Poszukiwanie krewnych w USA

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Miodu

Post autor: Miodu »

Witajcie!

Proszę was o pomoc w odnalezieniu rodziny w Ameryce.

Historia zaczęła się w ten sposób że siostra mojego pradziadka -Marya Wolak z d. Mroczek ur. 1891 r. - wyemigrowała ze swoim mężem Janem Wolak (John Wolak) na pokładzie Kronprinz Wilhelm w 1914 r. do Usa. Następne dokumenty jakie znalazłem jest to spis ludności w Munhall w Pensylwanii z 1940r. na którym jest cała rodzina w tym dziewięcioro dzieci:

-John Walsh
-Chester Wolak
-Walter Wolak
-Blanch Walsh
-Dorothy Walsh
-Elenor Walsh
-Valoria Walsh
-Kashmar Walsh
-Edward Walsh

Kolejnym znalezionym przeze mnie dokumentem jest pobór do wojska John'a Wolaka. Było to "4th registration of the State of Pennsylvania" i tutaj mój ślad się urywa. Posiadam także informacje na temat numerów:

nara publication number: M1951
arc identifier: 563728
film number: 2281810
digital folder: 004128735
image number: 03037

Pojawiają się także informacje na temat dokumentów w:

The church of the Jesus Christ of Latter-day Saints,

czy możecie mi pomóc w poszukiwaniu informacji ew. podać strony internetowe lub sposób w jaki mógłbym dostać się do dokumentów na temat mojej rodziny?
Awatar użytkownika
Cwynar_Justyna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Cwynar_Justyna »

Witaj,

Na Family Search można znaleść pewne informacje na temat tych dzieci. Znalazłam ślub Waltera Wolaka z Mary Schick. Prawdopodobnie znalazłam również ślub Johna i Chestera (obydwa śluby po 1940 w Pennsylvanii).
Przy dziewięciorgu dzieci łatwiej jest szukać ich potomków, i większe szanse na odnalezienie ich.
Czy starałeś się poszukać na Facebook ludzi o nazwisku Wolak z Pennsylvanii? Można próbować pisac do wszystkich i zobaczyć czy ktoś odpisze.
Radzę też wejść na stronę www.stevemorse.org. Jest tam duzo linków do baz danych.

Pozdrowienia,
Justyna
pomponik

Sympatyk

Post autor: pomponik »

Witaj,

Jest juz watek na forum gdzie moza poprosic o pomoc w poszukiwaniu rodziny w Stanach Zjednoczonych:

Jak poszukiwać rodziny w USA? -Dostęp ...(cz.5)

Popros Joanne71 albo Krystyne o poszukanie informacji o rodzinie na www.ancestry.com . Krystyna ma subskrypcje na www.ancestry.com .

Pozdrawiam, Pomponik
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”