Pomoc w znalezieniu w skanach aktów zgonów z Niemenczyna

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

wiktor_jatkiewicz

Sympatyk

Post autor: wiktor_jatkiewicz »

Witam.Czy móglby mi ktos pomóc w poszukiwaniu w skanach na stronie epaveldas aktów zgonów w latach 1900-1912 Pawla Jatkiewicza,Petronelli Jatkiewicz,Ignacego Perki/Piórko i Izabelli Perki/Piórko.Nazwisko Jatkiewicz moze miec równiez pododbne formy.Za pomoc z góry dziekuje i pozdrawiam Wiktor Jatkiewcz
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Witaj, Wiktorze,

przejrzałam lata zgonów 1900-1912. Znalazłam tylko Petronelę z Podlipskich Jatkiewicz, która zmarła w wieku 52 lat, pozostawiła owdowiałego męża Pawła i dzieci: Józefa, Rozalię, Helenę i Annę. A.42/1905 [jpg42]

Jest też ciekawy akt do zbadania. Zgon Mateusza Piórko s. Mateusza, lat 75, wdowiec po zmarłej Franciszce z Kozłów, pozostawił dzieci: Ignacy, Konstantyn i Tekla. Może to ojciec Twojego Ignacego Piórko? A. 91/1903 [jpg 16]

I jeszcze zgon Józefa Jatkiewicza s. Michała, lat 75, pozostawił owdowiałą żonę Teresę z Piórków i dzieci: Jana, Marię, Weronikę i Helenę. A. 71/1909 [jpg 144] - interesujący ze względu na koligacje rodzinne.

Pozdrawiam,
Monika
wiktor_jatkiewicz

Sympatyk

Bardzo pani dziekuje.To ciekawe ze nie ma aktu zgonu Pawla Ignacego i Izabelli poniewaz mieli oni umrzec kiedy dzieci byly bardzo male wedlug legendy rodzinnej opowiedzianej mi przez wnuczke w/w.Czy moglaby pani ich sprawdzic w ksiedze z latch 1912-19 ale juz bez Petronelli?
Pozdrawiam,Wiktor Jatkiewicz
MonikaMaru

Sympatyk

Ok. I sprawdzę jeszcze raz, czy nie pominęłam wczoraj kogoś.

Monika
Pozdrawiam,
Monika
MonikaMaru

Sympatyk

Witam,

Znalazłam akt z 1917 roku [jpg 116]- A.52- zgon Ignacego Pierko syna Macieja/Mateusza (Matwieja), 57 lat, pozostawił wdowę Izabelę z Kierulów i dzieci: Bolesława, Antoniego i Apolonię.

Czy jest możliwe, że Izabela wyszła ponownie za mąż i dlatego nie ma nigdzie aktu jej zgonu? O drugich ślubach nie zawsze rodzina wie, sama miałam kilka takich przypadków w moich poszukiwaniach.

Czy Mateusz Piórko, którego akt zgonu wczoraj znalazłam nie jest jednak ojcem tego Ignacego?

A przede wszystkim, czy to Twoi Piórkowie?

Jutro może jeszcze poszperam po Niemenczynie.
Pozdrawiam,
Monika
wiktor_jatkiewicz

Sympatyk

Dziekuje ja niedlugo tez pani powiem bo jutro sie kontaktuje z najstarszym czlonkiem rodziny ktory moze cos wiedziec.jest to moja ciocia urodzona krótko przed wybuchem 2 wojny swiatowej.Mam takze pytanie.Czy nie natrafila pani na akt zgonu Pawla Jatkiewicza?O tej rodzinie bardzo niewiele wiem poniewaz genealogia interesuje sie krótko i wszyscy juz pomarli.Dziekuje za to co pani na razie dla mnie zrobila i pozdraiwam,Wiktor Jatkiewicz
MonikaMaru

Sympatyk

Witaj Wiktorze,

Mam nowe znaleziska. A historia ma się tak.

W 1872 ślub - A.6 [jpg3] - Józefa Tripuckiego, kawalera 22 lata, s. Antoniego i Antoniny z Kazańców z Petronelą Podlipską panną 18 lat mającą, c. Józefa i Anny z Walentynowiczów.

W 1879 umiera Józef Tripucki 30 lat - A.160 [jpg 52] - pozostaje owdowiała żona Petronela z Podlipskich i dzieci: Adam i Zuzanna.

W 1881 ślub - A.8 [jpg 146] - Pawła Jatkiewicza kawalera, 26 lat mającego, syna Michała i Antoniny ze Stankiewiczów z Petronelą Tripucką z Podlipskich, wdową 27 lat mającą, córką Józefa i Anny z Walentynowiczów; świadkowie: Józef Jatkiewicz, Józef Barchowski? i Andrzej Barchowski? Było to 15.II.

