Prosze o pomoc w odczytaniu chrztu
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Prosze o pomoc w odczytaniu chrztu
Proszę o pomoc w odczytaniu wpisu 13 w księdze chrztów
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ff79e9e25f14b80f.html
Jeśli dobrze odczytuję to tylko tyle z tego zrozumiałam proszę o uzupełnienie i korekty
wpis 13
Józefa Bugaj
urodzona 14 luty 1851 r. w Miniszewie ( co oznacza zw ???)
dziewczynka z prawego łoża
chrzest 23 luty 1851 r.
ksiądz udzielający chrztu - .......... Falkiewicz ???
Rodzice - Marcin Bugaj i Marianna Kalepin ???????(nie jestem pewna czy dobrze odczytuję nazwisko matki)
zawód ojca - chałupnik
Rodzice chrzestni - nie mogę odczytać
pozdrawiam Mirka
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ff79e9e25f14b80f.html
Jeśli dobrze odczytuję to tylko tyle z tego zrozumiałam proszę o uzupełnienie i korekty
wpis 13
Józefa Bugaj
urodzona 14 luty 1851 r. w Miniszewie ( co oznacza zw ???)
dziewczynka z prawego łoża
chrzest 23 luty 1851 r.
ksiądz udzielający chrztu - .......... Falkiewicz ???
Rodzice - Marcin Bugaj i Marianna Kalepin ???????(nie jestem pewna czy dobrze odczytuję nazwisko matki)
zawód ojca - chałupnik
Rodzice chrzestni - nie mogę odczytać
pozdrawiam Mirka
Dobry wieczór;
tajemnicze Zw to po prostu 7w czyli godzina 7 wieczorem
na mój gust nazwisko matki to Kaliszak (ksiądz pisał "sz" z długim "s", co widać we wpisach obok)
rodzice katolicy, chrzestni istotnie nabazgrani - może Norbert Patkulski i Maryanna Postanowicz, ale pewności żadnej nie mam;
pozdrawiam
Robert
tajemnicze Zw to po prostu 7w czyli godzina 7 wieczorem
na mój gust nazwisko matki to Kaliszak (ksiądz pisał "sz" z długim "s", co widać we wpisach obok)
rodzice katolicy, chrzestni istotnie nabazgrani - może Norbert Patkulski i Maryanna Postanowicz, ale pewności żadnej nie mam;
pozdrawiam
Robert
- kwroblewska

- Podziękował: 10 times
- Otrzymał podziękowania: 13 times
Chrzestni nie są
Najbardziej prawidłowo odczytać nazwiska potrafią Ci co znają daną parafię.
Nie wiem jaka to była parafia.
Przypuszczam, że par. Kretków, Basia strona WTG Gniazdo –szukajwarchiwach.np. http://szukajwarchiwach.pl/53/3360/0/-/8/#tab2
Gdybyś podała link do „swojego aktu” w taki uważam bardziej czytelny sposób byłoby łatwiej. Parafia ta jest już częściowo spisana może przejrzy i dopasujesz nazwiska, których poszukujesz.
Nazwisko matki odczytałabym Kalesin [ w nazwisku litery -k- na końcu to nie widzę
]
Chrzesti Norbert Pustalski [Pustulski, Pastalski] i Marianna Pastanowicz [Postanowicz]
___
Krystyna
Zapis nie jest nabazgrany, to jakość wstawionego zdjęcia pozostawia wiele do życzenia.akiraq pisze: rodzice katolicy, chrzestni istotnie nabazgrani - może Norbert Patkulski i Maryanna Postanowicz, ale pewności żadnej nie mam;
Najbardziej prawidłowo odczytać nazwiska potrafią Ci co znają daną parafię.
Nie wiem jaka to była parafia.
Przypuszczam, że par. Kretków, Basia strona WTG Gniazdo –szukajwarchiwach.np. http://szukajwarchiwach.pl/53/3360/0/-/8/#tab2
Gdybyś podała link do „swojego aktu” w taki uważam bardziej czytelny sposób byłoby łatwiej. Parafia ta jest już częściowo spisana może przejrzy i dopasujesz nazwiska, których poszukujesz.
Nazwisko matki odczytałabym Kalesin [ w nazwisku litery -k- na końcu to nie widzę
Chrzesti Norbert Pustalski [Pustulski, Pastalski] i Marianna Pastanowicz [Postanowicz]
___
Krystyna
Krystyno, oto link do skanu
http://szukajwarchiwach.pl/53/3360/0/-/10#tabSkany
to jest trzecie zdjęcie od lewej w górnym rzędzie.
Może teraz uda się odczytać.
Jak na razie oprócz nazwiska ojca dziecka pozostałe nazwiska są mi obce.
Pozdrawiam
Mirka
http://szukajwarchiwach.pl/53/3360/0/-/10#tabSkany
to jest trzecie zdjęcie od lewej w górnym rzędzie.
Może teraz uda się odczytać.
Jak na razie oprócz nazwiska ojca dziecka pozostałe nazwiska są mi obce.
Pozdrawiam
Mirka
- kwroblewska

