APW o/Pułtusk digitalizacja i indeksacja zasobów
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Wiktor_Witek

Re: APW o/Pułtusk digitalizacja i indeksacja zasobów
Ja serdecznie pozdrawiam i również podziwiam ogrom pracy. Zauważyłem akurat przypadkiem - zespół umieszczony w metrykach Opaleniec powiat Przasnysz został na stronie opisany jako ASC wyznania ewangelickiego, tymczasem są to akta stanu cywilnego (różnych wyznań).
Wiktor
Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
Na sesji 11 i 12 czerwca sfotografowano:
Ostrów Maz. gmina (dokończono), Parciaki, Pawłowo, Płoniawy Bramura, Popowo, Poręba gmina, Prostyń, Zatory.
Wszystkie zespoły w całości z dostępnymi aneksami. Dla Ostrowi aneksy w oddzielnym folderze. Łącznie w ciągu dwóch dni wykonano 14.323 zdjęcia o zjętości 56,5 GB. Następna sesja w AP Pułtusk dopiero 25 czerwca.
Pozdrawiam Wawrek
Ostrów Maz. gmina (dokończono), Parciaki, Pawłowo, Płoniawy Bramura, Popowo, Poręba gmina, Prostyń, Zatory.
Wszystkie zespoły w całości z dostępnymi aneksami. Dla Ostrowi aneksy w oddzielnym folderze. Łącznie w ciągu dwóch dni wykonano 14.323 zdjęcia o zjętości 56,5 GB. Następna sesja w AP Pułtusk dopiero 25 czerwca.
Pozdrawiam Wawrek
-
Rudź_Katarzyna

- WaldemarChorążewicz

Wiktorze,Wiktor_Witek pisze:Ja serdecznie pozdrawiam i również podziwiam ogrom pracy. Zauważyłem akurat przypadkiem - zespół umieszczony w metrykach Opaleniec powiat Przasnysz został na stronie opisany jako ASC wyznania ewangelickiego, tymczasem są to akta stanu cywilnego (różnych wyznań).
Wiktor
mylisz się.Informacja z ,,Bazy Pradziad"
miejscowość wyznanie/obrządek rodzaj aktu daty
Opaleniec ewangelicko-augsburskie małżeństwa 1894-1906 więcej
Opaleniec ewangelicko-augsburskie urodzenia 1894-1903, 1907 więcej
Opaleniec ewangelicko-augsburskie zgony 1895, 1900-1906 w
Pozdrawiam.
Waldemar
Waldku
nie byłbym kategoryczny przed obejrzeniem aktów. APy często piszą niezbyt dokładnie.
nie byłbym kategoryczny przed obejrzeniem aktów. APy często piszą niezbyt dokładnie.
Pozdrawiam
Jurek Hykiel
Jurek Hykiel
-
Sroczyński_Włodzimierz

a to najprościej chyba byłoby tak
w wątku o błedach w metryki
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... -135.phtml
dodać post o opisie
http://metryki.genealodzy.pl/ozespole.php?ar=6&zs=0461d
podając przykład niezgodności
(typu http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... lik=12.jpg lub inny)
co jest w środku to wyjdzie po/w trakcie indeksacji
przed indeksacją to "po okładce" (tak jak Waldek - napisał z opisu z pradziada, czy tez z inwentarza) jedynie można
czym więcej osób będzie indeksować tym zybciej opisy będą zgodne z zawartością
a przy okazji i do APu warto podać niezgodność
w wątku o błedach w metryki
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... -135.phtml
dodać post o opisie
http://metryki.genealodzy.pl/ozespole.php?ar=6&zs=0461d
podając przykład niezgodności
(typu http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... lik=12.jpg lub inny)
co jest w środku to wyjdzie po/w trakcie indeksacji
przed indeksacją to "po okładce" (tak jak Waldek - napisał z opisu z pradziada, czy tez z inwentarza) jedynie można
czym więcej osób będzie indeksować tym zybciej opisy będą zgodne z zawartością
a przy okazji i do APu warto podać niezgodność
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- Skrzypczak_Bogumiła

Witam.
Zindeksowaliśmy kolejne roczniki następujących parafii;
Szelków U 1888-1899
indeksacja ; Grzegorz Skoczek i Bogumiła Skrzypczak
Szelków zakończony.
Goworowo UMZ 1895
indeksacja ; Bogumiła Skrzypczak
Brańszczyk UMZ 1875-1880
indeksacja ; Jacek Paź
Poręba UMZ 1902-1903
indeksacja ; Ewa Piórkowska
Jasienica UMZ 1810-1816
indeksacja ; Maryla Składanek
Zindeksowaliśmy kolejne roczniki następujących parafii;
Szelków U 1888-1899
indeksacja ; Grzegorz Skoczek i Bogumiła Skrzypczak
Szelków zakończony.
Goworowo UMZ 1895
Brańszczyk UMZ 1875-1880
indeksacja ; Jacek Paź
Poręba UMZ 1902-1903
Jasienica UMZ 1810-1816
indeksacja ; Maryla Składanek
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
Bogumiła.
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
- WaldemarChorążewicz

