Koperty dowodowe, dowody osobiste..

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Haponiuk_Daniel »

Witam,

Ja mam pytanie czy coś się zmieniło w sprawie płacenia za wykonanie kopii kopert dowodowych? Dostałem dzisiaj wiadomość, że zgodni z ustawą o opłacie skarbowej z dnia 16 listopada 2006 stawka każdej strony wynosi 5 zł. Nigdy nie było potrzeby płacenia i nie wiem czy to wymysł urzędu czy faktycznie tak jest.

Pozdrawiam

Daniel
Awatar użytkownika
33szuwarek

Sympatyk

Post autor: 33szuwarek »

Panie Danielu, niestety jest taki wymóg kosztu 5zł za kopie aktu zamiast na nowych drukach, ja już parę razy wpłacałem za kopertę dowodową.

Pozdrawiam, Piotr
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Hmm, ja 3 x nie płaciłem nic (w 2012 i 2013), + raz chyba 31 zł (chcieli tyle za dostęp do ewidencji d.o. żeby ustalić nieznane numery - dziwne, bo w pozostałych przypadkach robili to za darmo). Także suma summarum "jestem na zero" ale nie wnikam, jakby trzeba było tą 5-tkę od strony dać, to bym dał - materiał zazwyczaj jest tego wart, a innej drogi dostępu do niego nie ma.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
patryś91

Sympatyk

Post autor: patryś91 »

Co do Targówka to raczej jetem pewna. Ostatnie miejsce zamieszkania/zameldowania było na ulicy Wysockiego. No ale dziękuje za pomoc. Jutro zadzwonie i mam nadzieje, że się dowiem.
Awatar użytkownika
Rafael

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Rafael »

Mój znajomy szuka koperty dowodowej osoby zmarłej w 1965r. w gminie Strzegowo, pow. mławski. Może ma ktoś doświadczenie związane z tym rejonem?
Ja niestety wogóle póki co nie mam styczności z tamtymi okolicami.
Pozdrawiam
Rafał

Poszukuję wszelkich informacji i kontaktu z krewnymi rodzeństwa pradziadków:
Warszawa - Bańkowscy, Kabot.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... art=4&ez=2
Awatar użytkownika
Rafael

Członek PTG
Mistrz

Witajcie,

Ostatnio udało mi się mieć wgląd do koperty dowodowej bliskiej mi osoby (niestety zmarłej).
Myślałem, że pomoże mi to rozwikłać "zagadkę" imion tej osoby.
Otóż, w każdym akcie urzędowym ma imię X, a mówiono mu zawsze Y. Odkryłem w akcie chrztu, że ma imiona XY.
W kopercie dowodowej były wnioski i jeden odpis aktu urodzenia, gdzie widniało imię X. Natomiast przy nadaniu numeru NIP są XY.
Zastanawiam się czy gdzieś jeszcze mogę dojść jak to się stało.
Być może jego rodzice zgłosili w urzędzie jako X, a w kościele XY. Tylko czemu przy NIP są XY? Osoba urodzona w latach 50.
Zamierzam kiedyś jeszcze zobaczyć akt urodzenia, ale skoro w odpisie i w akcie małżeństwa jest tylko X, to pewnie i w akcie urodzenia również.

Przy okazji jestem bardzo wdzięczny osobie, która pozwoliła mi na obejrzenie koperty. Byłem bardzo mile zaskoczony.
Pozdrawiam
Rafał

jart

Sympatyk
Nowicjusz

Rafale - a zagadka polega dokładnie na...?
A'propos - sprawdź kośielny akt chrztu - mam b. podobną sytuację, też dwa imiona, podobny czas urodzenia (1947). W moim przypadku rozwiązaniem (a ściśle rzecz biorąc jego dopełnieniem - prócz dokumentów z koperty dowodowej) były akta kościelne (chodziło mi o udowodnienie że X i Y to ta sama osoba - co w księgach kościelnych było napisane wprost, ksiądz wyjaśniał tą zagadkę przy okazji ślubu).

W moim przypadku imię X występuje w dokumentach (wszystkich) do któregoś roku, później - tylko Y. Przyczyna jest prozaiczna (ae jak bardzo "życiowa"): ojciec zgłaszał urodzenie X-a najpierw wladzom cywinym, później kościelnym. Wójt lub sołtys (podobno zgłaszano któremuś z nich) - zapomniał jakie to miało być imię, pamiętał tylko że jakieś popularne - no i wpisał Y. Ksiądz załatwił wszystko jak należy - mial być X i wpisał X.

