Jakie jest imię ?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Agnieszka_Wójcik

Sympatyk
Ekspert

Jakie jest imię ?

Post autor: Agnieszka_Wójcik »

T:"jakie jest imię ?"

Bardzo proszę o pomoc w poprawnym odczytaniu imienia chrzczonego dziecka ak nr 114 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b56 ... e2f30.html
akt ten jest dla mnie czytelny- niestety na skutek poprawek księdza nie mogę odczytać tylko imienia noworodka . Jedno imię biorę wprawdzie najbardziej pod uwage ale jeśli ktoś jeszcze rozczyta podobnie - będę miała co do tego większą pewnosć !!
Pozdrawiam Agnieszka
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

jakie jest imię ?

Post autor: Marynicz_Marcin »

Józefa?

Sprawdź może w skorowidzu, to tam pewnie będzie podane imię - ksiądz chyba widział, o co mu chodziło :)

Edit:
sprawdziłem i skorowidzów nie ma.. :(
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Agnieszka_Wójcik

Sympatyk
Ekspert

jakie jest imię ?

Marcinie skorowidza niestety brak a ja szukam następnych aktów tej dziewczynki i dlatego tylko proszę o pomoc :) mi wyszła Wanda ale w sumie dziadek był Józef więc może i józefa - w każdym razie zawsze to jakiś trop ..dziękuję
Agnieszka
Ostatnio zmieniony pt 28 cze 2013, 23:08 przez Agnieszka_Wójcik, łącznie zmieniany 1 raz.
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

jakie jest imię ?

Post autor: Marynicz_Marcin »

Imię dosyć krótkie i jedna z końcowych liter to j, y lub g , ale co dalej?

Chociaż ja dalej zostaję przy Józefie :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

jakie jest imię ?

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
pierwsze wrażenie miałam że to Wanda ale na zdrowy rozum jest to niemożliwe bo nie było takiej świętej, więc ksiądz by się nie zgodził. Wrzuciłam to do siebie żeby bardziej powiększyć i widać że pierwsza część litery niby "w" jest z poprzedniego wpisu, tak samo dolna część od niby "g" lub "y". W sąsiadujących aktach ksiądz pisał imiona z małej litery dlatego skłaniam się do tego że jest to Teresa???? lub Dorota???
pozdrawiam monika
Awatar użytkownika
Agnieszka_Wójcik

Sympatyk
Ekspert

jakie jest imię ?

Sama już nie wiem choc teraz i mi Teresa wydaje się bardziej prawdopodobna .I jeszcze jedno pytanie ponieważ mam mały kłopot z nazwiskiem ojca chrzestnego z drugiej pary, początkowo odczytałam Jan Jerzak ale przy wiekszym powiększeniu wydaje mi sie bardziej prawdopodobne Jisak ? tyle tylko że z takim nazwiskiem się w tej parafii nie spotkałam ..
Agnieszka
pozdrawiam
Agnieszka Wójcik
Antoni_Stosio

jakie jest imię ?

Post autor: Antoni_Stosio »

MonikaNJ pisze:Witam,
pierwsze wrażenie miałam że to Wanda ale na zdrowy rozum jest to nie możliwe bo nie było takiej świętej, więc ksiądz by się nie zgodził. Wrzuciłam to do siebie żeby bardziej powiększyć i widać że pierwsza część litery niby "w" jest z poprzedniego wpisu, tak samo dolna część od niby "g" lub "y". W sąsiadujących aktach ksiądz pisał imiona z małej litery dlatego skłaniam się do tego że jest to Teresa???? lub Dorota???
pozdrawiam monika
Skłaniam tu tendencje do imiona Teresa, na podstawie widocznej kaligrafii litery 's'
Pozdrawiam Antoni
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

jakie jest imię ?

Witam,
wydaje mi się że Józak .
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Awatar użytkownika
Agnieszka_Wójcik

Sympatyk
Ekspert

jakie jest imię ?

Moniko bardzo dziękuję -co prawda to nazwisko wg kwerendy w genetece - w parafii tej nie występuje , ale być może to był krewny nie związany z parafią ? min.dlatego zapisuję również nazwiska świadków czy chrzestnych by ustaić bądź obalić ewntualne ich pokrewieństwo z moimi przodkami - tak więc jeszcze raz ogromne dzięki i pozdrawiam serdecznie
Agnieszka
pozdrawiam
Agnieszka Wójcik
Awatar użytkownika
Komorowski_Longin

Sympatyk
Mistrz

Re: jakie jest imię ?

Post autor: Komorowski_Longin »

Witam
MonikaNJ pisze:Witam,
pierwsze wrażenie miałam że to Wanda ale na zdrowy rozum jest to niemożliwe bo nie było takiej świętej, więc ksiądz by się nie zgodził. Wrzuciłam to do siebie żeby bardziej powiększyć i widać że pierwsza część litery niby "w" jest z poprzedniego wpisu, tak samo dolna część od niby "g" lub "y". W sąsiadujących aktach ksiądz pisał imiona z małej litery dlatego skłaniam się do tego że jest to Teresa???? lub Dorota???
pozdrawiam monika
Akt nr 60
https://picasaweb.google.com/lh/photo/J ... directlink

Pozdrawiam Longin.
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Witam,
tak Longinie ale to drugie imię-jedno zawsze musiało być "święte"; w przypadku gdy jest tylko jedno nie mogła być Wanda.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

Nie da się niestety tego obrazka sensownie powiększyć. Coś ewidentnie było przerabiane w tym zapisie. A nie jest to czasem Katarzyna?

Pozdrowienia

Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
Awatar użytkownika
Komorowski_Longin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Komorowski_Longin »

Witam
Moim zdaniem to jest <Wanda>,pierwsza litera bez wątpienia jest "W" a ostatnia "a", proszę zwrócić uwagę na pisownię litery "a" w zwrocie <a rodzicami", a także w innych miejscach, to samo dotyczy pisowni litery "W" w innych miejscach tekstu.

Pozdrawiam Longin
Pozdrawiam Longin
mdanka

Sympatyk

Post autor: mdanka »

Ja też bez wątpliwości widzę imię Wanda.

Pozdrawiam Danka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”