Wiż - urząd zapomniany.

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Wiż - urząd zapomniany.

Post autor: Ludwik_Olczyk »

W aktach grodzkich grodzieńskich z lat 1539-41 (opublikowanych w XVII tomie Aktów Archiwalnych AVAK-u), spotykamy urząd Wiża. Był to zaprzysięgły urzędnik sądowy, który był biegłym sądowym dokonującym naocznego stwierdzenia zaistniałej szkody, ale też spełniał funkcje późniejszego woźnego, czyli ogłaszanie sprawy, a nawet jej wszczęcie. Co ciekawe, Wiż był powoływany zarówno przez Sprawcę (dzierżącego sądy w imieniu Hospodara), jak i przez społeczność szlachecką (jest co najmniej kilka aktów powiadających o powoływaniu

Więcej na FRG: http://forum.rodygrodzienskie.pl/index.php?topic=233.0

Pozdrawiam serdecznie.

Sławomir Olczyk.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Wiż - urząd zapomniany.

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Pochodzenie nazwy tego urzędu opisywanego w źródłach st. ruskich (przykłady z 1430 i 1467r.- patrz 'Slovnik staro-ukraińskiej mowy XV -XVI w". tom I str.173) wyjaśnia Fasmer: st.ruskie "вижь", tryb rozkaz. 2 osoby l. pojed. czasownika 'widzieć', to znaczy 'patrz', 'widź' (od prasłowiańskiego "виждь"). Podobnie jak czeskie "viz."
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Wiż - urząd zapomniany.

Post autor: Łucja »

Bardzo ciekawe, z tym "wiżem", czy jest możliwe, że ukształtowało się od takiego urzędu nazwisko? Daty kiedy funkcjonował były przednazwiskowe, czyli nie można czegoś takiego całkowicie wykluczyć, głośno myślę. Wirzycki/Wierzycki.
Stale muszę tłumaczyć, że to ja osobiście muszę zrobić zdjęcie, jako dowód, że ja to osobiście widziałam i żeby mi uwierzyli, może mam zawód prapra-dziadków??? Bardzo luźna hipoteza, nawet bardzo bardzo, ale dzięki za te informacje.

Łucja
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Witaj Łucjo,
Też tak myślę, chociaż już wtedy zaczynały się pojawiać stałe (lub względnie stałe) nazwiska u szlachty i nie jest wykluczone, że tak ważne stanowisko jak 'wiż' powinno być podstawą do takich nazwisk jak: podane przez Ciebie nazwisko Wirzycki (Wiżycki), lub: Wiża , Wiżeń , Wiżkowski , Wiżyn, Wiżyń, Wiżyński. Znane są przecież przykłady tworzenia nazwisk od takich stanowisk jak: ciwun, wójt, celnik, sołtys, woźny, burgrabia, burmistrz, wojewoda.
Sprawdzałem z ciekawości, bo znam nazwisko Wiżyn, co na ten temat mówią nasze opracowania etymologii nazw osobowych (vide strona Janusza Stankiewicza - genealogia nazwisk), ale tam jest tylko jeden wariant etymologii tych nazwisk, a mianowicie : - od niemieckiej nazwy osobowej Wiese, ta od apelatywu Wiese ‘łąka’.
Może jednak znajdzie się jakieś rodzime, słowiańskie źródło dla innego wariantu etymologii tych nazwisk - zapytanie do etymologów.
W cytowanych przeze mnie ruskich źródłach funkcja wiż nadawana jest osobom wymienianym imiennie. Cytuję z oryginalnego zapisu:
...мы послалы вижа замку Браславского пана Хацка до земянъ Браславскихъ (1430r)
...пан Миколаи Гримало, виж господарѧ кролѢ єго милости, особно был съсланы, абы оусим сторонам была справєдливость, аби одно смотрыл (1467r.)
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”