Edukacja w Polsce od 1850

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

futura10

Sympatyk

Post autor: futura10 »

Witam,
Chciałem zapytać, czy ktoś z Was mógłby w skrócie przedstawić mi zarys edukacji w Polsce od 1850 roku do 1950. Chodzi mimo to, ile trwała nauka lub ilu klasowe były podstawowe szkoły.
Np z opowiadań rodzinnych wiem, że mój pradziadek urodzony w 1890 skończył szkołę podstawową po 5 klasach. Mój dziadek rocznik 1921 po 6 klasach a moja babcia 1934 po 7 klasach. Czy ktoś się orientuje jak to wszystko wyglądało. Również z opowiadań wiem,że w czasie wojny dzieci z mojej miejscowości uczyły się potajemnie w danym domu.
Dzięki ogromne za pomoc,
Michał
marbl

Sympatyk

Post autor: marbl »

Witam, z tego co wiem w okresie miedzywojennym szkoła podstawowa była siedmioletnia z tym ,że dzieci które kontynuowały naukę w gimnazjum mogły do niego zostać przyjęte już po klasie 6, marek
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

futura10

Sympatyk

Re: Edukacja w Polsce od 1850

Post autor: futura10 »

Dzięki za linki. Przeczytałem.jednak dalej nie wiem jak to z tymi klasami było. Tu wyjaśniają,że ilość klas zależała od liczby dzieci. Chodzi mi o oddziały. Mnie bardziej interesuje do którego roku obowiązywała szkoła podst. 5 klas,do którego roku 6 klas, potem 7 klas- jak to było z zaczynaniem szkoły. Czy zawsze było to w wieku 7 lat. Naszukałem się w internecie i nic.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Re: Edukacja w Polsce od 1850

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

nie zawsze było w wieku lat 7
okres, o który pytasz (jak wiadomo;) w swojej części do 1919 (i dłużej:) był zróżnicowany (poza innymi czynnikami) także jurysdykcją 3 państw (Polska od 1850...)
a tak w ogóle pomysł, że istnieje silna (i prawie nie do złamania) korelacja pomiędzy wiekiem a "stopniem"/"zaawansowaniem""numerkiem klasy/oddziału" to dość świeży wymysł

coś więcej (dane z rzeczywistości, ale niestety wybiórcze, nie dla poziomu zupełnie podstawowego i z krótkiego okresu) swego czasu wstawiłem na forum
patrz wątek:
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... staszic%2A
posty nt wieku osób uczęszczających z podziałem na klasy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”