Niemenczyn
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- jurek.solecki

- Podziękował: 1 time
Niemenczyn
Witam.
W indeksie zgonów parafi Niemenczyn 1794 - 1896r. jaki jest zamieszczony
w Bibliotece Kresowej Zasoby Metrykalne cz. V znalazłem zapis
Antoni stalewski 1825r. nr. aktu 26
Nam pytanie do uczestników forum? Czy może ktoś spotkał księgę zgonów
obejmujący rok 1825r.
Pozdrawiam
Jerzy Solecki
W indeksie zgonów parafi Niemenczyn 1794 - 1896r. jaki jest zamieszczony
w Bibliotece Kresowej Zasoby Metrykalne cz. V znalazłem zapis
Antoni stalewski 1825r. nr. aktu 26
Nam pytanie do uczestników forum? Czy może ktoś spotkał księgę zgonów
obejmujący rok 1825r.
Pozdrawiam
Jerzy Solecki
- Michał_Zieliński

- Otrzymał podziękowania: 37 times
Jurku, z tego co się orientuję, to za ten okres nie zachował się ani oryginał ani wtóropis. Wszystkie dostępne w Archiwum Wileńskim orgyinały tej parafii są na www.epaveldas.lt. Tak więc dla zgonów pozostaje "tylko" indeks, o którym wspominasz.
Pozdrawiam,
Michał
Pozdrawiam,
Michał
- jurek.solecki

- Podziękował: 1 time
- Michał_Zieliński

Mormoni nie mają z Niemenczyna nic pomiędzy 1801 a 1848.
Pełn spis metryk z Niemenczyna u Mormonów znajdziesz tutaj:
https://www.familysearch.org/search/cat ... %2F1709132
Pozdrawiam,
Michał
Pełn spis metryk z Niemenczyna u Mormonów znajdziesz tutaj:
https://www.familysearch.org/search/cat ... %2F1709132
Pozdrawiam,
Michał
- Michał_Zieliński

Mam nowe wiadomości w powyższym temacie: wlaśnie wróciłem z Wilna, gdzie udało mi się odwiedzić archiwum i okazuje się, że jednak są tam metryki z Niemenczyna w komplecie, tj. za okres 1797 - początek XX w.
Powodem, dla którego części metryk nie ma na www.epaveldas.lt jest to, iż opublikowano tam tylko pierwopisy (które są własnie wybrakowane).
Wtóropisy, znajdujące się w innym zespole (pierwopis dla Niemenczyna - fond 1400, wtóropis: fond 604, różne zespoły; wtóropoisy są zszyte w jednej księdze z metrykami wszystkich parafii z danego dekanatu, za każdy rok oddzielnie), są w pełni zachowane za okres, za który nie zachowały się pierwopisy.
Tak więc jakby co, po brakujące metryki trzeba sie udać do Archiwum w Wilnie, ale najważniejsze, że są
.
Pozdrawiam,
Michał
Powodem, dla którego części metryk nie ma na www.epaveldas.lt jest to, iż opublikowano tam tylko pierwopisy (które są własnie wybrakowane).
Wtóropisy, znajdujące się w innym zespole (pierwopis dla Niemenczyna - fond 1400, wtóropis: fond 604, różne zespoły; wtóropoisy są zszyte w jednej księdze z metrykami wszystkich parafii z danego dekanatu, za każdy rok oddzielnie), są w pełni zachowane za okres, za który nie zachowały się pierwopisy.
Tak więc jakby co, po brakujące metryki trzeba sie udać do Archiwum w Wilnie, ale najważniejsze, że są
Pozdrawiam,
Michał
-
Pawel_Jurewicz

Zawsze mni zastanawiało jakim kluczem kierowano się umieszczając księgi w serwerze www.paveldas.lt,tak co do wyboru parafii , jak i roczników.
Jedynym mankamentem jaki ma przeglądanie wtóropisów w Wilnie jest że maksymalnie można zamówić naraz 10 ksiąg , co tym samym sprowadza się do 10 roczników, co przy poszukiwaniu tylko w jednej parafii i konkretnego nazwiska staje się czynnością nieco żmudną, ale za to gdy ktoś szuka po całym dekanacie może być zaletą.
Generalnie można było fotografować księgi w czytelni, ale czy może ktoś się pytał o masową akcję , taka jak wykonuje PTG w Polsce?
Paweł j
Jedynym mankamentem jaki ma przeglądanie wtóropisów w Wilnie jest że maksymalnie można zamówić naraz 10 ksiąg , co tym samym sprowadza się do 10 roczników, co przy poszukiwaniu tylko w jednej parafii i konkretnego nazwiska staje się czynnością nieco żmudną, ale za to gdy ktoś szuka po całym dekanacie może być zaletą.
Generalnie można było fotografować księgi w czytelni, ale czy może ktoś się pytał o masową akcję , taka jak wykonuje PTG w Polsce?
Paweł j
-
wiktor_jatkiewicz

