Słupia - miasto powiatowe - gdzie szukać?

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Witam!
Odebrałam dziś kserokopię aktu zgonu Leopolda Walentego Lipowskiego syna Marcelego i Ludwiki, zmarłego w 1919 roku, gdzie jest napisane, iż urodził się w mieście powiatowym Słupi. Zupełnie nie wiem gdzie zlokalizować tę Słupię bowiem według SGKP jedyne miasto to tylko Słupia Nowa w pow. kieleckim dawniej opatowskim a współcześnie to same wsie.
Zależy mi na dotarciu do aktu urodzenia/chrztu bowiem dane te chcę umieścić na nagrobku.
A swoją drogą jak błedne dane co niektórzy publikują w swoich drzewach w sieci.
Odszukałam "mojego" Leopolda, który poślubił siostrę mojej prababci Jadwigę Marię Glińską i to się akurat zgadzało. Niestety wszystkie inne dane były niewłaściwe a ja się na nie powołałam występując o kserokopię aktu zgonu. Długo potem musiałam dokumentować powinowactwo aby tę kserokopię otrzymać.

Alicja
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

i tak na ksero jest? nie na odpisie?
aby nie SŁUPCA?
lepiej jednak z danych z małżeństw lub/i aneksów
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
adam.nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: adam.nojszewski »

A może to o powiat słupecki chodzi? Czyli o Słupcę, a nie Słupię.
pozdrawiam
Adam Nojszewski // @anojszewski // www.facebook.com/anojszewski
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
może chodzi o Słupię Nadbrzeżną w sandomierskim.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Włodku mam ksero a w nim jak byk stoi "..urodzony w mieście powiatowym Słupi, syn itd.."
W Słupcy również poszukuję ale Jana Krzysztofa Burchardt'a ur około 1833 roku i też klapa.
Do aktu ślubu owego Leopolda z Jadwigą Glińską urodzoną w 1866 roku w Warszawie nigdy nie dotarłam. Zdobyłam jedynie akt urodzenia jednej z dwóch córek urodzonej w 1889 roku w Zawierciu- Kromołowie, która poślubiła w 1922 roku w Warszawie Stefana Kolaszyńskiego a zmarła bezpotomnie w Łowiczu. Zresztą druga z córek też najprawdopodobniej zmarła bezpotomnie. Natomiast żona Leopolda - Jadwiga Lipowska z Glińskich zmarła przed rokiem 1892 i też nie wiem gdzie.
Rodzinę tę mam jedynie na zdjęciach co do których też nie mam pewności kto jest kto oraz w zachowanych listach i testamencie z 1905 roku.
Dzięki Adamie i Moniko.
Trochę mi ta Słupia w sandomierskim nie leży choć nigdy nie wiadomo. Leopold Lipowski był urzędnikiem/ agentem na kolei warszawsko- wiedeńskiej. W 1901 roku jest ojcem chrzestnym mojej babci w Radomsku i wówczas mieszka w Łowiczu.
Alicja
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

jak masz ksero..to dlaczego go nie widzimy:))?

i bardziej serio (poprzednio tez ale mniej), powiaty się zmieniały, wiedza w 1919 może być cienko z identyfikacją, czy urodził się w powiatowej Słupi , czy jak zmarł to Słupia była powiatem, czy w ogóle była to Słupia, czy Słupia miastem (ale to raczej największa szansa)

z kopi to bym wiedział np
kto zgłaszał (a to ma znaczenie!)
ile lat miał (choćby c.a.) - czyli w którym roku ta "Słupia" była powiatowa jak się rodził

btw: skąd wiesz (posiadając tylko akt zgonu), że w tym alternatywnym źródle były nieprawidłowe?
i drugi bałdełej: zgon dotyczy męża (wdowca po) JM Glińskiej?

