Mam problem w rozczytaniu tekstu na marginesie w akcie ślubu Józefa Rockiego i Anny Banasiak z 1822 roku (akt nr. 15) http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... ik=056.jpg
Byłabym wdzięczna za pomoc.
Acha i jeszcze takie pytanie co oznaczaja trzy nazwiska pana młodego? Napisano Józef Rocki alias Kowakski (i jest jeszcze coś na Mi...ale nie moge rozczytać)
Będe wdzięczna za wszelką pomoc
Patrycja
Pomoc w rozczytaniu
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Steamroller_Fly

Pomoc w rozczytaniu
"Także panna Anna Banasiakowna mająca lat dziewiętnaście skończone podług metryki wyjętej z Ksiąg Kościoła ? córka Wawrzeńca i Teresy Banasiaków gospodarzy w wsi Kostkowie osiadłych w asystencji tychże.
Omyłkę zaświadczam Ks. Minkowski Urzędnik Stanu Cywilnego"
Jeśli chodzi o pana młodego - Józef Rocki alias Michalski, kawaler
To co mi się udało rozczytać z tych bazgrołów
Omyłkę zaświadczam Ks. Minkowski Urzędnik Stanu Cywilnego"
Jeśli chodzi o pana młodego - Józef Rocki alias Michalski, kawaler
To co mi się udało rozczytać z tych bazgrołów
Radek
Pomoc w rozczytaniu
Witam,
Radek już wszystko odczytał ,więc dodam tylko że odczytuję Kościoła Sdoniewskiego ale pewna tego nie jestem.
Alias oznacza to iż Józef używał dwóch nazwisk jednego po ojcu a drugie mogło być przydomkiem lub po matce- spotkałam się dwukrotnie wśród moich przodków z taką praktyką.
pozdrawiam monika
Radek już wszystko odczytał ,więc dodam tylko że odczytuję Kościoła Sdoniewskiego ale pewna tego nie jestem.
Alias oznacza to iż Józef używał dwóch nazwisk jednego po ojcu a drugie mogło być przydomkiem lub po matce- spotkałam się dwukrotnie wśród moich przodków z taką praktyką.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
-
Wiktor_Witek

Pomoc w rozczytaniu
"Łomieńskiego" z Łomny te metryki są!:-)
Serdeczne pozdrowienia
Wiktor
Serdeczne pozdrowienia
Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
Pomoc w rozczytaniu
wieś Czostków (dziś Cząstków) kościoła Łomieńskiego
parafia Łomna
parafia Łomna
RE: Pomoc w rozczytaniu
Dziękuje wszystkim za pomoc