Niemenczyn
Witam.
Jestem poczatkujacym genealogiem.Mam straszny problem z rozczytaniem sie z ksiag na stronie epaveldas z parafi Nemencines.
Prosze o pomoc.Poszukuje tam nazwisk:Jatkiewicz,Piórko,Kierut i Podlipska.Szczególy:urodzenie Ignacego Piórko 1884 lub wczesniej,Izabelli Kierut 1884 lub wczesniej,Pawla Jatkiewicza 1881 lub wczesniej,Petronelli Podlipskiej 1881 lub wczesniej i ich akty zgonów 1899 lub pózniej oraz cos o ich przodkach.
Bardzo dziekuje za pomoc,Wiktor Jatkiewicz
Jestem poczatkujacym genealogiem.Mam straszny problem z rozczytaniem sie z ksiag na stronie epaveldas z parafi Nemencines.
Prosze o pomoc.Poszukuje tam nazwisk:Jatkiewicz,Piórko,Kierut i Podlipska.Szczególy:urodzenie Ignacego Piórko 1884 lub wczesniej,Izabelli Kierut 1884 lub wczesniej,Pawla Jatkiewicza 1881 lub wczesniej,Petronelli Podlipskiej 1881 lub wczesniej i ich akty zgonów 1899 lub pózniej oraz cos o ich przodkach.
Bardzo dziekuje za pomoc,Wiktor Jatkiewicz
Pomoc w odczytaniu ksiag na epaveldas.
Spora ilość roczników zgonów i małżeństw z parafii Niemenczyn została zindeksowana w Genetece. Możesz zacząć od przeszukania tej bazy danych i sprawdzenia, czy jakieś poszukiwane przez Ciebie osoby się już tam znalazły. To n.p. znajdziesz szukając małżeństw Jatkiewiczów: http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... 23lt&op=gt
Pozdrawiam,
Roman
Pozdrawiam,
Roman
-
wiktor_jatkiewicz

Witam.Juz przeszukalem baze geneteki.Niestety nie ma tam tych informacji.
Pozdrawiam,Wiktor
Pozdrawiam,Wiktor
Nawigacja Niemenczyna może być łatwiejsza ze stron Biblioteki Kresowej: http://www.wastan.pl/biblioteka/gub_wil ... Niemenczyn
Niestety, jeśli materiał niezindeksowany, to przeglądania strona za stroną się nie uniknie. I jest to żmudne zajęcie, ale daje szanse lepszego poznania materiału i ludności zamieszkującej daną parafię.
W 1881 urodził się tylko jeden Jatkiewicz, ale Feliks: http://www.epaveldas.lt/vbspi//content/ ... 209281_100
akt #30 na dole strony, syn Ludwika i Brygidy z Gasperowiczów,urodzony 18 lutego w Żukańcach, chrześni: Józef Jatkiewicz i Aniela, żona Ludwika Jatkiewicza (trzeba będzie uważać na mnogich Ludwików)
Pozdrawiam,
Roman
Niestety, jeśli materiał niezindeksowany, to przeglądania strona za stroną się nie uniknie. I jest to żmudne zajęcie, ale daje szanse lepszego poznania materiału i ludności zamieszkującej daną parafię.
W 1881 urodził się tylko jeden Jatkiewicz, ale Feliks: http://www.epaveldas.lt/vbspi//content/ ... 209281_100
akt #30 na dole strony, syn Ludwika i Brygidy z Gasperowiczów,urodzony 18 lutego w Żukańcach, chrześni: Józef Jatkiewicz i Aniela, żona Ludwika Jatkiewicza (trzeba będzie uważać na mnogich Ludwików)
Pozdrawiam,
Roman
Ostatnio zmieniony wt 12 mar 2013, 17:37 przez RoRo500, łącznie zmieniany 1 raz.
-
anna-grażyna

nie mam na ogół trudności w odczytywaniu w kilku językach
to tym razem ksiądz ma taki charakter pisma ,że jestem już
śmiertelnie zmęczona chociaż ta księga jest zapisana po polsku.
Ale jaka satysfakcja kiedy coś znajdziemy
Anna Grażyna
-
wiktor_jatkiewicz

-
wiktor_jatkiewicz

Pawlowo i Wysoka-Merecz
Witam.Prosze o sprawdzenie na epaveldas czy w którejs z tych parafi w grudniu 1896 lub w styczniu 1897 wystepuje Marcjanna Kiejdo (jej chrzest).Pozdrawiam,Wiktor
-
wiktor_jatkiewicz

Niemenczyn 1842-1849
Witam!W podanych latach w Niemenczynie nie bylo kosciola.Czy móglby mi ktos podac do jakiej wtedy chodzono parafii?Czyzby byly to Bujwidze?
Pozdrawiam,Wiktor Jatkiewicz
Pozdrawiam,Wiktor Jatkiewicz
Niemenczyn 1842-1849
W dostępnych na epaveldas księgach nie znalazłem żadnej wzmianki, za to w małżeństwach 45-48 regółka pozostaje bez zmian ("...w kościele parafialnym Rzymsko Katolickim Niemenczyńskim..."). Może podjęto decyzję o nie zmienianiu konwencji mimo okoliczności, a obowiązki kościoła parafialnego pełniła jedna z kaplic?
pozdrawiam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki