Pojęcie "kwitowania" w herbarzu Bonieckiego
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen
- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 2 times
- Otrzymał podziękowania: 13 times
Witam
chciałabym dowiedzieć się, co dokładnie oznaczało pojęcie "kwitowania kogoś", jakie nierzadko można spotkać w opisach rodzin u Bonieckiego.
Przykładowo: " (...) Franciszek (...) kwitował 1777r. Pułaskich, starościców wareckich, a z żoną (...), kwitowali 1781r. Staniszewskiego"
Pozdrawiam serdecznie
Aneta
chciałabym dowiedzieć się, co dokładnie oznaczało pojęcie "kwitowania kogoś", jakie nierzadko można spotkać w opisach rodzin u Bonieckiego.
Przykładowo: " (...) Franciszek (...) kwitował 1777r. Pułaskich, starościców wareckich, a z żoną (...), kwitowali 1781r. Staniszewskiego"
Pozdrawiam serdecznie
Aneta
Witaj
Jeśli np. Pułascy wzięli w dzierżawę ziemię od Franciszka, to po otrzymaniu zapłaty Franciszek kwitował to. Oznacza to, że formalnie uznawał sprawę za zamkniętą - rozliczoną. Czasami mówi się "jesteśmy kwita". W księgach sądowych grodzkich i ziemskich znajdują się skwitowania "Quietatio" dotyczące dzierżaw, pożyczek, posagów, rozliczania spadków, itd.
Pozdrawiam
Lech
Jeśli np. Pułascy wzięli w dzierżawę ziemię od Franciszka, to po otrzymaniu zapłaty Franciszek kwitował to. Oznacza to, że formalnie uznawał sprawę za zamkniętą - rozliczoną. Czasami mówi się "jesteśmy kwita". W księgach sądowych grodzkich i ziemskich znajdują się skwitowania "Quietatio" dotyczące dzierżaw, pożyczek, posagów, rozliczania spadków, itd.
Pozdrawiam
Lech
- Kaczmarek_Aneta

Dziękuję bardzo za odpowiedź 
A może orientujesz się przy okazji, czy oznaczenie, które po ww. cytacie występuje, czyli: "DW. 93 f. 346 i 97 f. 645" jest jakimś oznaczeniem źródła, z którego wiedzę do tego biogramu zaczerpnięto?
Podobne oznaczenia znalazłam w indeksach AGAD-u, np.: http://www.przodkowie.com/agad/index.ph ... &view=item
Pozdrawiam
Aneta
A może orientujesz się przy okazji, czy oznaczenie, które po ww. cytacie występuje, czyli: "DW. 93 f. 346 i 97 f. 645" jest jakimś oznaczeniem źródła, z którego wiedzę do tego biogramu zaczerpnięto?
Podobne oznaczenia znalazłam w indeksach AGAD-u, np.: http://www.przodkowie.com/agad/index.ph ... &view=item
Pozdrawiam
Aneta
Spis źródeł u Bonieckiego jest na pierwszych stronach 1-go tomu.
"DW - Akta grodzkie warszawskie, zwane Donationum"
W Arch. w Krakowie na zamówieniu zacytowałem źródło wg Bonieckiego i okazało się, iż do dziś sygnatury i strony są tam identyczne.
Realizacja była więc szybka i bezbolesna dla portfela.
Zapisów z roku 1777 (sygn./tom/rocznik w "Donationum" 93 str./karta 348 - chyba) i roku 1781 (sygn. 97 str. 645) szukałbym tu:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/?l=pl& ... arszawskie
Pozdrawiam
Hubert
"DW - Akta grodzkie warszawskie, zwane Donationum"
W Arch. w Krakowie na zamówieniu zacytowałem źródło wg Bonieckiego i okazało się, iż do dziś sygnatury i strony są tam identyczne.
Realizacja była więc szybka i bezbolesna dla portfela.
Zapisów z roku 1777 (sygn./tom/rocznik w "Donationum" 93 str./karta 348 - chyba) i roku 1781 (sygn. 97 str. 645) szukałbym tu:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/?l=pl& ... arszawskie
Pozdrawiam
Hubert
- Kaczmarek_Aneta

Hubercie
dziękuję pięknie za objaśnienia
Pozdrawiam serdecznie
Aneta
dziękuję pięknie za objaśnienia
Pozdrawiam serdecznie
Aneta
Witam,
Nie minęło wiele czasu i mnie temat bliżej zainteresował. Stąd dwa pytania:
1. Aneto, czy byłaś może w AGADzie rozeznać temat akt grodzkich warszawskich, zwanych Donationum?
2. Czy ktoś zna zwyczaje prawne z lat 1780-90? Czy w roku 1783-cim 16-latek, zakładając iż ojciec jego już nie żył, mógł wraz z bratem swym stryjecznym „w imieniu swoim, stryja i stryjenek, kwitować ...”?
Pozdrawiam
Hubert
1. Aneto, czy byłaś może w AGADzie rozeznać temat akt grodzkich warszawskich, zwanych Donationum?
2. Czy ktoś zna zwyczaje prawne z lat 1780-90? Czy w roku 1783-cim 16-latek, zakładając iż ojciec jego już nie żył, mógł wraz z bratem swym stryjecznym „w imieniu swoim, stryja i stryjenek, kwitować ...”?
Pozdrawiam
Hubert
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Hubercie - a spytaj w AGADzie czy przez przypadek właśnie Donationum nie załapały się na digitalizację przykeliwszy się do zabużańskich, bo coś mi się zdaje...że szansa jest:)
w 1783 to wszystko było możliwe:)))
w 1783 to wszystko było możliwe:)))
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Dzięki,
To ci by była dopiero niespodzianka
Zapodałem pytanie na profilu AGADu na facebooku.
Może odpowiedzą
Może odpowiedzą
- Kaczmarek_Aneta

Re: Pojęcie "kwitowania" w herbarzu Bonieckiego
Witaj Huberciehniew pisze:Witam,
Pozdrawiam
Hubert
bardzo dziękuję za zainteresowanie - niestety, do AGAD jeszcze nie dotarłam.
Oczywiście podzielę się wrażeniami, jeśli uda mi się przejrzeć owe akta (terminu nie podaję).
Pozdrawiam
Aneta
- jarymi

Re: Pojęcie "kwitowania" w herbarzu Bonieckiego
Sroczyński_Włodzimierz pisze:Hubercie - a spytaj w AGADzie czy przez przypadek właśnie Donationum nie załapały się na digitalizację przykeliwszy się do zabużańskich, bo coś mi się zdaje...że szansa jest:)
Czy są jakieś nowe wieści w temacie digitalizacji DONATORIUM ??hniew pisze:Dzięki,
Może odpowiedzą
Pozdrawiam Ryszard Jankielewicz
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)