Bierzmowanie

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

jolakp

Sympatyk

Bierzmowanie

Post autor: jolakp »

Witam,
Szukając róznych dokumentów o rodzinie zainteresowałam się sakramentem bierzmowania.
Czy ktoś z forumowiczów widział taką ksiegę? Co w niej jest?
Posiadam swój obrazek z imieniem, nazwiskiem i datą bierzmowania jednak na nim nie ma imienia, które przyjęłam. Z biegiem lat sama już nie wiem czy imię które pamiętam dostalam na bierzmowaniu. Czy mogę to jakoś udokumentować?
Pozdrawiam
Jola
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Znalazłem taką instrukcję, wprawdzie Czestochowa, ale być może jest tak w całym kraju.
http://kuriaczestochowa.pl/wp-content/u ... /02/9a.pdf
Pozdrawiam Krzysztof
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 7 times

Re: Bierzmowanie

Post autor: kwroblewska »

jolakp pisze:Witam,
Szukając róznych dokumentów o rodzinie zainteresowałam się sakramentem bierzmowania.
Czy ktoś z forumowiczów widział taką ksiegę? Co w niej jest?
Posiadam swój obrazek z imieniem, nazwiskiem i datą bierzmowania jednak na nim nie ma imienia, które przyjęłam. Z biegiem lat sama już nie wiem czy imię które pamiętam dostalam na bierzmowaniu. Czy mogę to jakoś udokumentować?
W księgach ochrzczonych parafii rzymsko-katolickiej bywała taka kolumna WPISY - bierzmowania, małżeństwa, święceń wyższych. Z reguły odnotowywano zawarcie związku małżeńskiego. Zajrzyj do księgi chrztów parafii gdzie byłaś ochrzczona, jeśli będziesz miała szczęście, to wpis o sakramencie bierzmowania z datą i imieniem też powinien być.
Widziałam takie wpisy w księgach.
___
Krystyna
jolakp

Sympatyk

Re: Bierzmowanie

Post autor: jolakp »

Serdecznie dziękuję Krystynie i Krzysztofowi za odpowiedzi.

Krysiu, miałaś duże szczęście widząc taki wpis. Przeglądałam wiele ksiąg ale nigdy nie widziałam wpisu o bierzmowaniu.
Posiadam zdjęcie z księgi mojego chrztu ale tam jest tylko adnotacja o małżeństwie. Widziałam księgi w których są adnotacje o zgonie, zmianie nazwiska, rozwodzie czy powtórnym małżeństwie jednak o bierzmowaniu nigdy mi się nie trafiło.
Dzwoniłam do parafii w której byłam bierzmowana, ksiądz powiedział, że takie księgi się w parafii znajdują. Niestety teraz wyjeżdża na urlop. Muszę się z nim skontaktować w innym terminie. Na pewno napiszę lub prześlę foto.

Krzysztofie, Twoja instrukcja bardzo mi się przyda i jak zwykle zaskakujesz mnie swoją wiedzą.
Gorąco Was pozdrawiam
Jola
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”