Biedrzyccy h.Rawicz

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
jarymi

Sympatyk
Nowicjusz

Biedrzyccy h.Rawicz

Post autor: jarymi »

Poszukuję danych o Biedrzyckich h. Rawicz - szczegółnie o rodzinie i potomkach Władysława Biedrzyckiego i jego żony Elżbiety z Sobolewskich.

Ryszard Jankielewicz
Mamaj_Jan

Sympatyk
Mistrz

Biedrzyccy h.Rawicz

Post autor: Mamaj_Jan »

Trochę informacji o tych rodach jest w Herbarzu Kapicy Milewskieg s. 8 - 9 i 385 - 386.
Sobolewscy z Podlasia to Piętkowie h. Ślepowron.
Nie podał Pan kiedy żyli Władysław Biedrzycki i Elżbieta z Sobolewskich.
Jan
Sawicki_Julian

Sympatyk

Biedrzyccy h.Rawicz

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, wiem że Biedrzycki i herb Rawicz wskazuje że pochodzą z rodu Wreszowów z Czech, ale kiedy była ta zmiana trzeba szukać może w herbarzach ; pozdrawiam Julian
Kolank0

Sympatyk
Adept

Biedrzyccy h.Rawicz

Post autor: Kolank0 »

Na ziemi lomzynskiej troche Biedrzyckich bylo. Z jedna Biedrzycka przyszlo mi nawet uczeszczac do jednej klasy :D:D:D
Pozdrawiam
Wojciech P.
Awatar użytkownika
jarymi

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Biedrzyccy h.Rawicz

Post autor: jarymi »

Mamaj_Jan pisze:Nie podał Pan kiedy żyli Władysław Biedrzycki i Elżbieta z Sobolewskich.
Władysław Biedrzycki na podstawie metryk urodzenia córek urodził się w latach 1847 do 49 a Elżbieta Sobolewska 1853 do 59. - ślub brali ok roku 1880 +/- 10 lat wszystkie znane mi córki urodziły się pomiędzy Wieluniem i Częstochową. Parzymiechy, Cissów, Kamionka, Lipie,

Bardzo wiele śladów prowadzi do Baltazara Biedrzyckiego 1767-1837 dziedzica wsi Bronowicw ob. Rawski, i jego syna Rafała, który był ojcem Władysława.

Ale dopiero akt ślubu z Elżbietą Sobolewską w którym były by imiona rodziców Władysława daje mi 100 % pewność - dziś znając tylko niektóre fakty i daty mam pewność w 90 %

- tyle na razie wiem

dzieki za informacje - pozdrawiam Ryszard
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”