Wakacje i co za tym idzie sezon urlopów i odpoczynki w pełni. Chociaż dla genealogów to często okres wytężonej pracy i realizacji zaplanowanych w ciągu roku poszukiwań. Mimo pozorów odpoczynku i wyczekiwania w PTG trwa praca. Zwrócono się do nas z propozycją współpracy przy programie telewizyjnym, traktującym o genealogii. Jako Środowisko genealogów mamy okazję zaistnienia na antenie pr 1 TVP. W ten sposób wspólnie realizujemy jeden ze statutowych celów wszystkich Towarzystw Genealogicznych jakim jest propagowanie genealogii. Program ten daje szansę na rozwój naszego ruchu. Zwracałem się w tej sprawie za pośrednictwem poczty elektronicznej na znane mi adresy naszych członków i sympatyków, jak również prosiłem o pomoc regionalne TG. Wszak to nasza wspólna sprawa. Swój akces zgłosiło kilku przedstawicieli regionalnych Towarzystw: Małopolskiego, Śląskiego, Pomorskiego, Lubuskiego, TGCP-łódzkiego oraz niezrzeszeni genealodzy. Koordynatorem projektu jest Waldemar Fronczak z TGCP. Dużo udało się już zrobić, ale jest jeszcze wiele wątków do zbadania. Mamy dużo deklaracji pomocy z różnych stron Polski. Zdarza się jednak że potrzeba tej pomocy w określonym terminie i na określonym obszarze.
W związku z rozwojem kolejnego wątku poszukiwań potrzebujemy jeszcze jednej osoby do pracy w Archiwum w Lublinie. Do prześledzenia mamy ok 100 lat zapisów łacińskich metryk z jednej parafii w poszukiwaniu jednego nazwiska. Biegła znajomość łaciny nie jest niezbędna. Wystarczy znać kilka typowych sformułowań występujących w łacińskich metrykach. Dzięki uprzejmości Dyrekcji Archiwum, mimo planowanego zamknięcia, będzie możliwy dostęp do ksiąg w pierwszych dniach sierpnia. Czy ktoś mógłby pomóc w sprawie?
Zgłoszenia proszę kierować poprzez Prywatne wiadomości

lub maila w stopce strony.
Pozdrawiam
Jacek Młochowski