Nieletni rodzice chrzestni

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Nieletni rodzice chrzestni

Post autor: Markowski_Maciej »

Po raz drugi spotykam się z sytuację, gdy najbardziej oczywistym wydaje się przyjęcie, że rodzicami chrzestnymi były dzieci w wieku kilku lat - rodzone bracia i siotry lub bliscy kuzyni.
Sytuacje dotyczą lat po powstaniu styczniowym, gdy urodziny były tuż po przenosinach w nowe miejsce i brak było w okolicy rodziny, a nowe znajomości nie zostały zawarte.
Czy moje rozumowanie jest poprawne? Rodzice chrzestni mogli mieć po kilka lat?
Akty z Grajewa i Krzynowłogi Wielkiej.
Maciej
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

trochę mylące jest stosowanie "rodzice" - sugerujące dojrzały wiek
chrzestni, nie rodzice chrzestni
chyba do dziś kodeksowo "chrzestni"

moim zdaniem chrzestny mógł być niepełnoletni (nawet w kościelnym rozumieniu pełnoletniości tj niższa granica niż cywilna wówczas i obecnie)
choć kilkuletnich nie spotkałem
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Nie wiem, czy dawniej trzeba było być bierzmowanym, ale dzisiaj tak jest. aby zostać chrzestnym, trzeba mieć zaświadczenie o bierzmowaniu ;) Nie bez przyczyny bierzmowanie nazywane jest sakramentem dojrzałości, bo to właśnie ostatni sakrament niezbędny do zawarcia związku małżeńskiego, więc wydaje mi się, że musiała być jakaś granica, chociaż -nastu lat.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Rutar

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Rutar »

Witam,

Ja miałem prezypadek z Warszawy z 1858 par.św Aleksandra że 12 latek i 13 latka byli chrzestnymi.I nie byli spokrewnieni z chrześniakiem. Ale byli sąsiadami i ojciec chrzestnych i chrześniaka ze sobą pracowali.

Pozdrawiam,

Rutar
Christophorus

Sympatyk

Post autor: Christophorus »

Marynicz_Marcin pisze:Nie bez przyczyny bierzmowanie nazywane jest sakramentem dojrzałości
Takie rozumienie sakramentu bierzmowania to oryginalny pomysł biskupów polskich, sprzed ok. 40 lat. Katechizmowa kolejność przyjmowania sakramentów to: Chrzest, Bierzmowanie, Komunia św. W XIX wieku i wcześniej Bierzmowanie przyjmowano po 7 roku życia, Komunię w wieku 10-12 lat lub jeszcze później. Bierzmowanie rozumiano więc nie jako sakrament dojrzałości, lecz jako umocnienie Duchem Świętym na trudne lata dorastania.
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Wasyluk »

W obrządku grekokatolickim (unici), bierzmowanie odbywało się równocześnie z chrztem.

Krzysztof Wasyluk
Krzysztof Wasyluk
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, żeby być chrzestnym w obrządku naszym, katolickim trzeba być bierzmowanym nawet w wieku 12 lat, żeby być bierzmowanym trzeba być ochrzczonym. Moja wnuczka miała 16 lat i była za chrzestną, tylko ksiądz miejscowy wydał odpowiednie zaświadczenie ze może być chrzestną. W roku 1790 moi stryjowie, jeden miał 14 lat był chrzestnym, a brat jego miał 12 lat i był jako osoba asystująca, czyli nie lata brane są pod uwagę, tylko gotowość do sakramentów ; pozdrawiam - Julian
Pawel_Jurewicz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Pawel_Jurewicz »

Już kiedys podawałem chyba przykład z mojej rodziny, chrzest bliżniaków w 1900r, chrzestnym był ich brat lat 8 i siostra lat 4, chrzest ( katolicki) odbywał się w Błagowieszczeńsku nad Amurem
Paweł j.
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Bliźniaki miały jedną parę chrzestnych ?
No i oczywiście, czy w akcie podano wiek chrzestnych, bo Marianna Kowalska mogła być siostrą, siostrą ojca, bratową ojca, czy nawet babką lub rodziną dziadka..
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”