Twoje drzewo ruszyło. Będzie o czym z ciocią rozmawiać.

Został nam tylko zgon Pawła i Izabeli.

Pozdrawiam,
Monika

ps. na tym forum zwykle zwracamy się do siebie po imieniu :) Myślę, że to miły zwyczaj.
wiktor_jatkiewicz

Sympatyk

Witaj Moniko!Ciocia bardzo sie ucieszyla bo jak sie okazalo sama nic nie wie.Czy moglabys sprawdzic w latach ok.1878-1902 akt slubu Ignacego Pierko/Piórko/Perka z Izabella?Bardzo ci tez dziekuje za wklad wlozony w moje drzewo.Ja móglbym ci sie odwdzieczyc archiwum w Szczecinie lub na cmentarzu w Szczecinie a pod koniec lipca w Stezycy i Gowidlinie oraz Sierakowicach.
Pozdrawiam,Wiktor
MonikaMaru

Sympatyk

Witam ponownie,

Znowu powędrowałam w głąb XIX w.
Wiemy, że Paweł Jatkiewicz był synem Michała i Antoniny ze Stankiewiczów.

Znalazłam informację o ślubie z 1837 roku Michała Jodkiewicza i Antoniny ( nie podano jak z domu - spis zaślubionych w XIX w. w Nemenczynie). Niestety brakuje z tego okresu księgi.

Ale w 1857 (tez w tym spisie) jest ślub Michała Jodkiewicza wdowca, s. Antoniego i Józefaty z Żukowskich z Marianną z Bielewiczów, c. Jerzego i Domicelli z Muckusów.
Na szczęście ten rocznik ksiąg jest - A. 63/1857 [112].

W spisie zmarłych w XIX w. jest dwóch Michałów Jodkiewiczów - zgon w 1858r/A 154;161 i w 1860/A.63;184 (nr aktu i strony) - brak ksiąg z tego okresu, ale poszukałam, czy Marianna z Bilewiczów nie wyszła ponownie za mąż i znalazłam.

W 1861 ślub A.18 [163] - Adam Borkowski 40 lat wdowiec z Rudniów? s. Wawrzyńca i Marianny z Torkowskich z Marianną Jatkiewiczową z Bilewiczów 30 lat, wdowa, c. Jerzego i Domicelli z Muckusów Bielewiczów.

W spisie zaślubionych w XIXw. jest informacja o ślubie Antoniego Jodkiewicza z Józefatą z Żukowskich w 1813 i jest też księga ur.śl.zg. z 1802 - 1818 i tam akt śl. z dn. 23.XI.1813 [jpg 138] Antoniego z Józefatą.

Z danych w spisie zmarłych XIX w.Antoni mógł umrzeć w 1843 A.30 (brak ksiąg, żeby sprawdzić) , a Józefata w 1835 A.12 (j.w.)

Nie znalazłam aktu urodzenia Michała Jodkiewicza, mimo że jest księga urodzeń, ślubów i zgonów 1802-1818, w której figuruje tylko Kazimierz (1817) s. tegoż Antoniego i Józefaty Jodkiewiczów. Michał powinien urodzić się ok. 1815, ale po 1813.

Dopóki te informacje nie potwierdzą się w dokumentach są niepewne. Może pokażą się jeszcze brakujące księgi z Niemenczyna.

Wezmę się teraz za Piórków. Obawiam się, że Izabela pochodzi z innej parafii, bo nazwisko Kierul pojawia się dosyć późno (nie pamiętam w jakich latach zauważyłam je). Czy wiesz coś o sąsiednich parafiach?

Pozdrawiam,
Monika

O, już jesteś. Niestety w Szczecinie nie mam przodków. Raczej Warszawa przydałaby się. ;)
wiktor_jatkiewicz

Sympatyk

Witaj Moniko!Tyle informacji to bym sie naraz nie spodziewal.Musialem 3 razy przeczytac zeby wszystko zrozumiec.Ja Warszawa sie niestety nie zajmuje chociaz moze bede szukal aktu chrztu mojego dziadka bo podobno byl adoptowany.Jest to parafia sw.Aleksandra rok 1943.Czy znalazlas moze cos ciekawego o Piórkach vel Perkach?Dziekuje i pozdrawiam,Wiktor
MonikaMaru

Sympatyk

Witaj,

Piórko Ignacy ukrył się dobrze i nie chce ujawnić się. Ani też Izabela.

Za to znalazłam jeszcze zupełnie przypadkowo akt urodzenia prawdopodobnie Michała Jodkiewicza. Nazwisko z lekka przekręcone i dlatego mi umknął. To jest akt [jpg 107] z 11.V.1818 ze wsi Żukańce, chrzestnymi był Żukowski i Stankiewiczowa (nazwiska związane z Jatkiewiczami), a dziecięciem Michał syn Antoniego i Józefaty Zalkiewiczów??? Przypuszczalnie chodzi o Jodkiewiczów. Ksiądz bardzo bazgrolił, a wygląda na to, że akty te były przepisywane do księgi za lata 1802-1818 i stąd błąd.

