Postanowiłem podejść do Nojszewskich kompleksowo i stworzyć wielkie drzewo, w którym znaleźli by się wszyscy spokrewnieni i skoligaceni Nojszewscy. W tej chwili mam około 60% Nojszewskich występujących w Pniewniku wpisane w drzewo, dalsze 20% czeka na potwierdzenie tożsamości. Niestety, nie da się wszystkich powiązać rodzinnie z wystarczającą dozą pewności - w aktach osiemnastowiecznych występują duże luki, zarówno brakuje ksiąg (np. komplet UMZ z ponad dziesięciu lat "zabrali moskale") jak i brak ciągłości wewnątrz istniejących ksiąg. Ustaliłem kilka głównych pni, w jakich się Nojszewscy pojawiają i ich główne koligacje (Roguscy, Świętochowscy)
Posiłkuję się innymi źródłami - na szczęście w Uruskim i Niesieckim jest trochę informacji. Brakuje mi jednak zapisów z okolicznych parafii, szczególnie z Korytnicy i Czerwonki (z tej wypisy są u Zalewskiego, ale nie bezbłędne) ale też Liwu, Grębkowa, Wierzbna i dalszych.
Zwracam się więc z serdeczna prośbą: Przyjmę każda ilość informacji o Nojszewskich - dyskrecja gwarantowana
W chwili obecnej najbardziej brakuje mi informacji szczegółowych o następujących parach (podaję numery akt ślubu, jeśli znalazłem wystarczająco prawdopodobne dopasowanie w genetece):
- Jan i Marianna Zielazowska, 1865/26 Korytnica
Józef i Marianna Rowicka 1842/14 Korytnica
Jakub i Florentyna Zielazowska 1839/16 Korytnica
Wawrzyniec i Maryanna Pogorzelska przed 1851
Franciszek i Barbara Zalewska przed 1851
Sylwester i Barbara Komorowska 1840/21 Korytnica
Józef i Marcjanna Połaska 1832/27 Liw
Stanisław i Agata Rojko 1830/30 Korytnica
Tomasz i Kunegunda Żaboklicka przed 1817
Tomasz i Magdalena Komorowska przed 1798
Paweł i Barbara Kurowska przed 1785
wszystkie inne z XVIII w. i wcześniejsze