Wymysławice - jaka parafia?

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

graczdn

Sympatyk

Post autor: graczdn »

Witam

W akcie zgonu mam napisane - ur. Wymysławice parafia Annopol. Prawdopodobnie chodzi o Wymysłów który znajduje sie kilka kilometrów od Annopola. Data urodzenia wychodzi 1857r. Do jakiej parafii należały wtedy Wymysławice i może wiadomo gdzie szukać dokumentów (skanów) ksiąg tej parafii?

Darek
zelmir

Sympatyk

Post autor: zelmir »

Pozdrawiam, zelek_m vel zelmir
graczdn

Sympatyk

Witam

Dziękuję za odpowiedź, znam tę stronę ale nie wiem w jaki sposób rozwiązuje mój problem.

Darek
dpawlak

Nieaktywny

Re: Wymysławice - jaka parafia?

Post autor: dpawlak »

graczdn pisze:ur. Wymysławice parafia Annopol
Tak czytam i próbuję zrozumieć o co ci chodzi. Pisze jak byk jaka parafia, a ty nas pytasz jaka. Akta w AP dla Annopola są już od 1839 więc z czym masz problem?
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj
Data urodzenia wychodzi 1857r. Do jakiej parafii należały wtedy Wymysławice i może wiadomo gdzie szukać dokumentów (skanów) ksiąg tej parafii?
Gdyby okazało się że Wymysławice jednak zmieniały przynależność parafianą to polecam stronę http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj masz jakie parafie były w roku 1914 i informacje kiedy były założone, w grę wchodzą trzy, w tym czym Annopol jako filia Świeciechowa.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
slawek77

Sympatyk

Post autor: slawek77 »

W skorowidzu z 1877 (patrz: http://www.sbc.org.pl/dlibra/doccontent ... 4&from=FBC) na stonach 304-306 masz niejeden Wymysłów do wyboru ale Wymysławic ani jednych, zapewne ksiądz który akt ten spisywał nazwę sobie wymyślił. Co zaś się tyczy Wymysłowa o którym piszesz to jest on częścią Parafii pw. św. Joachima i Anny w Annopolu (patrz: http://pl.wikipedia.org/wiki/Parafia_%C ... w_Annopolu).
graczdn

Sympatyk

Witam.
Tak na spokojnie. Nie chcę używać słowa byk ale napisałem że w akcie zgonu parafia Annopol, następnie podałem datę urodzenia i zapytałem do jakiej parfiii wtedy należały? Co źle zapytałem? Poza tym skad mam wiedzieć że AP dla Annopola są już od 1839 i że wogóle jest taka strona? To są moje początki nie wiem gdzie szukać i dlatego pytam. Czy początkujący są tu niemile widziani?
Skorzystam z linków za które dziekuję.

Darek
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Tak na spokojnie.
Napisałeś jak napisałeś "W akcie zgonu mam napisane - ur. Wymysławice parafia Annopol." Więc albo naciągasz i pisze inaczej wówczas po co pisać coś czego nie ma, albo pisze to co pisze i należy sprawdzić akta parafii Annopol. O tym gdzie się szuka masz "milion" wątków na forum, czasem warto przeczytać zamiast zakładać "milion pierwszy" i za to dostałeś "opierdol", bardzo delikatny zresztą. Rugam tylko wtedy kiedy jednocześnie podaję odpowiedzi czy linki, przyzwyczajaj się, bo spotkasz i takich co tylko zrugają.
graczdn pisze:Czy początkujący są tu niemile widziani?
Nie mam pojęcia, za rzadko tu ostatnio zaglądam. Zgadnij dlaczego? Nie chce mi się czytać "milion" razy o tym samym.
Skorzystam z linków za które dziekuję.
Ależ proszę i życzę powodzenia w poszukiwania.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
graczdn

Sympatyk

Dziękuję Sławek bedę szukał tylko najpier Jave muszę zainstalować.

Darek
graczdn

Sympatyk

Witam

Ponownie wracam do tematu. Niestety dane ze Skorowidza Królestwa Polskiego nie zgadzają mi się ze skanami które przeglądałem. W parafi Świeciechów Wymysłów wystepuje ale tylko od roku 1883 i później (mniej więcej). Nie ma tej wsi w księgach na początku drugiej połowy XIX w. Przejrzalem kilkanaście lat. Gdzie jeszcze można szukać informacji?