i tak szedłbym w kierunku Słupcy:)
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Słupia Nadbrzeżna nigdy nie była miastem.Przynajmniej nigdy o tym nie słyszałam a mieszkam w sąsiedniej parafii.
Danka
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Włodku, długo a nawet bardzo długo szukałam grobu prapradziadka Stanisława Glińskiego zmarłego w 1892 roku. Gdy dane z cmentarza Starych Powązek pojawiły się w sieci odkryłam, że po grobie prapradziadka nie ma śladu ale zostało miejsce grobowe w którym leży pradziad Stanisław Gliński wraz ze swym zięciem Leopoldem Lipowskim zmarłym w 1919 roku.
I co do tego nie mam żadnych wątpliwości, że kserokopia aktu zgonu, którą otrzymałam należy do tego Leopolda, którego poszukiwałam. Z dokumentu tego również wynika, że wówczas mieszkał na ul Złotej 30 a z innych dokumentów i opowiadań rodziny wiem, że rodzina mieszkała na Złotej a kilka lat później w 1935 roku była to Złota 32.
No chyba, że w 1919 roku zmarło w Warszawie przy ul Złotej dwóch Leopoldów Lipowskich!!
Z aktu zgonu wynika, że był 68 letnim wdowcem a zgon zgłosili chyba przypadkowi znajomi - może sąsiedzi Piotr Łopacki - kupiec i Sylwester Świętochowski - urzędnik.
Sam akt jest bardzo czytelny pisany oczywiście po polsku i z odczytaniem nie mam żadnego kłopotu.
Alicja
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Nie chcesz, nie dawaj
niby (tzn tak się wydaje) - jest w metryki.genealodzy.pl (zgon Leopolda), ale szukać specjalnie, wręcz chyba wbrew - mi się nie chce szczerze mówiąc:)
tzn znów się okopuje na wcześniej upatrzonych pozycjach - w rowie "bez kopii milcz":)

pozdrawiam! bez urazy:)
a ew. takich, jak możliwość sprawdzenia (ale trzeba było mieć adres -z kopii 5 sekund, szczególnie, że chyba jest w metryki...) w księgach meldunkowych etc
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

To nie o to chodzi, że nie chcę wstawić ksero ale o to, że nie jestem specem komputerowym a wstawiając przez "fotosika" zaraz będę krytykowana.
Nr aktu I-15/197/1919.

Oto link:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/941 ... debd9.html

i jeszcze ślub jego córki :

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... an=444.jpg

Pozdrawiam Alicja
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

oj nie przesadzaj :)
poruszanie się nie jest takie trudne, nie demonizuj
numer aktu by wystarczył do prezentacji (pierwopisu na pewno)
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 96-201.jpg
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

I znów klapa. Pierwopis i wtóropis są jednobrzmiące czyli miasto powiatowe Słupia i co z tym począć? W rodzinie jeszcze przetrwała legenda, że był spokrewniony z ostatnim królem Polski ale i to mi nic nie ułatwi.

Alicja
potek

Sympatyk

Post autor: potek »

