Fedorczyk Przybylski

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Fedorczyk

Sympatyk

Fedorczyk Przybylski

Post autor: Fedorczyk »

Witam!
Moim ostatnim przodkiem z rodziny Fedorczyków jest mój dziadek Jan Fedorczyk (1897-1995). Według jego relacji, jego rodzice Antoni i Antonina wyemigrowali do Ameryki ?, podobno z przyczyn politycznych. Nie mam aktu urodzenia. W akcie ślubu występuje tylko matka Jana, Antonina Fedorczyk, a w akcie zgonu Antoni i Antonina ? Wiem z opowieści, że matka Antonina przed wyjazdem oddała Jana do „ Przytułku dla dzieci” w Warszawie - mam wykaz z 1920 roku. I w tym momencie pojawia się nazwisko Przybylski, prawdopodobnie Antoniny siostry Przybylskiej po mężu. Jej syn ? Przybylski ( zdjęcie z 1918 roku) był wychowawcą w tym przytułku i opiekował się Janem. To są lata 1900 do 1910 roku. Później trafia na przyuczenie do zawodu kuśnierza do Państwa Konstancji i Aleksandra Bazarskich na Pl.Kazimierza Wielkiego 11 w Warszawie.
W tym czasie , według „Księgi Adresowej dla m.Warszawy” z 1930 roku, znalazłem 26 Przybylskich. Przypuszczam że Antonina mogła być panienką o nazwisku Fedorczyk i oddała Jana dla swojej siostry Przybylskiej o panieńskim nazwisku Fedorczyk.
Proszę o pomoc rodzinę Przybylskich związanych z rodziną Fedorczyk.
Jan przyjmował I Komunię w dniu 26 stycznia 1908 roku – ale w jakim kościele w Warszawie – nie wiem ( wydrapane na obrazku pamiątkowym). Napisał że bierzmowany był 2 marca 1913 roku przez Biskupa Popiela w kościele Świętego Krzyża. W latach 1918-1920 służył w 3 pułku ułanów im.”Dzieci Warszawy” i brał udział w Wojnie 1918-1921 i został w niej ranny.
Jak wykorzystać te dane żeby coś więcej się dowiedzieć.
Proszę o pomoc i radę jak przełamać tą barierę znalezienia dalszych przodków mojego dziadka.
Pozdrawiam Zbyszek Fedorczyk z Koszalina.
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Fedorczyk Przybylski

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Drogi Zbyszku,
W tematcie poszukiwań w Polsce pomóc Ci nie mogę, ale zobaczymy, co da Ci temat "amerykański", przerzucam ten message na wątek "Jak poszukiwać radziny ze Stanów Zjednoczonych????" i tam proszę Cię o kontymuowanie Twojej korespondencji, bardzo możliwe, że dane amerykańskie pozwolą Ci w odnalezieniu gniazda rodzinnego dziadka Jana w Polsce, a może i jego rodziny?
Pozdrawiam Koszalin- moje miejsce urodzenia, ale miejsce, którego nie znam, tak to w życiy bywa ;)
Tadeusz
Tadeusz Wysocki
PolTG23
+
http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
Awatar użytkownika
Fedorczyk

Sympatyk

Fedorczyk Przybylski

Post autor: Fedorczyk »

Drogi Panie Tadeuszu!
Serdecznie dziękuję za dobre rady i pomoc w mojej sprawie. Ród Wysockich to wspaniali ludzie!!! Mam serdecznego Przyjaciela Zdzicha Wysockiego z lat szkolnych.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Zbyszek z Koszalina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”