Darek
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Wymysłów należał do parafii Annopol i jeśli tam nie spotykasz aktów Cię interesujących, sprawdź jeszcze sąsiednie parafie-Świeciechów,Gościeradów,Borów i Księżomierz.Może tam, z jakichś powodów, Twoi zawędrowali.
Danka
Inna sprawa, że gdybyś napisał o jakie osoby Ci chodz,i to może ktoś uprzejmy sprawdziłby.
Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: ofski »

Już w pierwszej odpowiedzi dostałeś wskazówkę
Zelmir podał link http://regestry.lubgens.eu/news.php
kliknij w zakładkę np. Świeciechów lub inne* (w kolumnie z lewej strony)
a następnie wybierz sobie urodzenia, małżeństwa lub zgony i wówczas masz podanych wiele nazwisk osób zamieszkujących okoliczne wsie podległe pod parafię Świeciechów.

* np. inne podała Danisha

p.s. jak sam pewnie zauważyłeś podałeś nam nazwy miejscowości bez określenia jakiego rejonu / obszaru dotyczą
Wymysławic brak, miejscowości o nazwie Wymysłów jest kilkadziesiąt, Annopoli także kilkadziesiąt
Krzysztof
graczdn

Sympatyk

Witam
Przepraszam może trochę chaotycznie piszę, może nie umiem szukać. Powinienem dodać powiat janowski woj. lubelskie. Nie podałem konkretnych danych, bo nie chciałem żebyscie pomyśleli że idę na łatwiznę żeby ktoś za mnie szukał. Szukałem już wcześniej skanów sąsiednich parafii (Borów, Gościeradów) ale u Mormonów a rzeczywiście bliżej i konkretniej jest na lubgenzie. Niestety nie widzę tam zindeksowanych roczników mnie interesujących a chodzi mi i tu podaję konkretnie
- Józefa Sobowiec ze Strzeleckich lat 70 zm.11.04.1927 w Księżomierzy ur. w Wymysławicach gmina Annopol, rodzice Leon i Katarzyna z Chylińskich :
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... n412063291 i poprzednia strona na skanach Akt. 17.
Czyli lata 50-te XIX w. i wcześniejsze wtedy mógłbym szukać aktu małżeństwa rodziców. Generalnie większość przodków mam w Księżomierzy których znalazłem u Mormonów. Mam również akt zgonu siostry Józefy - Julianna Klimek Akt 19 niestety brak miejsca urodzenia https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... n412063291. Pozostaje jeszcze szukać pozostałego? rodzeństwa i aktu zgonu rodziców. Dziekuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam Darek
danisha

Nieaktywny
Tytan

Wymysłów

Post autor: danisha »

Darku tam jak wół pisze Wymysłów a nie Wymysławice.
Ja już znalazłam akt ur.Twojej Józefy Strzeleckiej.Teraz Ty musisz trochę popracować.Nigdy nie idź na łatwiznę,sprawdzaj akt po akcie, a zobaczysz ile ciekawych rzeczy odkryjesz o swojej rodzinie w aktach osób często zupełnie obcych.Odnajdziesz w nich swoich przodków jako świadków,nieznane ciocie i wujków,zawód przodka a czasami ksiądz doda jakiś zapisek ciekawy.Nie odrzucaj tego.To świetna zabawa.
Dodam, że przed 1887(może niedokładnie , wybacz) ale miejscowości podlegające dziś pod Annopol, wtedy należały do Świeciechowa.I tam należy szukać.
Zapiski przy zgonach trzeba traktować tak na 90 procent.I w tym wypadku to ma miejsce.Twój pra Leon gajowy mieszkał wtedy w Opoce. a rok urodzenia Twojej Józefy podano dosyć dokładnie.Aha matka Józefy tu podana jest jako Katarzyna Chaba.Jej rodzice l.44 i 35 ślub prawdopodobnie wzięli dużo wcześniej.Także przyjdzie Ci jeszcze poczekać aż mormoni wcześniejsze lata dodadzą.Będzie to tym szybciej im szybciej zostanie zindeksowany materiał już zamieszczony w sieci.
Zachęcam do zgłoszenia swego akcesu u Piotrka Reszki na Lubgensie.Przyjmie Cię na pewno z radością.
Pozdrawiam i życzę sukcesów na niwie genealogicznej
Danka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”