Szukając swoich przodków trafiłem na akt zgonu z 1930 roku, św Wojciech na Wolskiej w Warszawie.
Występują tam świadkowie : Piotr Łopacki kupiec i jakiś furman (nieistotne). Są to osoby trzecie, czyli niespokrewnione. Podejrzewam, żę Piotr Łopacki to znacząca osoba z firmy pogrzebowej. W Warszawie miałem akt zgonu z 1940 gdzie określał się takowy jako handlowiec. Czyli raczej nie afiszowali się fachem. Zatem ich informacje są raczej niepewne, wówczas na podstawie jakiegoś papieru przy zmarłym dodawali szczegóły. Ja bym stawiał na chrzest w Słupcy w kaliskiem - przeczytałem Pani wątek. Nosiło ludzi wtedy po kraju.
ps.
Nic nie znaczy że pierwopis i wtóropis jednakie. Gdyby były zamazane czy nieczytelne to można by dociekać.
pozdrawiam
Piotr
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Próbowałam odtworzyć genealogię rodziny Lipowskich i tak naprawdę tę rodzinę Lipowskich odszukuję w obrębie województwa łódzkiego (Górka Pabianicka, Łowicz, Wolbórz, Łódź, Pabianice, Zgierz, Łyszkowice parafii Pszczonów) oraz województwa mazowieckiego (w Woli Pogroszewskiej parafii Belsk Duży oraz w Błędowie i Starym Waliszewie)
Ojciec Leopolda Marceli Hipolit Lipowski urodził się w Folwarku Rudzie parafii Pabianice 01.02. 1824 roku (akt 28) jako syn 46 letniego ekonoma Jędrzeja Lipowskiego i 30 letniej Marianny z Bykowskich. W roku 1846 przysposobił go Leon Lipowski – zapewne stryj. Zmarł jako wdowiec 03.01.1872 roku akt nr 1 w Wysoka Mała parafii Nowe. Był dwukrotnie żonaty. W akcie zgonu jest napisane, że miał lat 46 a faktycznie prawie 48.
Marceli Lipowski (1824- 1872) Pierwszą żoną Marcelego Lipowskiego była Marcela Dobiecka siostra Florentyny – żony brata. Ślub odbył się 01.06.1846 roku w Belsku Dużym akt 2 (mazowieckie pow. grójecki). Marceli jest dzierżawcą Jeziórek a 17 letnia Marcela jest córką zmarłych Józefa i Scholastyki z Walewskich małżonków Dobieckich zamieszkała w Woli Pogroszewskiej u siostry a urodzona we wsi Sopel w parafii Waliszewo. Świadkiem na ślubie jest Wincenty Lenczewski dziedzic Słupi i brat Marceli Teodor Dobiecki (ur w 1820 roku w Sopel) dziedzic Woli Pogroszewskiej. Marcela Lipowska z d Dobiecka zmarła 9 miesięcy później w Kocierzew Jeziorku 20 marca 1847 roku akt 14. Zgon zgłosił Marceli Lipowski pisarz propinacyjny – mąż i Leon Lipowski lat 68 – również pisarz propinacyjny.
Drugą żoną Marcelego była Ludwika ze Świerczyńskich córka Walentego i Wiktorii z Lenczewskich zmarła 1870 akt 95 we wsi Wysoka Mała z parafii Nowe gm. Krośniewice .
Od 1854 roku Marceli Lipowski ojciec Leopolda jest dziedzicem wsi Dąbrówka Sowice parafii Zgierz a gdzie mieszkał w 1852 kiedy urodził się Leopold nie ustaliłam. Jedyną nadzieją jest jeszcze Archiwum pracowników PKP w Sosnowcu. Będąc w Warszawie w Muzeum Kolejnictwa jest tabelau pracowników kolei z 1892 roku i jest zdjęcie poszukiwanego przeze mnie Leopolda Lipowskiego.
Serdeczne dzięki za chęć pomocy.
Alicja
potek

Sympatyk

Post autor: potek »

najprościej wysłać zapytanie do Arch.Panstw. dla danego miasta. Pewnie Archiwum Państwowe w Poznaniu Oddział w Koninie. Odpiszą, że znając konkretne roczniki urodzin, poszukają. Gdy znajdą wycenią stosownie do cennika za godzinę pracy. Dobre i to.
Miasto powiatowe w ruskich guberniach to było Coś. I myślę, że nie mylono i nie zmieniano jak to po wojnie światowej. Słupca niewyraźnie pisane to SŁUPIA. I błąd gotowy do powielenia. Jeśli wmieszać w historię dziedzica Słupi, to już mętlik. Czyli nie powiat. ale wieś do szukania.
ps. Niedaleko zresztą Słupca od rejonu łódzkiego, ale nie grójeckiego
pozdrawiam
Piotr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”