We wszystkich dokumentnach cywilnych które powstawały na podstawie "wywiadu ustnego" (nie innych dokumentów), rodzina podawała imię X. W pozostałych i w odpisach - widnieje tylko Y. Sytuacja uległa pewnemu uregulowaniu kiedy XY poszedl do szkoły podstawowej - trzeba było się zdecydować - wybrano ostatecznie imię Y jako "obowiązujące" (czyli to pod którym był zapisany pierwotniew dokumentach cywilnych). Później sprawa powróciła przy okazji ślubu, proboszcz umieścił stosowną adnotację w księgach (Y wg. dokumentów USC i X wg. ksiąg kościelnych to ta sama osoba), na wydanym zaświadczeniu o zawarciu ślubu kościenego są obydwa imiona.

Obecnie używa imienia Y, czasem tylko najbliższa rodzina zwraca się do niego imieniem X (coraz rzadziej).
Ostatnio zmieniony śr 28 sie 2013, 21:36 przez jart, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Awatar użytkownika
Rafael

Członek PTG
Mistrz

Dzięki.
Może za dużo napisałem.
W skrócie. Osoba nazywana była przez wszystkich Y, a w każdym dokumencie państwowym miała X (oprócz nadania NIP - było XY). W akcie chrztu w kościele było XY. Chcę się dowiedzieć czemu tak było i czy gdzieś jeszcze mogę szukać informacji na ten temat. Jest to dla mnie ważne. Traktuję to jak testament, gdyż Osoba ta kilka tygodni przez śmiercią prosiła mnie o wyjaśnienie tej sprawy.
Pozdrawiam
Rafał

jart

Sympatyk
Nowicjusz

Minęliśmy się - kiedy Ty pisałeś ja edytowałem mojego poprzedniego posta - rzuć okiem.

Jeśli dobrze zrozumiałem, to może być ciężko ze znalezieniem w dokumentach czegoś innego niż poszlaki (one najczęściej przedstawiają pewien stan rzeczy, nie często tłumaczą daczego jest on taki a nie inny). Może - jeśli jest jeszcze szansa - spróbuj porozmawiać z bliskimi tej osoby (rodzeństwo?), może ktoś coś pamięta. Ale bliscy - nie koniecznie tylko rodzina; dodatkowo jeśli to mała miejscowość to może warto sprawdzić u proboszcza/w parafii.
pozdrawiam
Artur

2ala030450

Sympatyk

Post autor: 2ala030450 »

Witaj Rafał!
Gdybyś napisał więcej informacji o osobie zmarłej w 1965 r. w Strzegowie może mogłabym Ci pomóc w 100%, ale skoro piszesz tylko połowicznie więc będziemy "gdybać" ???
Trzeba ustalić gdzie osoba miała pobyt stały przed śmiercią, tam jest stara książka meldunkowa na podstawie której w 1977 r. zakładano w urzędach tzw. KOMY. W tej książce są pełne dane zmarłej osoby w tym numer dowodu osobistego i przez kogo wydany (np. BR 3322955 KPMO Mława) i wówczas znając numer dowodu osobistego i miejsce jego wydania należy zgłosić się do danego starostwa, a konkretnie do Wydziału Spraw Obywatelskich Referat Dowodów Osobistych, udokumentować swoje pokrewieństwo z osobą zmarłą i wystąpić na piśmie o wydanie koperty dowodu osobistego.
Bywa, że numer dowodu osobistego był również spisywany już w latach 60-tych w księdze aktów zgonu, można sprawdzić w Urzędzie Gminy w Strzegowie czy jest takowy wpis.
Życzę powodzenia.
Pozdrawiam - Ala
Zasoova

Sympatyk

Post autor: Zasoova »

Czy ktoś ma doświadczenie, co się dzieje z kopertami dowodowymi osoby po opuszczeniu przez nią kraju? Emigracja nastąpiła ok. 1990 roku, może odrobinę wcześniej.

Anna
Ewa_Migdalska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Ewa_Migdalska »

Anno, koperta dowodowa powinna się znajdować w urzędzie gminy/ miasta właściwym dla ostatniego - tego sprzed emigracji, miejsca pobytu stałego dla danej osob.
Pozdrawiam
Ewa
Pozdrawiam
Ewa
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Vasquez »

Witam serdecznie,

Właśnie dostałem odpowiedź z UM w Tucholi. Rzecz ciekawa, bo tyczy się mojej prababci (i pradziadka, którego koperta podobno jest w AP w Bydgoszczy), więc bardzo bliskie pokrewieństwo. Będę chciał wystąpić o uzyskanie koperty dowodowej, ale mam kilka wątpliwości, mam nadzieję, że pomożecie.

Oto wiadomość:
W odpowiedzi na Pana e-maila informuję, jak niżej:

W Urzędzie Miejskim w Tucholi znajduje się w aktach archiwalnych koperta osobowa Pani X, natomiast koperta osobowa p. Y znajduje się w Archiwum Państwowym w Bydgoszczy.