Tak się zdarzyło ,ze zindeksowałem parafię Opaleniec oraz
wykonałem zdjęcia
,,Mieszane"(ew-rzym.kat.) małżeństwa spotykamy we wszystkich księgach iw różnych regionach np w Wiskitkach.
Pozdrawiam
Waldemar
wykonałem zdjęcia
,,Mieszane"(ew-rzym.kat.) małżeństwa spotykamy we wszystkich księgach iw różnych regionach np w Wiskitkach.
Pozdrawiam
Waldemar
-
Sroczyński_Włodzimierz

Ano spotykamy w różnych rejonach, ale nie jako zasada, i argument, że ktoś błędne (czy delikatniej - nieprecyzyjne, a mogące wprowadzić w błąd) zastosował więc kontynuujmy świadomie - chyba nie jest najlepszym pomysłem
Takie mieszane bywają oznaczane w bazach (a przynajmniej chyba powinny być z punktu widzenia przeciętnego użytkownika baz) oznaczane zgodnie z zawartością tj jako np "mieszane" (do ustalenia)
w każdym razie przypisanie oznaczenia "ewangelickie reformowane" do zasobu, w którym wiemy, że są nie tylko ewangelickie reformowane -bez wyjaśnień
jest świadomym podawaniem informacji delikatnie mówiąc niepełnej
pewnym rozwiązaniem stosowanym przez APy we wstępach do inwentarzy jest opisanie danego zasobu szerzej niż poprzez jedno określenie w polu bazy "wyznanie"
Skoro próbujemy stworzyć coś bardziej przyjaznego dla użytkownika (np poprzez indeksy osobowe, linki do "opisu" etc), to naturalnym wydaje się, aby jeśli nie poprawić to nie pogarszać przekazu.
Tzn według mnie:)
Takie mieszane bywają oznaczane w bazach (a przynajmniej chyba powinny być z punktu widzenia przeciętnego użytkownika baz) oznaczane zgodnie z zawartością tj jako np "mieszane" (do ustalenia)
w każdym razie przypisanie oznaczenia "ewangelickie reformowane" do zasobu, w którym wiemy, że są nie tylko ewangelickie reformowane -bez wyjaśnień
jest świadomym podawaniem informacji delikatnie mówiąc niepełnej
pewnym rozwiązaniem stosowanym przez APy we wstępach do inwentarzy jest opisanie danego zasobu szerzej niż poprzez jedno określenie w polu bazy "wyznanie"
Skoro próbujemy stworzyć coś bardziej przyjaznego dla użytkownika (np poprzez indeksy osobowe, linki do "opisu" etc), to naturalnym wydaje się, aby jeśli nie poprawić to nie pogarszać przekazu.
Tzn według mnie:)
-
Wiktor_Witek

Ja nic nie mam do tego Opaleńca, dobrze, że są zdjęcia w metrykach to grunt, także jak dla mnie to nawet może być urząd stanu cywilnego prawosławny, muzułmański czy jakikolwiek. Jedynie zauważyłem, że nie są to księgi parafii ewangelickiej a księgi z cywilnego czyli bezwyznaniowego Urzędu Stanu Cywilnego - o czym informują okładki i zawartość tych ksiąg, które przecież po to stworzono w Prusach, żeby jak dzisiaj ze strony państwa regulowały sprawy cywilne dla ogółu ludności. Dlatego przecież zapisy USC pruskiego często różnią się od zapisów kościelnych i były zapisywane przez urzędnika cywilnego (nie księdza ani pastora).
Przypuszczam, że kiedyś w archiwum popełniono błąd, bo specjalizuje się to archiwum niejako w księgach z Królestwa Polskiego a ponieważ są pisane po niemiecku, to zakwalifikowano je jako ewangelickie. W Bydgoszczy czy Poznaniu mają tam do czynienia tylko z takimi księgami, to już od razu wiadomo, że USC, a w Mławie większość ksiąg jest z Królestwa Polskiego i z tego okresu po rosyjsku. Niby można tak - bo połowa zapisów w tych księgach cywilnych i świeckich dotyczy ewangelików a druga połowa katolików (przypuszczalnie pół na pół). Tylko potem ktoś kto będzie szukał rodziny katolickiej z tego całego Opaleńca, nie zajrzy do tego zespołu, bo jest opisany jako ewangelicki. Także może rzeczywiście jak radzi Włodek zrobić tak, ja było kiedyś "22 Lipca d. E. Wedel" czyli ukłon w stronę tego błędu archiwisty (ludzka rzecz) jako swego rodzaju również wydarzenia historycznego i zrobić "Księgi ewangelickie dawniej państwowego Urzędu Stanu Cywilnego, mieszane dla różnych wyznań - katolickiego, ewangelickiego i mojżeszowego" czy jakoś tak:-)
Serdeczne pozdrowienia
Wiktor
Przypuszczam, że kiedyś w archiwum popełniono błąd, bo specjalizuje się to archiwum niejako w księgach z Królestwa Polskiego a ponieważ są pisane po niemiecku, to zakwalifikowano je jako ewangelickie. W Bydgoszczy czy Poznaniu mają tam do czynienia tylko z takimi księgami, to już od razu wiadomo, że USC, a w Mławie większość ksiąg jest z Królestwa Polskiego i z tego okresu po rosyjsku. Niby można tak - bo połowa zapisów w tych księgach cywilnych i świeckich dotyczy ewangelików a druga połowa katolików (przypuszczalnie pół na pół). Tylko potem ktoś kto będzie szukał rodziny katolickiej z tego całego Opaleńca, nie zajrzy do tego zespołu, bo jest opisany jako ewangelicki. Także może rzeczywiście jak radzi Włodek zrobić tak, ja było kiedyś "22 Lipca d. E. Wedel" czyli ukłon w stronę tego błędu archiwisty (ludzka rzecz) jako swego rodzaju również wydarzenia historycznego i zrobić "Księgi ewangelickie dawniej państwowego Urzędu Stanu Cywilnego, mieszane dla różnych wyznań - katolickiego, ewangelickiego i mojżeszowego" czy jakoś tak:-)
Serdeczne pozdrowienia
Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
- WaldemarChorążewicz

