Witam serdecznie
Poszukuje informacji na temat brata mojego dziadka który w 1941r trafił do kamieniołomów karnych (oboz pracy) (niestety nie znam nazwy obozu). Był tam prześladowany i katowany przez kapo czego nie wytrzymał i popełnił samobójstwo na torach w 1942r lub 1943r. (podobno nawet nakrecono jakis film na tej podstawie "Czlowiek na torach" czy cos takiego)
Imię i nazwisko: Stanisław Szydłowski
Miejsce urodzenia: Czortków (Województwo Tarnopolskie)
Data urodzenia: 1921r
Imię ojca: Szczepan
Imię Matki: Karolina (z domu Wierzbicka)
Wiem, że po samobójstwie podobno siostra dziadka odebrała ciało (tak dziadek mówi ale nie wiem czy można było odebrać ciało z obozu ? ). Nastepnie go gdzieś pochowała jednak nie wiem gdzie gdyż niedługo po tym zakatowało ją gestapo i nie zdążyła powiedziec dziadko gdzie.
.............
Zalezy mi na odnalezeniu miejsca pochówku.
Jakiekolwiek informacje by ruszyć z miejsca. Gdzie mogę szukac, gdzie pytac ?. Mozna cos zrobic w tym przypadku ?
Szydłowski Stanisław
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Sawicki_Julian

Szydłowski Stanisław
Witam, jakby Ci tu pomóc, nie ma żadnej wymienionej nazwy, nazwisko w tym przypadku nic nie mówi. Wiem że było tak w rodzinie, był taki przypadek w wojnę ze został zabity człowiek przez Niemców i leżał tam niepochowany pod lasem dwa dni, ktoś dał znać do matki, pojechali w nocy furmanką z księdzem i pochowali go nocą na najbliższym cmentarzu zaraz za murem, wypadło w Iłży. W twoim przypadku też może był pochowany na najbliższym cmentarzu od tego kamieniołomu, w wojnę inaczej się nie dało i należy się podpisywać pod tym co się pisze, jako Twój pierwszy wpis to taka informacja, pozdrawiam - Julin