Dwie Rozalie

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Dwie Rozalie

Post autor: jakozak »

Nie wiem, gdzie mam umieścić ten temat.
Piszę ku przestrodze.
Właśnie spotkałam się z bardzo ciekawą rzeczą. W tym samym dniu, w tej samej małej miejscowości urodziły się dwie dziewczynki o tym samym imieniu i nazwisku ojca. Rozalie Pindor konkretnie. Różnią się tylko imiona ojców i imiona i nazwiska matek.

Rozalia Pindor, Kaski 1847
Ostatnio zmieniony czw 08 sie 2019, 10:08 przez jakozak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Dwie Rozalie

Post autor: Bozenna »

Jola,
Teraz trzeba tylko miec nadzieje, ze imiona rodzicow beda wpisane w akty slubow tych dwoch Rozalii.
Znam taki przypadek, gdzie potem te dwie dziewczynki nie maja wpisanych dokladnie rodzicow w ich akty slubow, ani w ich akty zgonow i biedny potomek nie wie ktora jest jego pra...babcia. Zaadoptowal wiec obydwie.
Z usmiechem,
Bozenna
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Dwie Rozalie

Post autor: jakozak »

Pech, Bożennko. :-)
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
wiktor_jatkiewicz

Sympatyk

Dwie Rozalie

Post autor: wiktor_jatkiewicz »

Witam.U mnie wystapil podobny przypadek dwóchdziewczynek urodzonych w tym samym czasie nazwisko ojca i parafia tez takie same.Dopiero z aktu slubu wywnioskowalem która z nich to moja krewna
Sawicki_Julian

Sympatyk

Dwie Rozalie

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, należałoby odpowiedzieć sobie na pytanie dlaczego jak raz były chrzczone jednego dnia dwie Rozalie i nikt wtedy nie myślał ze to po latach trudno rozróżnić która jest ta poszukiwana.
Jak zauważyłem u moich to imię w większości wybierał ksiądz i takie dawał imię, jakie wypadało z kalendarza, aby to było jakiegoś świętego. Możliwe ze tak było, matka to mało prawdopodobne by była na chrzcie tego samego dnia po urodzeniu, a ojciec z pomocą księdza wybierał imię, a że wypadło w tym przypadku dwa chrzty jednego dnia, to dwa takie same imiona dali ; pozdrawiam - Julian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”