Pomoc w znalezieniu w skanach aktów zgonów z Niemenczyna

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Witam,

tego ślubu ciągle nie mogę znaleźć, ani nic o Izabeli. Jakiś jeden Kierul/Kierulis pojawia się na początku xIx w. Trzeba go prześwietlić.

Mam za to ciekawostkę.
Córka -Petronela Podlipska (ok.1853-1905) i matka -Anna Podlipska z Walentynowiczów (ok.1826-1893) - wzięły ślub w tym samym dniu 18.I.1872.
Petronela z Józefem Trypuckim s. Antoniego i Antoniny (z Mieczańców) [jpg 3] a.6, a Anna z Antonim Trypuckim s. Wincentego i Gertrudy (z Wołodkiewiczów)[jpg 3] a.5. Dla Petroneli był to pierwszy ślub, a dla Anny drugie wyście za mąż. Do sprawdzenia, czy Antoni był wdowcem po Antoninie z Mieczańców żeniąc się z Anną. Jeśli tak, to panami młodymi był ojciec i syn.

Anna Podlipska z Walentynowiczów była córką Antoniego i Anny z Waszkiewiczów.

Spis 1802-1818 urodzeń, ślubów i zgonów jest po polsku w jednej księdze. Może znajdziesz tam ślady Antoniego i Anny z Waszkiewiczów?

Co do Józefa Podlipskiego pierwszego męża Anny, to mógł umrzeć w 1859 a. 25/165, w 1862 a. 152 lub w 1868 a.51, ale niestety brak z tego okresu ksiąg. Dane te mam ze spisu alfabetycznego. Sa tam nazwiska po polsku i rosyjsku.

Józef i Anna Podlipscy mieli dzieci: Karolina (1844- przed 1893))(po mężu Pawiłowska), Franciszek (1847- po 1893), Petronela (ok.1853-1905). Po dzieciach urodzonych po 1853 może uda się przybliżyć do roku zgonu ojca.

Anna Trypucka Iv. Podlipska zmarła 19.I.1893, jako wdowa w wieku 70 lat pozostawiwszy po sobie Franciszka i Petronelę - a.21 [jpg 126].

Czy nie gubisz się już w tych znaleziskach? Ja już muszę się dobrze skupić szukając kto z kim i kiedy. :)

Pozdrawiam,
Monika
wiktor_jatkiewicz

Sympatyk

Post autor: wiktor_jatkiewicz »

Witaj!Nie jeszcze sie nie gubie poniewaz sobie wszystko zapisuje w programie genealogicznym :).A moze akt slubu Ignacego i Izabelli bedzie w tym spisie bo na koncu sa po rosyjsku z lat 187?-1896.
Pozdrawiam,Wiktor
MonikaMaru

Sympatyk

Nie ma ich w spisie po rosyjsku.

Trafiłam na ich dziecko Juliana s. Ignacego i Izabeli, który zmarł w wieku 5 m-cy , ale nie ma jego aktu urodzenia. Przejrzałam akt po akcie.
Akt zgonu Juliana ma nr 230 (zm. 5.XI.1893 z powodu czyraka) [jpg 143] . Ten akt jest taką graniczną datą ich ślubu. Trzeba szukać ślubu przed 1893r.

Zajrzałam do kilku metryk ożenionych w Niemenczynie Kierulów. Panny pochodziły z Niemenczyna, ale Kierule z Dubińskiej parafii lub Janiszskiej. Podejrzewam, że Izabela pochodziła z parafii spoza Niemenczyna.

A teraz jeszcze o Józefie Podlipskim, ojcu Petroneli. Z nim jest problem, ponieważ brak jest księgi z aktem jego ślubu z Anną Walentynowicz, a także aktu zgonu. Są trzy akty zgonu Józefów Podlipskich - 1859r. a. 25/165, 1862 a. 152 i 1868 a. 51, ale z tego okresu też nie ma ksiąg, więc nie można sprawdzić kto jest kto.

I jeszcze przeszukałam urodzenia wszystkich Józefów w latach 1802-1818 (tylko taki zakres jest). Znalazłam tam tylko jednego Józefa Podlipskiego. Urodził się 20.III.1807 [jpg 44] jako syn Ignacego i Marianny we wsi Łapcyki, potem jeszcze znalazłam jego brata Adama z 1804 [34]. Ślub Ignacego i Marianny Podlipskich (rodzice?) znalazłam w 1796 roku a.32/48 (spis alfabetyczny) Jakiś Ignacy Podlipski i Marianna Podlipska, ale z Grycian, zmarli w 1813 w odstępie 2 dni.

To są tylko poszlaki i trzeba by dotrzeć do aktów.

Więcej już chyba nie znajdziemy w tym, czym dysponujemy w internecie.

Czy można zamawiać metryki na Litwie? Jeśli masz numery, to może da się?

Została jeszcze jakaś niemenczyńska gałąź rodowa?

