w latach 1972 - 77 ; pozdrawiam - Julian
Serdecznie Witam, interesuje mnie rodzina Blochów czy wiadomo skąd przybyła do Ligoty, Warszawy, pozdrawiam marek
- Kaczmarek_Aneta

Re: Moi pradziadkowie - genealogia
Witaj JulianieSawicki_Julian pisze:Witam Anetko, z tych wyżej wymienionych nazwisk u Ciebie, jest u mnie ur. w roku 1853 jest Marceli Teofil Hoch, urodzony w folwarku Wolica, w parafii Szczeglice. Po śmierci rodziców w 1854 i 1858 roku Ignacego Romualda Hoch ze Staszowa i Katarzyny Sawickiej byli z siostrą Magdaleną u wujka Czajkowskiego na wychowaniu w Staszowie. Magdalena wyszła w 1872 r. za Antoniego Lubasińskiego w Staszowie, a o Marcelim nic nie wiem.
rodzina Hochów z mojego drzewa mieszkała w Warszawie, a konkretnie chodzi o Marcelego (ożenionego z Apolonią Wrońską), syna Feliksa i Florentyny z Gradzikiewiczów. Kilka aktów rodzeństwa Marcelego jest dostępnych w Genetece:
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... 71wa&op=gt
Czy Sadłosowie i Siwcowie, o których wspominasz, pochodzili z Iłży?
Witaj MarkuSerdecznie Witam, interesuje mnie rodzina Blochów czy wiadomo skąd przybyła do Ligoty, Warszawy, pozdrawiam marek
najstarszą wzmiankę, jaką posiadam o Blochach jest ślub z roku 1796 zawarty w Lgocie pomiędzy Sebastianem Blochem i Franciszką Rewers (oboje moi przodkowie). Dzieci tej pary (w tym moja antenatka Józefa, która poślubiła w Lgocie w roku 1821 Jacentego Wrońskiego) rodziły się w miejscowości Bieliki.
Warszawa dotyczy innych nazwisk.
Pozdrawiam
Aneta
-
pawel.dyda

Na wszelki wypadek: sporo osób o tym nazwisku występuje w parafiach Goworowo i Rzekuń w powiecie ostrołęckim.marbl pisze:Serdecznie Witam, interesuje mnie rodzina Blochów czy wiadomo skąd przybyła do Ligoty, Warszawy, pozdrawiam marek
-
Sawicki_Julian

To jednak Anetko nie będą moi Hochowie, a co do Siwca chyba Henryk mu było i z Iłży był, pracował na resorach w Zębcu, trochę miał falowane włosy, z tyłu wyglądał jak dziewczyna, lat wtedy około 24, a z Sadłosów jednemu było Jan na imię, ale chyba byli ze wsi, z zawodu ślifierze, ten starszy pan bardzo spokojny człowiek, ja pracowałem wtedy jako kowal na młocie mechanicznym przy sprężynach na gorąco ; Julian
- Kaczmarek_Aneta

Dziękuję za malownicze informacje.
Moja prababka Wiktoria również miała falowane włosy
Pozdrawiam
Aneta
Moja prababka Wiktoria również miała falowane włosy
Pozdrawiam
Aneta
-
Augustyniak_Irena

Dzień dobry Anetko w moim drzewie występują Domańscy,Szczepkowie,Lusawa związani z Żelechowem i Osieckiem, pojawia się także Wola Rębkowska. Nazwisko Szczepek było używane również jako Szczypek przez te same osoby/rodziny co widać na pomnikach cmentarzy w Trąbkach i Pilawie oraz w dokumentach rodzinnych. Są to nazwiska dosyć licznie występujące w tych okolicach , z moich „starszych” Szczepków/Szczypków mam Aleksandra ur ok. 1851, jego rodzicami byli Paweł i Franciszka zd Lusawa. Z Domańskich jest Franciszek ur 1885 w Żelechowie. Nie znam dobrze powiązań XIX wiecznych, będę liczyć na parafie i Diecezję Siedlecką.
Pozdrawiam Irena
Pozdrawiam Irena
- Kaczmarek_Aneta

Witaj Irenko
po cichu liczyłam na jakieś powiązania z gałęzią podlaską
Ja również liczę na dostęp do AD Siedlce, choć to temat trudny.
Jeśli chodzi o nazwiska Lusawa i Szczypek - są to dla mnie powinowaci (śluby z Zapałowskimi) - wieczorem na PW podam Ci szczegóły.
Najbardziej interesuje mnie nazwisko Domański. Moja antenatka Elżbieta Domańska urodziła się w Miastkowie Kościelnym w 1856r. i była córką Piotra Domańskiego oraz Marcjanny z Więckowskich lub Ulmanów (różne źródła podają te dwie wersje domo matki).
Elżbieta poślubiła Karola Zapałowskiego (prawdopodobnie w Miastkowie lub okolicach). Mieszkali w Woli Władysławowskiej (parafia Wilga) i tam zmarli.
Gdybyś mogła podać swoje dane o Domańskich, będę bardzo zobowiązana.
Pozdrawiam serdecznie
Aneta
po cichu liczyłam na jakieś powiązania z gałęzią podlaską
Jeśli chodzi o nazwiska Lusawa i Szczypek - są to dla mnie powinowaci (śluby z Zapałowskimi) - wieczorem na PW podam Ci szczegóły.
Najbardziej interesuje mnie nazwisko Domański. Moja antenatka Elżbieta Domańska urodziła się w Miastkowie Kościelnym w 1856r. i była córką Piotra Domańskiego oraz Marcjanny z Więckowskich lub Ulmanów (różne źródła podają te dwie wersje domo matki).
Elżbieta poślubiła Karola Zapałowskiego (prawdopodobnie w Miastkowie lub okolicach). Mieszkali w Woli Władysławowskiej (parafia Wilga) i tam zmarli.
Gdybyś mogła podać swoje dane o Domańskich, będę bardzo zobowiązana.
Pozdrawiam serdecznie
Aneta
-
Joanna_Lewicka