Witam.
Ciąg dalszy Baranowa.
Zdaliśmy indeksy Małżeństw i Zgonów z lat 1826-1837.
Dziękuję moim koleżankom :
Maryli Celmer
Dominice Rabiak
Ani Gransztof
Weryfikacja,niżej podpisany
Waldemar Chorążewicz
Ciąg dalszy Baranowa.
Zdaliśmy indeksy Małżeństw i Zgonów z lat 1826-1837.
Dziękuję moim koleżankom :
Maryli Celmer
Dominice Rabiak
Ani Gransztof
Weryfikacja,niżej podpisany
Waldemar Chorążewicz
- Skrzypczak_Bogumiła

Witam.
Oddaliśmy kolejne indeksy;
Poręba UMZ 1904
Jasienica UMZ 1808-1810 i 1816-1821
indeksacja ; Krzysztof Imiołek i Maryla Składanek
Brańszczyk UMZ 1881
Aktualnie finiszujemy z parafiami; Goworowo i Poręba.
W trakcie indeksacji jest Pułtusk ,Zaręby,Brańszczyk i Jasienica
Oddaliśmy kolejne indeksy;
Poręba UMZ 1904
Jasienica UMZ 1808-1810 i 1816-1821
indeksacja ; Krzysztof Imiołek i Maryla Składanek
Brańszczyk UMZ 1881
Aktualnie finiszujemy z parafiami; Goworowo i Poręba.
W trakcie indeksacji jest Pułtusk ,Zaręby,Brańszczyk i Jasienica
Pozdrawiam.
Bogumiła.
Bogumiła.
Dziś 25 czerwca 2013 roku sfotografowałem w całości:
Stary Lubotyń
Strzegocim
Zalas
Zuzela gmina z aneksami
Kołodziąż ewang.
Tym samym AP Pułtusk jest pierwszym archiwum w Polsce ze zdygitalizowanymi w całości ASC rzym. kat. przez PTG.
Pozdrawiam indeksujących. Wszystkim życzę pięknych genealogicznuch odkryć i do zobaczenia w AP Mława.
Wawrek
Stary Lubotyń
Strzegocim
Zalas
Zuzela gmina z aneksami
Kołodziąż ewang.
Tym samym AP Pułtusk jest pierwszym archiwum w Polsce ze zdygitalizowanymi w całości ASC rzym. kat. przez PTG.
Pozdrawiam indeksujących. Wszystkim życzę pięknych genealogicznuch odkryć i do zobaczenia w AP Mława.
Wawrek
- WaldemarChorążewicz

Wawrku,
pięknie dziękuję
Waldek
pięknie dziękuję
Waldek
- Ćwikliński_Leszek

- Kontakt:
Gratulujemy Wawrzyńcowi tak ekspresowego dokończenia dzieła fotografowania w AP Pułtusk. Wielkie dzięki.Myslinski pisze: Tym samym AP Pułtusk jest pierwszym archiwum w Polsce ze zdygitalizowanymi w całości ASC rzym. kat. przez PTG.[/b]
Muszę jednak przypomnieć że przed rokiem zakończyliśmy fotografowanie
w AP Sandomierz (wszystkie wyznanie). Ilość zdjęć podobna jak w AP Pułtusk.
pozdrowienia
Leszek