Korzenie Szlacheckie

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen

miro_12

Sympatyk

Korzenie Szlacheckie

Post autor: miro_12 »

Witam,
Chciałbym wiedzieć czy mam wśród moich przodków szlachciców, niestety jak narazie wiem, że kilka z nazwisk występujących w moim drzewie jest nazwiskami szlacheckimi. Myśle, że dobrym sposobem na dowiedzenie się tego będzie zgłębienie wiedzy na temat sytuacji potomków szlachciców na początku XXw., ile mieli pola, gdzie mieszkali, itp. Czy może ktoś zna strony internetowe lub inne źródła mówiące na ten temat albo sam to wie.
Pozdrawiam,
Mirek
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Korzenie Szlacheckie

Post autor: jart »

Czytaj, pytaj, szukaj. Powiem że statystyka jest przeciwko Tobie :)

Na pocztke to forum, forgen, storny AP-ów i AGAD i to co Ci zwróci google pod hasłem genealogia (będą tam też bzdury, ale ich odsianie to dobra zaprawa na początek).

Nie ma dobrej i zwięzłej odpowiedzi na pytania które zadałeś.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Re: Korzenie Szlacheckie

Post autor: Łucja »

miro_12 pisze:Witam,
Chciałbym wiedzieć czy mam wśród moich przodków szlachciców, niestety jak narazie wiem, że kilka z nazwisk występujących w moim drzewie jest nazwiskami szlacheckimi. Myśle, że dobrym sposobem na dowiedzenie się tego będzie zgłębienie wiedzy na temat sytuacji potomków szlachciców na początku XXw., ile mieli pola, gdzie mieszkali, itp. Czy może ktoś zna strony internetowe lub inne źródła mówiące na ten temat albo sam to wie.
Pozdrawiam,
Mirek
Najlepszym sposobem będzie dojście z metrykami do pocz. XIX w., tam już w metryce może być taka informacja, to po pierwsze, czyli kilka pokoleń wstecz i sprawa się wyjaśni (o ile znajdziesz metryki).

Zależy bardzo od regionu, są regiony bardziej i mniej szlacheckie, jak Mazowsze to masz duże szanse, jak nie Mazowsze mniejsze, ale szukaj.

Sytuacja potomków szlachciców na pocz. XX w. była bardzo różna, bo to już grubo ponad 100 lat po rozbiorach i szlachta znikła. Nie krępuj się podawać nazwiska, wszyscy podają jak poczytasz forum, inaczej się nic nie odszuka bo i jak ma Ci ktoś coś sensownie podpowiedzieć, jak nie wie gdzie i kto. Generalnie "sport" jest ciekawy, to znaczy poszukiwanie szlacheckich korzeni i należy podjąć takie wyzwanie, najwyżej to wykluczysz, a ile się pouczysz po drodze to Twoje.
Nazwiska "szlacheckie" z reguły są nie tylko "szlacheckie", monopolu na nazwiska nie ma.

Łucja
Dubiczyńska_Maria

Sympatyk
Adept

Post autor: Dubiczyńska_Maria »

A ja myślałam w pierwszym momencie, że chodzi o miejscowość "Korzenie Szlacheckie" :lol:
Maria
Szukam Giżyckich z Podola, Dubiczyńskich z grodzieńszczyzny i nie tylko
Michał_Golubiński

Członek PTG
Tytan

Korzenie Szlacheckie

Post autor: Michał_Golubiński »

Jęśli chcesz to sprawdzić w ten sposób to nic nie osiągniesz. Zawsze musisz opierać się na dowodach, które zazwyczaj znajdziesz w odpowiednich dokumentach. Zacznij powoli odnajdywać swoje korzenie i cofając się dowiesz się czy masz wśród swoich przodków szlachtę. Potomkowie szlachciców na początku XX wieku zajmowali się przeróżnymi zawodami, jedni mieli ziemię inni już dawno nie a co dopiero mówić o rozmiarach. Mieszkali zarówno na wsi jak i w miastach a te informacje nic ci nie dadzą, bo XX wiek to czas kiedy ilość ziemi czy miejsce zamieszkania nie jest wyznacznikiem szlacheckiego pochodzenia. Tym bardziej, że potomkami szlachciców były też osoby, które miały w swoim wywodzie przodków o szlacheckim pochodzeniu, ale w którymś tam pokoleniu i nie pociągało to za sobą żadnych skutków prawnych.

Pozdrawiam

Michał Golubiński
Awatar użytkownika
adam.nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Korzenie Szlacheckie

Post autor: adam.nojszewski »

Primo, nie istnieje coś takiego jak nazwisko szlacheckie.
Secundo, musisz być w prostej linii męskiej potomkiem szlachcica, po kądzieli się nie liczy.
pozdrawiam
Adam Nojszewski // @anojszewski // www.facebook.com/anojszewski
miro_12

Sympatyk

Korzenie Szlacheckie

Chodziło mi, że na pewnej stronie znalazłem spis nazwisk osób noszących dany herb (Nałęcz).Potwierdzam słowa Michała, który mówi, że ilość posiadanej ziemi nie świadczy o pochodzeniu szlacheckim. Miałem taką sytuację w rodzinie, otóż mój pradziadek posiadał ok. 200 ha ziemi, a jak się później okazało jego ojciec zakupił dwa folwarki z zaoszczędzonych pieniędzy, jeszcze na dodatek okazało się, że jego pradziadek był kolonistom niemieckim osadzonym pod koniec XIIIw. Łucjo mówisz, że dobrym wyjściem jest dojście w metrykach do XVIIIw. utknęłem tak w połowie XIXw., ale uważam, że jest to najlepsze wyjście.
Pozdrawiam,
Mirek
Sawicki_Julian

Sympatyk

Korzenie Szlacheckie

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, najlepszym sposobem na odkrywanie szlachectwa jest podanie kogo się szuka, genealogia to nie przedszkole ; Julian
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

adam.nojszewski pisze:Primo, nie istnieje coś takiego jak nazwisko szlacheckie.
Secundo, musisz być w prostej linii męskiej potomkiem szlachcica, po kądzieli się nie liczy.
Mirkowi raczej chodziło chyba o to czy w jego rodzinie występowała szlachta, a nie czy jest szlachcicem wg kryteriów feudalnych. Poza tym często po nazwisku jednak daje się wstępnie rozpoznać czy jest ono szlacheckie, jeżeli ktoś ma na ten temat wiedzę.

