Mularze w akcie ślubu z 1845

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Jacek_Górski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Jacek_Górski »

W akcie ślubu z Siennicy Rózanej (okolice Krasnegostawu) z 1845 roku podano następujacą informację nt. rodziców Pana młodego:
"...pomiędzy Józefem Wlazłem młodzianinem włościaninem (...) urodzonym w Rakołupach z Kazimierza i Magdaleny Rachalszanki małżonków Wlazłych już zmarłych Mularzów ..."

Dwie wersje tego samego aktu dostępne są pod poniższymi linkami.
Co do tego że mamy doczynienia z małżonkami Mularzami nie ma chyba wątpliwości. Czy nalezy rozumieć, że małżonkowie byli Mularzami (czyli Wolnomularzami), czy też termin "Mularze" oznacza w tym przypadku zupełnie coś innego. Wolnomularstwo zostało rozwiązane na terenie zaboru rosyjskiego w 1821 roku, akt ślubu pochodzi z 1845 czyli 24 lata później. Nie spodziewam się by była tu mowa o Murarzach czyli o murarzach - "budowlańcach", jako ze w akcie wyrażnie napisano "małżonków Mularzów", co chyba nie pasuje do kobiety w tamtych czasach. Dziwi z kolei wpisywanie do urzędowych aktów przynalezności do Wolnomularrstwa, kiedy od 24 lat było zakazane. Przeglądając akty z parafii Siennica Różana z tego okresu w innych aktach też natrafiłem na to okreslenie. Z tego co wiem opodal w Lublinie w latach 1811-21 działała Loża Wolnomularska "Wolność Odzyskana". Czy zetkneliście się kiedyś z taką adnotacją i czy udało się ustalić jej znaczenie?

http://s385.photobucket.com/user/wiejsk ... e.jpg.html

http://s385.photobucket.com/user/wiejsk ... a.jpg.html
Ostatnio zmieniony pt 28 cze 2013, 19:52 przez Jacek_Górski, łącznie zmieniany 1 raz.
slawek_krakow

Sympatyk

Post autor: slawek_krakow »

Witam

Mularz to murarz.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jacek_Górski

Sympatyk
Kontakt:

Wiem oczywiście, że słowo Mularz ma dwaznaczenie.
Jednak "Małzonkowie Murarze"?
To się jakoś kupy ni trzyma - żona podawała cegły, mąż murował :)
Poza tym słowo Mularza napisane z dużej litery, kiedy włościanin pisane z małej. Wiem że szukanie logiki czy konsekwencji w zapisach notarialnych jest nadmiernym optymizmem, jednak to mi jakoś nie pasuje do murarza-budowlańca. Jak miałem w innym akcie, też z lubelszczyzny kowala, to nie była uzyta forma "małzonków Kowalów", a kowalem był wyłącznie kowal.
Awatar użytkownika
staszek_wojciech

Sympatyk
Adept

Post autor: staszek_wojciech »

Witam,

Mój pradziadek przybyły z Prus w okolice Warszawy w połowie XIX w. był kaflarzem (miał zakład produkujący kafle do budowy pieców) i także mu w akcie ślubu i następnie w aktach narodzin dzieci pisano że jest mularzem - zatem określenie to najprawdopodobniej miało szersze znaczenie, obejmujące grupę zawodów związanych z budownictwem.

pozdrawiam

Wojciech
slawek_krakow

Sympatyk

Post autor: slawek_krakow »

Witam

Mam dziesiatki malzonkow mularzy, malzonkow rymarzy, malzonkow kusnierzy, malzonkow szewcow, malzonkow mlynarzy, malzonkow kamieniarzy etc. Taka figura retoryczna. Mam tez dziesiatki zawodow pisanych wielka litera.
Oczywiscie kazdy szuka czego chce i mi nic do tego.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Komorowski_Longin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Komorowski_Longin »

Witam
Mało prawdopodobne jest aby prosty wieśniak był członkiem Loży, a jeszcze mniej aby była to kobieta, tak więc zapewne jest to określenie zawodu
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mularz

Pozdrawiam Longin.
Awatar użytkownika
Jacek_Górski

Sympatyk
Kontakt:

Re: Mularze w akcie ślubu z 1845

slawek_krakow pisze:Witam

Mam dziesiatki malzonkow mularzy, malzonkow rymarzy, malzonkow kusnierzy, malzonkow szewcow, malzonkow mlynarzy, malzonkow kamieniarzy etc. Taka figura retoryczna.
Dziękuje.
Właśnie takiej informacji szukałem, nie spotkałem się do tej pory z tą formą tytuowania obojga małzonków. Dziękuje za wyjaśnienia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”