Nawet nie wiedziałam, że tyle aktów litewskich jest w genetece i niestety wyważyłam niektóre drzwi już otwarte, ale trudno. Zalkiewicze na Litwie nie istnieją.

Piórkom jeszcze nie dam spokoju i może wreszcie uda mi się znaleźć ich.
Czy wiesz kiedy urodziły się dzieci Piórków Ignacego i Izabeli? Czasem dobrze jest zajrzeć do chrzestnych, określić można też w przybliżeniu rok ślubu wg pierwszego dziecka, wieś skąd pochodzą. Wiem to z własnego doświadczenia w poszukiwaniach moich przodków. A Michała znalazłam zaglądając do urodzin wszystkich dzieci w Żukańcach.

Pozdrawiam,
Monika

Pozdrawiam,
Monika
wiktor_jatkiewicz

Sympatyk

Witaj Moniko.Ciesze sie ze mamy w kocu ten akt.Wiem ze córka Ignacego i Izabelli moja praprababka Apolonia urodzila sie w 1902 roku i ze przed slubem w 1919 mieszkala w WASKANCACH par.Niemenczyn.
Pozdrawiam,Wiktor Jatkiewicz
MonikaMaru

Sympatyk

Witaj, Wiktorze,

Coś znowu ruszyło.

Ignacy Piórko (1862-1917)

Akt urodzenia Ignacego Piórko: [jpg 71] 19.I.1862, syn Mateusza i Petroneli z Walentynowiczów, chrzestni : Antoni Walentynowicz z panną Karoliną Walentynowiczówną.

Dzieci Ignacego Piórko i Izabeli z Kierulów

Julian (u.1893 żył 5 m-cy), Jadwiga (u.1895-1898), Stanisław (u.1897), Bolesław (u.?), APOLONIA (1902-1972?), Antoni (u.1904) - szukałam pierwszego dziecka, żeby określić ewentualną datę ślubu.

Ignacy zmarł w 1917 na zapalenie nerek. Miał 55 nie 57 lat.

Ojciec Ignacego Pórko: Mateusz junior

W 1857 {jpg 103} ślub: Mateusz Piórko, 24 lata, s. Mateusza Piórko i Petroneli z Tarejlów?, włościanin, z Petronelą Walentynowiczówną 27 lat, panną z Waskańców, c. Macieja i Józefaty z Wołżków, świadkowie: Józef Piórko, Ignacy Piórko, Jerzy Stefanowicz i Adam Walentynowicz.

Ojciec Mateusza juniora Piórko (dziadek Ignacego): Mateusz senior

W 1831 ślub a.27/59 (wg spisu- brak księgi)- Mateusz Piórko i Petronela - podane są tylko imiona kobiet bez nazwiska rodowego.

Zgony: Piórko Mateusz (senior?) w 1863 a. 87/27 - prawdopodobnie jest to ojciec Mateusza juniora, bo w 1871 Mateusz junior żeni się po raz drugi.

Ślub 1871 [91]: Mateusz Piórko wdowiec, 36 lat, z Waskańców, s. Mateusza i Petroneli z Tarejlów z Franciszką Wojtkiewicz wdową 32 lata, c. Franciszka i Rozalii? Czaplińskiej z domu Kozłówna/Kozłowska?

Czyli Petronela młodsza (z Walentynowiczów) musiała umrzeć przed 1871 r.

Pamiętasz ten akt zgonu Mateusza Piórko w jednym z pierwszych postów? Jednak to był ojciec Ignacego Piórko.

W 1862 zmarła Petronela Pierkowa a. 13/11 - niestety nie wiadomo czy matka Mateusza jn., czy żona. Bardzo możliwe, że matka, bo za duża odległość czasowa do drugiego ślubu Mateusza jn.

Masz znowu następny materiał do przetrawienia. Dobrze, że żony mają niepospolite imiona i łatwo było przesiać Piórków.

Ciągle brakuje nam Izabeli z Kierulów.

Pozdrawiam,
Monika
wiktor_jatkiewicz

Sympatyk

Witaj Moniko!Naprawde duzo udalo ci sie znalezc.Czy moglabys cos jeszcze poszukac o przodkach Józefie Podlipskim i Annie Podlipskiej zd.Walentynowicz slub 1843.Sa to rodzice Petrpnelli Jatkiewicz zd.Podlipskiej.
Pozdrawiam,Wiktor
wiktor_jatkiewicz

Sympatyk

Witaj Moniko!Czy oprócz tego moglabys sprawdzic w latach 1872-1884 i 1884-1894 w slubach aktu slubu Ignacego i Izabelli?
Pozdrawiam,Wiktor
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”