Serdeczne pozdrowienia:-)

Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
miro_12

Sympatyk

Tylko, ja narazie nie wiem kogo mam szukać i czy ktokolwiek z moich przodków był szlachciem. Zgadzam się z Wiktorem, oto właśnie mi chodzi. Narazie wiem, że w spisie nazwisk szlacheckich (herbu Nałęcz) występuje nazwisko Chlebicki, moi Chlebiccy pochodzą z Kujaw i nie byli zbyt bogaci, dlatego po wojnie cała rodzina wyjechała na zachód. O ile wiem to nazwisko nie występuje często w Polsce, więc można by, próbować skojarzyć.
Pozdrawiam,
Mirek
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Istotne są konkrety - "pochodzili z Kujaw" - co to znaczy? Kto, w jakiej miejscowości się urodził lub wziął ślub lub zmarł? Kiedy to było? Nazwy miast/wsi, parafii? Na jakiej podstawie twierdzisz że stamtąd pochodzili? (to nie zarzut, to pytanie o źródło danych).

Co do "częstości" występowania nazwiska, - to zależy - wg. "formalnych wytycznych" > 400 < 500 to i mało i dużo, sam mam w wywodzie nazwiska > 10000 i <40...
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
miro_12

Sympatyk

Mój pradziadek, Stefan Chlebicki urodził się 1929r. we wsi Kamieńczyk, był synem Jana Chlebickiego i Stanisławy Kurzawa. Jan Chlebicki urodził się w 1886r. w Aleksandrowie Kujawskim, s. Błażeja i Wiktorii zd. Marciniak. Tak pokrótce wygląda opis moich Chlebickich, bardzo często migrowali, nawet tu na zachodzie przeprowadzali się ze 4 razy. Podobno na Podlasiu co czwarta osoba ma wywód szlachecki, jeżeli tak to opiszę moją rodzinę z Podlasia. Mój pradziadek Witold Krawczuk urodził się w 1924r. we wsi Rogożyn Stary, był synem Piotra i Heleny z Naumowiczów. Piotr (1895), ur. w Rogożynie Starym, s. Jana i Serafiny Mikuckiej, Helena (1894), ur. w Mikaszówce, rodzice: Bronisław i Salomea z Olszewskich. Byli oni biedną rodziną i dlatego w 1939 wyprowadzili się na wschód do wsi Kucharze, k. Grodna. Tam pradziadek ożenił sięz moją prababcią Marią Sucko, c. Adama i Stefanii ze Statkiewiczów. Adam ur. we wsi Kucharze, s. Adama i Karoliny ?, Stefania, ur. w Kołpakach k. Grodna, c. Adama i Karoliny ?.
Pozdrawiam,
Mirek
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Mirku,
Jestes bardzo mlody.
Zapytaj rodzicow, dziadkow, pradziadkow o pochodzenie rodziny.
Oni powinni to wiedziec.
Szlacheckie rody przekazywaly te informacje z pokolenia na pokolenie.
90% polskich nazwisk wystepuje u szlachty, u mieszczan i u chlopow jednoczesnie.
Samo nazwisko nie jest wskaznikiem pochodzenia rodziny.
Najstarsze rody szlacheckie nosily nazwiska Swinka i Kiszka.
Jesli Twoi bliscy nic nie wiedza o pochodzeniu rodziny, pozostaja Ci metrykalia.
W metrykach z przelomu XVIII i XIX wieku pochodzenie rodziny jest wpisane.
W "Szlachcie Wylegitymowanej w Krolestwie Polskim" nazwisko Chlebicki nie wystepuje.
Poczytaj tematy w dziale "grupy spoleczne" na portalu "forgen.pl"
Pozdrowienia,
Bozenna
Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

Post autor: hniew »

miro_12 pisze:Chodziło mi, że na pewnej stronie znalazłem spis nazwisk osób noszących dany herb (Nałęcz).
Chlebiccy prawdopodobnie trafili tam dzięki tej książce:

Wittyg W., Dziadulewicz S.
Nieznana szlachta polska i jej herby
Kraków, 1908

str. 56

"CHLEBICKI, h. Nałęcz, Jan, w roku 1564 opłaca pobór z dzierżawionych wsi: Popowice, Jaskmanice, Siedliska i Czyków.
M. N. w K. III. No 99."

http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmetadata?id=46943

Pozdrawiam
Hubert
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Mikucka może być z dużym prawdopodobieństwem z takiej rodziny, Naumowicz też.
Mikuły parafia Słucz, w I RP. to może być ich gniazdo.
A Naumowicze są teraz na Białorusi.
Jak zobaczysz na mapie gdzie te dwie miejscowości, to Twoi mogli się spotkać pomiędzy skoro rejon Starego Rogożyna koło Lipska. Wszystko to w XIX w. było Królestwo Polskie, ale już blisko granicy, która biegła Biebrzą i Niemnem.

Łucja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”