to moj pierwszy post na tym forum.Jako,ze dopiero zaczynam przygode z genealogia mam sporo niepewnosci dotyczacych mojego dziadka.
Otoz mój dziadek urodzony w 1917 roku w Katowicach,został w 1941 roku wciagniety do Wehrmachtu,podpisał DVL i został wysłany na frony wschodni gdzie w listopadzie 41 roku zostaje ranny.Do konca wojny pozostaje w rezerwie.Po zakonczeniu wojny powraca do rodzinnych stron Panewniki (kolo Katowic),jednak niecieszy sie długo wolnosci poniewaz na poczatku 1946 roku zostaje osadzony w Centralnym Obozie Pracy w Jaworznie.
I teraz chciałem sie dowiedziec cos na temat dziadka,chciałem potwierdzenia tego ze byl w obozie,za co został skazany (paragraf prawny),ile lat siedział,co tam robił,kiedy wszedl itp
Wysłałem zapytanie do IPN w Katowicach,Archiwum Panstwowego w Katowicach i Krakowie oraz Archiwum Akt Nowych w Warszawie.
Z Katowic z IPN i Ap przyszła odpowiedz ze oni nie posiadaja nic na ten temat.Czekam jeszcze na odpowiedz z AAN z Warszawy.
I teraz mam pytanie do was moze ktos miał kogos kto przebywał w Cop-ie w jaworznie,gdzie szukac jakichkolwiek danych,akt,informacji,czegokolwiek.
Staram sie o potwierdzenie obywatelstwa niemieckiego po dziadku i prosza mnie o potwierdzenie tego iz dziadek przebywal w obozie za przynaleznosc do narodu niemieckiego.A ja nie potrafie nigdzie niczego znalezc...
macie jakies rady?
Z góry dzieki za jakakolwiek pomoc