Wg mnie
Marianna Kalesian [Kalasian], piszący dość dokładnie stawiał kropkę nad literą –i- [np. Marcin] więc raczej nie Kalisian
Chrzestni Norbert Patkalski, Marianna Postanowisz
Nazwisko matki może łatwiej będzie zinterpretować jak odszukasz akt ślubu Marcina Bugaja z Marianną albo akty urodzenia innych ich dzieci.
___
Krystyna
Marianna Kalesian [Kalasian], piszący dość dokładnie stawiał kropkę nad literą –i- [np. Marcin] więc raczej nie Kalisian
Chrzestni Norbert Patkalski, Marianna Postanowisz
Nazwisko matki może łatwiej będzie zinterpretować jak odszukasz akt ślubu Marcina Bugaja z Marianną albo akty urodzenia innych ich dzieci.
___
Krystyna
Dziękuję za pomoc w odczytaniu nazwisk.
Fakt gdybym dotarła do aktu małżeństwa czy innego dokumentu chrztu byłoby łatwiej odczytać.
Jednak przejrzałam wszystkie udostępnione skany z tej parafii i nie ma żadnych innych z tych dokumentów
aby można było porównać.
Jedynie co to Marcin często był chrzestnym lub świadkiem na ślubach. Czyli pewnie był lubianym w tej parafii.
Pozdrawiam Mirka
Fakt gdybym dotarła do aktu małżeństwa czy innego dokumentu chrztu byłoby łatwiej odczytać.
Jednak przejrzałam wszystkie udostępnione skany z tej parafii i nie ma żadnych innych z tych dokumentów
aby można było porównać.
Jedynie co to Marcin często był chrzestnym lub świadkiem na ślubach. Czyli pewnie był lubianym w tej parafii.
Pozdrawiam Mirka
Mirello miła, będę się upierał (no, może nie do końca) przy nazwisku matki; jeśli nawet ta gruba pionowa linia nie zjadła kreski od ostatniego "k", to w takim razie pani nazywała się "Kaliszan", a takie nazwisko występuje w parafii kretkowskiej - sprawdź sama.
Mając całą stronę do dyspozycji łatwo porównać jak ksiądz pisał - zobacz jak wygląda "sz" przy imionach Franciszek i Franciszka w akcie 17 i 18, albo w nazwisku chrzestnego Błaszczyk w akcie 14. Nie wszędzie był taki dokładny jak w nazwie wsi Miniszew.
I jeszcze rada dla Krystyny - jak nie wiem gdzie jest Miniszew to zaglądam do Googla.
Pozdrawiam Obie Panie
Robert
Mając całą stronę do dyspozycji łatwo porównać jak ksiądz pisał - zobacz jak wygląda "sz" przy imionach Franciszek i Franciszka w akcie 17 i 18, albo w nazwisku chrzestnego Błaszczyk w akcie 14. Nie wszędzie był taki dokładny jak w nazwie wsi Miniszew.
I jeszcze rada dla Krystyny - jak nie wiem gdzie jest Miniszew to zaglądam do Googla.
Pozdrawiam Obie Panie
Robert
- kwroblewska

Robercie, to nie jest mój problem gdzie leży Miniszew, ewentualnie jaka to była parafia w owym czasie.akiraq pisze:Mirello miła, będę się upierał (no, może nie do końca) przy nazwisku matki; jeśli nawet ta gruba pionowa linia nie zjadła kreski od ostatniego "k", to w takim razie pani nazywała się "Kaliszan", a takie nazwisko występuje w parafii kretkowskiej - sprawdź sama.
Pozdrawiam Obie Panie
Robert
Ale poświęciłam czas i znalazłam, że w par. Kretków, że skany są w projekcie BASIA na WTG Gniazdo i jakość ich jest zdecydowanie lepsza co ułatwia interpretację zapisów.
Uwaga całkiem ogólna – to osoby proszące o pomoc w odczytaniu, tłumaczeniu powinny podawać jak najwięcej informacji, które znają, wklejać zdjęcia odpowiedniej jakości/podawać linki, itd.
____
Krystyna