alan.madej pisze:
Sieczkowska_Elżbieta pisze:(...)
akt ślubu Ludwika Sobieralskiego i Józefy Jabłońskiej (Sanniki, rok 1899, akt nr 9), (...)
Brak takich ksiąg w AD Płock.
Sieczkowska_Elżbieta pisze:Panie Alanie, serdecznie dziękuję za poświęcony czas.
Od wielu lat, bez skutku, poszukuję tej metryki, to jedyny sposób na ustalenie skąd pochodził mój pradziad.
Skąd więc te dane w Genetece?
Pozdrawiam
Elżbieta
Elżbieto, mam przed sobą "Inwentarz ksiąg metrykalnych Archiwum
Diecezjalnego w Płocku" ks. D. Majewskiego, jeśli chodzi o Sanniki i księgi zaślubionych to księgi kończą się na 1892 r. (nie ma późniejszych).
Wydaje mi się, że szukany przez Ciebie akt jest w Archiwum
Państwowym w Płocku.
link pradziadowy
Napisz do nich emaila, a za drobną opłatą prześlą Ci akt na skrzynkę.
Problem w tym, że w zestawieniu pradziada podają lata graniczne, ale nie piszą czy to dotyczy wszystkich ksiąg (urodzeń, zaślubin i zgonów), czy tylko jednej z nich.
Wg wspomnianej wyżej pozycji AD Płock ma księgi z 1899 r. ale tylko urodzonych i zmarłych, a akurat zaślubionych nie...
alan.madej pisze:
el_za pisze:(...)
parafii Kamienica, zespół 66/0:
- akt ślubu z dn. 23.02.1784, między Romualdem Załuskim i Bogumiłą/Marianną Ślepowrońską;
- akt chrztu z dn. 24.03.1785, ich córki - Scholastyki Załuskiej;
- akt chrztu z dn. 08.05.1786, ich drugiej córki - Joanny Załuskiej;
(...)
Niestety tych ksiąg nie ma w AD Płock.
Zaczynam podejrzewać, że jak jest sumariusz to nie ma ksiąg...
We wspomnianym we mnie w poście powyżej "Inwentarzu ksiąg metrykalnych Archiwum Diecezjalnego w Płocku" za lata 1737-1808 są sumariusze. Ale wg mnie nie tylko - podobnie jak w "moim" Uniecku - powinny być też księgi.
Sami zobaczcie - parafia Kamienica, wymienione są i księgi i sumariusz.
W następnej parafii (alfabetycznie) Karniewo widać to bardziej przejrzyście, bo w sumariuszach jest luka, a w księgach nie...
https://picasaweb.google.com/lh/photo/6 ... directlink
Może nie udostępniają ksiąg jak są sumariusze ?