Witam.
Już raz pisałem w tej sprawie na forum ,jednym z wielu określeń na pochodzenie szlacheckie pisane w aktach metrykalnych było słowo ,,urodzony,, pisane z dużej litery w akcje matrykalnym małżeństwa mojego przodka z 1835r.znalazłem zapis,,Jakub Gnyś pisano też nazwisko Gnyszyński urodzony we wsi Bąkowiec Urodzony i tu była podana data urodzenia,, czy taki zapis mógł wskazywać na pochodzenie szlacheckie.
Pozdrawiam Andrzej.
Zwpytanie
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Zwpytanie
Wg. mnie taki zapis jak przytoczyłeś o niczym nie przesądza (a skłaniałbym się nawet ku "weryfikacji negatywnej"). Pisownia w czasach minionych była różna (małe i wielkie litery) ale o wyraźne zróżnicowanie w zapisie urzędowym urodzonych od pracowitych (i innych) raczej dbano. Widząc skan metryki łatwiej byłoby powiedzieć więcej.
Niezależnie od powyższego - najlepiej do wysnucia wniosków nadały by się (też) inne dokumenty (nie tylko/nie koniecznie metryki).
Niezależnie od powyższego - najlepiej do wysnucia wniosków nadały by się (też) inne dokumenty (nie tylko/nie koniecznie metryki).
pozdrawiam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
- adam.nojszewski

- Kontakt:
Zwpytanie
Z jednego aktu nic nie wywnioskujesz - zobacz jak zapisane są inne akty (w tym rodziny - rodzeństwo, ojciec).
-
Sawicki_Julian

Zwpytanie
Witam, zajrzałem do Wielkiej Genealogii dr Marka Minakowskiego i jest tam dwóch Gnyszyńskich, ale jakiego są herbu nie pisze, szukaj w herbarzach może coś się znajdzie i naprowadzi ; pozdrawiam - Julian