jesli nie masz nic przeciwko , to ja to zrobie

calkiem szczesliwa nie jestem z tlumaczeniem na polski niektorych slow , ale lepszych nie znalazlam, mam nadzieje, ale , ze wiadomo o co chodzi
Romku "zjadles" najladniejsze slowo w calym pismie ..he he
Do właściciela Pana Piotra Joks z Mixstadt
Zarząd gospodarki przestrzennej Poznań 6 luty 1896
praesentatum = präsentatum , data złożenia dokumentu 29.02.1896
rozstrzygniecie zażalenia (reklamacji)
W odpowiedzi na przez Pana , z powodu przejęcia oddzielonych (wcześniej) części Mikstat (i wpisania ich ) do nowo powstałych dokumentów katastralnych , złożoną reklamacje (skargę) , niniejszym informujemy Pana, ze zostaje ona jako bezpodstawna odrzucona, ponieważ stosunki własności w odniesieniu do działek 73, 72, 205..... Blatt
10....der Gemarkung Mixstadt - Artikel
der Mutterrolle Numero 344, 391, 505
w ostatecznie zatwierdzonym planie (podziału) Mikstat , są prawidłowo przejęte do wyciągu dóbr , kwestia zmiany własności (właściciela) powinna zostać rozstrzygnięta pozasądowo , na drodze przeniesienia własności do ksiąg gruntowych (Auflassungsvermerk) i dopiero później może być to przepisane do podatkowych dokumentów katastralnych.
W związku z tym , iż nastąpiło przejecie obecnych wyników (sporu, rozstrzygnięcia ?) Auseinandersetzungsresultate =Auseinandersetzung Resultate do katastru , zaleca sie wystąpić do królewskiej komisji generalnej w Bydgoszczy tudzież do któregoś z jej komisarzy o wystawienie na podstawie zarządzenia z dnia 26.06.1875 zaświadczenia -Planüberweisungsattest , które umożliwi sprostowanie w księdze gruntowej i następnie przepisanie praw własności doprowadzi do zmiany w katastrze podatkowym
pozdrawiam serdecznie Beata