Zgodnie z art. 44g ustawy z dnia 10 kwietnia 1974 roku o ewidencji ludności i dowodach osobistych (Dz. U. z 2006 r. Nr 139, poz.993 z późn.zm.) w celu otrzymania informacji z ewidencji wydanych i unieważnionych dowodów osobistych należy złożyć wniosek w formie pisemnej lub elektronicznej, którego wzór został określony w rozporządzeniu Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 19 listopada 2008 roku w sprawie określenia wzorów wniosków o udostępnienie danych z ewidencji ludności, zbioru PESEL oraz ewidencji wydanych i unieważnionych dowodów osobistych (Dz. U. z 2008 r. Nr 214, poz. 1353 z późn.zm.).

Wysokość opłaty za udostępnienie danych ze zbiorów meldunkowych, ewidencji wydanych i unieważnionych dowodów osobistych reguluje rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 19 listopada 2008 roku w sprawie wysokości opłat za udostępnienie danych ze zbiorów meldunkowych, ewidencji wydanych i unieważnionych dowodów osobistych, zbioru PESEL, ogólnokrajowej ewidencji wydanych i unieważnionych dowodów osobistych oraz sposobu wnoszenia tych opłat (Dz. U. z 2008 r. Nr 207, poz. 1298), zgodnie z którym, za udostępnienie danych na wniosek złożony w formie pisemnej lub za pomocą środków komunikacji elektronicznej ustala sie opłatę w wysokości 31 zł.

Art.44h ust. 2 pkt 1 ww. ustawy o ewidencji ludności mówi o tym, że dane ze zbiorów meldunkowych, zbioru PESEL oraz ewidencji wydanych i unieważnionych dowodów osobistych udostępnia się osobom i jednostkom organizacyjnym - jeżeli wykażą w tym interes prawny.

Reasumując, jeżeli zamierza Pan otrzymać dane osobowe p. X nalezy wystąpić o powyższe na druku wniosku, o którym mowa w cytowanym wyżej rozporządzeniu, dokonać opłaty w wysokości 31 zł na konto Urzędu Miejskiego w Tucholi nr [...].

W przypadku powoływania się na interes prawny jest Pan zobowiązany wskazać przepis prawa materialnego, na podstawie którego jest Pan uprawniony do żądania udostępnienia danych osobowych innej osoby, w tym przypadku prababci, lub załączyć dokumenty potwierdzające ten interes np. odpisy aktów stanu cywilnego, w tym odpisy skrócone aktów małżeństwa swoich rodziców i dziadków oraz odpis zupełny swojej prababci Pani X. Po uzyskaniu ww. dokumentów prześlemy Panu skserowane dokumenty, znajdujące sie w kopercie osobowej prababci Pani X.

Informuję ponadto, że istnieje możliwość zapoznania się z dokumentami zawartymi w kopercie osobowej Pani X, na miejscu w Urzędzie Miejskim w Tucholi oraz ich skserowania, w celu wykorzystania w celach prywatnych.

Kierownik Wydziału Spraw Obywatelskich.
W związku z tą odpowiedzią mam kilka wątpliwości. Czy interes prawny nie jest tożsamy z genealogicznym? Pytam, bo nie wiem jak mogę uargumentować swój 'interes prawny', skoro potrzebuję tych dokumentów tylko do archiwum rodzinnego.
Ponadto, czy jeśli odpisy, które muszę zdobyć - ślub rodziców, urodzenie babci, zgon prababci - znajdują się dokładnie w tym samym mieście, ba, urzędzie - co koperta dowodowa, to czy muszę je i tak stamtąd wydobyć, czy mogę powołać się na istnienie tych dokumentów we właściwym urzędzie?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i porady.
Pozdrawiam,

Karol.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Informuję ponadto, że istnieje możliwość zapoznania się z dokumentami zawartymi w kopercie osobowej Pani X, na miejscu w Urzędzie Miejskim w Tucholi oraz ich skserowania, w celu wykorzystania w celach prywatnych
Skoro urząd zezwala na xero dokumentów w celach prywatnych, moim zdaniem nie musisz wykazywać interesu prawnego, skoro go nie ma.
Czy problem polega na tym, że nie masz możliwości osobistego stawienia się w tym urzędzie?
Jeśli chodzi o moje doświadczenia, to zawsze wnioskowałam o przesłanie kopii nie mających mocy dokumentu urzędowego zachowanej dokumentacji z koperty dowodowej mieszkańca, dołączając kopie dokumentów potwierdzających zachodzące pokrewieństwo z osobą zmarłą.

Pozdrawiam
Aneta
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Vasquez »

Dziękuję za odpowiedź. Może rzeczywiście będzie lepiej, jeśli osobiście wybiorę się do Urzędu i na miejscu wyjaśnię co i jak. Wtedy chyba nie powinno być problemu? Tzn. jeśli przyjechałbym np. z moim aktem urodzenia, a reszta, tak jak pisałem, może zostać zweryfikowana już na miejscu w Urzędzie.
Pozdrawiam,

Karol.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”