Witaj, Anetko!
Mam dwie gałęzie Mianowskich, których dotychczas nie udało mi się połączyć.
1) Pierwsza - dla mnie bardzo ważna - to
Józefa z Mianowskich - moja 2x prababcia, ur. 1841 Kalisz, matka powstańca styczniowego
Aleksandr Mianowski - jej ojciec - ur. ok. 1796 Olewin
Piotr Mianowski - jego ojciec - razem z żoną Marianną (z Jaraczewskich?) - właściciele Olewina
2) Druga - połączeni z moją rodziną przez małżeństwo Tadeusza Mateusza Mianowskiego ur. 1908 ze Stefanią Kupiec (wnuczką mojej 2xprababci z innego małżeństwa) - Warszawa
ojciec Tadeusza - Bronisław Wacław, ojciec Bronisława Wacława - Bronisław, ojciec Bronisława - Piotr ur.1824
Może Twoi Mianowscy są moim "brakującym ogniwem"?
Pozdrawiam-
Joanna
Mam dwie gałęzie Mianowskich, których dotychczas nie udało mi się połączyć.
1) Pierwsza - dla mnie bardzo ważna - to
Józefa z Mianowskich - moja 2x prababcia, ur. 1841 Kalisz, matka powstańca styczniowego
Aleksandr Mianowski - jej ojciec - ur. ok. 1796 Olewin
Piotr Mianowski - jego ojciec - razem z żoną Marianną (z Jaraczewskich?) - właściciele Olewina
2) Druga - połączeni z moją rodziną przez małżeństwo Tadeusza Mateusza Mianowskiego ur. 1908 ze Stefanią Kupiec (wnuczką mojej 2xprababci z innego małżeństwa) - Warszawa
ojciec Tadeusza - Bronisław Wacław, ojciec Bronisława Wacława - Bronisław, ojciec Bronisława - Piotr ur.1824
Może Twoi Mianowscy są moim "brakującym ogniwem"?
Pozdrawiam-
Joanna
- Kaczmarek_Aneta

Witaj Joasiu
u mnie występuje Ignacy Mianowski, który poślubił Felicję Zapałowską (*1897) c. Karola i Elżbiety z Domańskich - parafia Wilga (siedleckie).
Dokładniejsze dane podam Ci na PW - nie mam w tej chwili dostępu do materiałów.
Pozdrawiam serdecznie
Aneta
u mnie występuje Ignacy Mianowski, który poślubił Felicję Zapałowską (*1897) c. Karola i Elżbiety z Domańskich - parafia Wilga (siedleckie).
Dokładniejsze dane podam Ci na PW - nie mam w tej chwili dostępu do materiałów.
Pozdrawiam serdecznie
Aneta
Witam
Interesuje mnie nazwisko Federowicz, 3x pradziad Franciszek syn Macjeja ożeniony w Warszawie z Marianną Wicherkiewicz I voto Gronow, przywędrował ze Skalbmierzyc do Warszawy na początku XIX w.
Pozdrawiam
Jola
Interesuje mnie nazwisko Federowicz, 3x pradziad Franciszek syn Macjeja ożeniony w Warszawie z Marianną Wicherkiewicz I voto Gronow, przywędrował ze Skalbmierzyc do Warszawy na początku XIX w.
Pozdrawiam
Jola
-
Kasprzak_Celina
Witam!
Szukam rodziny ze strony mojej babki Katarzyny Godyń, ur.12.06.1892 lub 1891 w miejscowości Łosień ( obecnie w granicach Dąbrowy Górniczej)- z ojca Paweł Godyń i matki Agnieszka z d.Kaczmarzyk. Zamężna z Michałem Czyżewskim 17.02.1920 w m. Łęka.
Miała syna Fryderyka- to mój ojciec. Zmarła w żarowie 24.05.1949r.Mój pradziadek Michał wyjechał do USA i słuch o nim zaginąŁ. Babka Katarzyna była potem w konkubinacie z Leonem Skrzypkiem.
Szukam też rodziny z strony mojej matki.- BabkaJózefa Wrona zam. we wsi Ranachów.Jej mąż Stefan Wrona zginął rozstrzelany przez Niemców we wsi Karolin. Wiem że urodził się gdzieś w Galicji ale nie wiem gdzie i w jaki sposób znalazł się w okolicach Pcina i Ranachowa.
Pozdrawiam. Celina
Szukam rodziny ze strony mojej babki Katarzyny Godyń, ur.12.06.1892 lub 1891 w miejscowości Łosień ( obecnie w granicach Dąbrowy Górniczej)- z ojca Paweł Godyń i matki Agnieszka z d.Kaczmarzyk. Zamężna z Michałem Czyżewskim 17.02.1920 w m. Łęka.
Miała syna Fryderyka- to mój ojciec. Zmarła w żarowie 24.05.1949r.Mój pradziadek Michał wyjechał do USA i słuch o nim zaginąŁ. Babka Katarzyna była potem w konkubinacie z Leonem Skrzypkiem.
Szukam też rodziny z strony mojej matki.- BabkaJózefa Wrona zam. we wsi Ranachów.Jej mąż Stefan Wrona zginął rozstrzelany przez Niemców we wsi Karolin. Wiem że urodził się gdzieś w Galicji ale nie wiem gdzie i w jaki sposób znalazł się w okolicach Pcina i Ranachowa.
Pozdrawiam. Celina