Pozdrawiam,
Monika
wiktor_jatkiewicz

Sympatyk

Witaj Moniko!Wiec tak:znalazlem sporo skanów na family search.Z lini niemenczynskiej o wszystkich wiesz.Mam jeszcze linie Kiejdo z parafi Taboryszki i Murowana Oszmianka oraz linie Doniak i Andrysiak parafia Grodzisko i Swinice Warckie.
Pozdrawiam,Wiktor
Ps.Pisalem do archiwum w Wilnie.Oryginaly sa na stronie epaveldas a duplikaty/wtóropisy sa z lat 1797-1939.
MonikaMaru

Sympatyk

Witaj!
To może to, czego brakuje w oryginałach na epaveldas jest w duplikatach w Wilnie?

Życzę Ci powodzenia w dalszych poszukiwaniach.

Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
wiktor_jatkiewicz

Sympatyk

Witaj moniko.Wlasnie wiekszosc duplikatów jest na epaveldas.
Pozdrawiam,Wiktor
wiktor_jatkiewicz

Sympatyk

Witaj Moniko!Mam do ciebie 2 prosby.1 to czy moglabys w sprawdzic w parafi dubinskiej i janiszskiej akt slubu Ignacego i Izabelli.2 prosba czy moglabys w skanach parafi Taboryszki poszukac nazwiska KIEJDO albo podobnych.
Dziekuje i pozdrawiam,Wiktor
MonikaMaru

Sympatyk

Witam Cię znowu,

Zajrze tam, ale jutro. Czy one są na pewno na epaveldas?

Pozdrawiam,
Monika
Ostatnio zmieniony sob 03 sie 2013, 22:11 przez MonikaMaru, łącznie zmieniany 1 raz.
wiktor_jatkiewicz

Sympatyk

Witaj Moniko.Janiszki sa wszystkie te 3 janiszki i sa z nich ksiegi slubne z lat nam odpowiadajacych,Taboryszki sa równiez do lat 60-tych XIXw. i z Dubinek sa wszystkie juz w naszej Genetece.
Pozdrawiam,Wiktor
MonikaMaru

Sympatyk

Janiszki są, ale pozostałych nie widzę.

http://www.epaveldas.lt/vbspi/content/d ... ortale.pdf

Tu jest spis parafii (kilka stron). Po litewsku Dubingiai i Tabariskes. Nie widzę ich.
wiktor_jatkiewicz

Sympatyk

Dubinek nie ma ale sa indeksy na Genetece i to pelne.Taboryszki sa wystarczy ze wpiszesz http://www.epaveldas.lt/vbspi/
w Antraštė Tab%,a w Tema metriku
MonikaMaru

Sympatyk

Są, ok.
Jeszcze dla jasności.
W Taboryszkach szukam Kiejdo - jakieś lata? Kto do pary? Od czego zacząć?
W Janiszkach szukam Izabeli i Ignacego - ślub przed 1893.
A w Dubinkach na genetece? Tam nie ma skanów.
Pozdrawiam,
Monika
wiktor_jatkiewicz

Sympatyk

W Taboryszkach chcialbym zebys wyszukala zeby sie upewnic czy oni podlegali tej parafii czy innej,W Dubinkach nie szkodzi ze nie ma skanów ale tez sprawdzalem i nie ma ich slubu.
MonikaMaru

Sympatyk

Przejrzałam Taboryszki. Na szczęście są spisy. Jedyne nazwisko podobne do Kejdo to Kodź/Kodzia. Jeśli coś Ci to mówi ,to podam Ci miejsca z literą K.
Taboryszki mają urodzenia do 1861, zgony do 1848 i śluby do 1848. Imiona znalezionych Kodziów - Antoni, Justyn, Jan, Felicjan i Józef.

Są księgi Joniskelio i Joniskio, ale pisałeś o trzech Janiszkach. Te dwa pierwsze otwierają mi się po wpisaniu Jonis%, a trzecie gdzie są?

5.08.
Przejrzałam Joniskio śluby 1880-1889 i 1889-1893 nie ma Ignacego i Izabeli, ani żadnego Kierula i Piórka.
Przejrzałam Joniskelio śluby 1880- 1889 i 1889-1894 - j.w.

Jest jakaś Izabela Kierul w Dubinkach, która w 1884 urodziła córeczkę Anielę, ale wszelki ślad po niej zaginął. Zajrzałam do wszystkich Kierulów (matki o tym nazwisku) w Dubinkach w poszukiwaniu Izabeli. Bez efektu.
Jedyną rodziną podejrzaną jest Jan Kierul i Izabela z Żukowskich. Jakiś Jan Kierul był chrzestnym małej Anieli, ale czy to ten? Nie znalazłam też urodzonej przez nich Izabeli. Zasugerowało mnie imię matki, bo często dzieci po rodzicach otrzymywały imię.

Istny stóg siana i poszukiwanie w nim igły. :)

Pozdrawiam,
Monika
Ostatnio zmieniony pn 05 sie 2013, 15:14 przez MonikaMaru, łącznie zmieniany 1 raz.
wiktor_jatkiewicz

Sympatyk

Witaj!Rzeczywiscie sa dwa-mój blad.Dziekuje za sprawdzenie tego nazwiska,wiemy ze moi przodkowie sie przemieszczali po calej Oszmianszczyznie.
Pozdrawiam,Wiktor
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”