Potwierdzenie pochodzenia szlacheckiego? Od czego zacząć?

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
adam.nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: adam.nojszewski »

Nie tylko heroldia się myliła, ale wiele wywodów było fałszowanych - czasem w dobrej wierze, sygnet herbowy pożyczało się od sąsiada, bo i tak nikt herbu nie pamiętał, albo nie potrafił go udowodnić. W ten sposób Nojszewscy się stali Brodzicami (i Lisami na Wileńszczyźnie) a nie Wierzbowami, jak według najnowszych badań powinni się wołać.
pozdrawiam
Adam Nojszewski // @anojszewski // www.facebook.com/anojszewski
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, pytanie były o od czego zacząć w szukaniu szlachectwa tych Mackiewiczów, na Litwie byli też Mickiewicze. W tej metryce po rosyjsku pisze że właściciel majątku, ale czy szlachcic to trzeba szukać w wstecz w metrykach tego Mackiewicza ojca,dziadka, czy jest jakiś dopisek przed nazwiskiem o szlachectwie.

Wojtek na forum każdy pisze co wie na dany temat, ja nie mówię ze źle napisałeś, tylko poszerzyłem temat jak to bywało w zaborze rosyjskim ze szlachectwem. Czy było chlubą, czy pogardą dostać szlachectwo od wroga. Bo co innego jest dowieść szlachectwa jak tego wymagali, by mieć dokument dla siebie i potomnych, a co innego zasłużyć sobie, ale za co ta zasługa, za zabijanie Polak Polaka,to miałem na myśli.
Tu podam przykład z naszych czasów ; piłkarz polskiego pochodzenia gra w niemieckiej lidze i strzelił w ważnym meczu dwie bramki Polakom, to zaszczyt dla niego czy odwrotnie ; pozdrawiam - Julian
Kolank0

Sympatyk
Adept

Post autor: Kolank0 »

Julian - tak. już rozumiem. We wcześniejszej wypowiedzi zrobiłeś mały skok myślowy i szukałem drugiego dna wypowiedzi :))

Mimo wszystko jest różnica miedzy walką z rodakami, a strzelaniem goli. Zwłaszcza, że niejednokrotnie nasz PZPN pogardził takimi zawodnikami, którzy nim zaczeli nam strzelać wpierw dobijali się do naszej reprezentacji.
Pozdrawiam
Wojciech P.
Awatar użytkownika
alan.madej

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: alan.madej »

Dziękuję za odpowiedz, porady i dodatkowe informacje. Istnieją szanse, że są w rodzinie jeszcze jakieś dokumenty po przodkach. Zobaczymy co uda mi się ustalić.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Znalazłem Alan nazwisko - Maćkowicz w 1578 r. ( w spisie ) w tej książce i opis pod nr. sprawy 361, jest tam kilka imion tych Maćkowiczów. Jest to Rocznik Towarzystwa Heraldycznego, czyli mądra książka z nazwiskami, herbami i nazwami miejscowości od 1400 roku. Pozdrawiam i podaje link - Julian ;
http://www.krasnodebscy.com.pl/rocznik_ ... cznego.pdf
Awatar użytkownika
alan.madej

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: alan.madej »

Nie wiem jakim cudem to wyszukałeś, ale ogromnie dziękuję. Moja wiedza zatrzymuje się obecnie jakieś 300 lat później, więc przede mną trochę pracy.

Muszę teraz zebrać do kupy wszystkie informacje, "oprawić je odpowiednio", żeby z zgłosić się z tym, co mam do tych, którzy mogą mieć coś więcej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”