Nazwisko czy określenie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Nazwisko czy określenie
Szanowni Państwo, od niedawna zainteresowałem się genealogią i dzięki Waszej stronie trochę udało mi się ustalić, i tu wielkie podziękowania dla wszystkich, których praca i wysiłek to umożliwiły.
Mam problem, z nazwiskiem Walas ( lub może raczej jak podejrzewam jakimś określeniem), w swoich poszukiwaniach dotarłem do Łoniowa pod Sandomierzem, i wsród swoich przodków znalazłem Piotra Reszka inaczej Walasa, później usiłując znaleźć ślad Walasów, natrafiłem na takie metryki
Tomasz Bożeta ur w 1825
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,18012,8
pod numerem 49 w księgach,
umiera w roku 1829
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,17994,45
pod numerem 43 i tu jest zapisany jako Walas,
z pierwszej metryki wynika, że jest nieślubnym dzieckiem, stąd moje pytanie, czy słowo Walas miało jakieś znaczenie poza nazwiskiem.
Nie znalazłem też, żadnego śladu slubu jego matki.
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam Marek
Mam problem, z nazwiskiem Walas ( lub może raczej jak podejrzewam jakimś określeniem), w swoich poszukiwaniach dotarłem do Łoniowa pod Sandomierzem, i wsród swoich przodków znalazłem Piotra Reszka inaczej Walasa, później usiłując znaleźć ślad Walasów, natrafiłem na takie metryki
Tomasz Bożeta ur w 1825
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,18012,8
pod numerem 49 w księgach,
umiera w roku 1829
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,17994,45
pod numerem 43 i tu jest zapisany jako Walas,
z pierwszej metryki wynika, że jest nieślubnym dzieckiem, stąd moje pytanie, czy słowo Walas miało jakieś znaczenie poza nazwiskiem.
Nie znalazłem też, żadnego śladu slubu jego matki.
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam Marek
Nazwisko czy określenie
Witaj!
Co prawda nie wiem dlaczego ale nie mam dostepu do tego katalogu w genbazie, podczas indeksowania parafii Stopnica natknęłam się na całkiem sporą grupkę osób z naziskiem Walos, Wallos
Pozdrawiam Grażyna
Co prawda nie wiem dlaczego ale nie mam dostepu do tego katalogu w genbazie, podczas indeksowania parafii Stopnica natknęłam się na całkiem sporą grupkę osób z naziskiem Walos, Wallos
Pozdrawiam Grażyna
Nazwisko czy określenie
Witam, dziekuje za odpowiedż,
ale czy w tym przypadku, to napewno jest nazwisko, sam nie wiem, a przy okazji mała samokrytyka, narzekałem z raz na brak pracyzji i błedy w pisowni w indeksach, a tu proszę zamiast Reczka sam zrobiłem Reszka. Przepraszam.
Pozdrawiam Marek
ale czy w tym przypadku, to napewno jest nazwisko, sam nie wiem, a przy okazji mała samokrytyka, narzekałem z raz na brak pracyzji i błedy w pisowni w indeksach, a tu proszę zamiast Reczka sam zrobiłem Reszka. Przepraszam.
Pozdrawiam Marek
-
slawek_krakow

Re: Nazwisko czy określenie
Przy okazji Bożęta a nie Bożeta:). W moim przekonaniu Walas to nazwisko. Poszukaj czy aby na pewno Bożęcianka za mąż nie wyszła. A jak z innymi Walasami w tej parafii? Są jacyś?genpol_gm pisze:Witam, dziekuje za odpowiedż,
Pozdrawiam Marek
sławek
-
Sawicki_Julian

Nazwisko czy określenie
Witam Marek, trzeba mieć szczęście by znaleźć taką metrykę gdzie pisze np. Reczka vel Walas, albo Reczka alias Walas. Znam metryki kieleckie i co powiesz na to Marku jak był głuchy ksiądz w Mokrsku nad Nidą, zamiast zapisać jak w jedenastu przypadkach ur. się dzieci tej samej pary, jest matką zawsze Hreczka, a dwunastej ur. się córce matką jest Reczka. Dawniej nie było nazwisk ,tylko czasem było od miejsca zamieszkania nazwisko np. w Brzezinach mieszkał Brzoza lub Brzozowski.
Walas lub Wallas to jest chyba nie polskie nazwisko, były też przywary, czyli przezwiska które z czasem stawały się nazwiskiem np. Jan dryblas ; pozdrawiam - Julian
Walas lub Wallas to jest chyba nie polskie nazwisko, były też przywary, czyli przezwiska które z czasem stawały się nazwiskiem np. Jan dryblas ; pozdrawiam - Julian
Nazwisko czy określenie
Witam Julian,
Zauważyłem, że w metrykach są z mojego punktu widzenia cuda, mam podobny przypadek w Gołyminie, gdzie chyba mój przodek rodzi się pod jednym nazwiskiem, ślub bierze pod innym,a dzieci mają nazwisko zgodne z metryką urodzenia, jako początkujący poszukiwacz niekiedy zupełnie się gubię
nauczyłem się tyle, żeby znaleźć jak najwięcej rodzeństwa i dopiero wtedy próbować wyciągać wnioski, chociaż i to nie zawsze daje rezultaty.
Ten przypadek mnie zainteresował bardziej, bo pomyślałem, że może było to jakieś określenie na pozamałżeńskie dzieci, bo nie znalazłem śladu po ślubie Marianny Bożęty, ale pewnie ksiądz coś namieszał.
Pozdrawiam Marek
Witam Sławek, niestety następny Walas, to Rozalia Walas urodzona w 1840 roku rodzice Szymon Walas i Marianna Cieciura ( slub odbył się w 1828 roku, oczywiście jako Szymon Reczka
i Cieciura (lat 15 ), świadkiem był brat rodzony zapisany jako Cieciura więc odpada, żadnych innych śladów ślubu Marianny Bożety nie znalazłem, szukałem do 1829 roku.
Ale zrozumiałem, że Walas to raczej jest nazwisko, to jest zgodne z tradycją rodzinną, która powołuje się na to nazwiska mimo, że większość zapisów w metrykach, mówi wprost o Reczkach lub Reczekach.
Szukam dalej
Pozdrawiam Marek
P.s. Przepraszam za formę, ale nie udało mi się zrobić dwóch odpowiedzi.
Dziękuje za pomoc
Zauważyłem, że w metrykach są z mojego punktu widzenia cuda, mam podobny przypadek w Gołyminie, gdzie chyba mój przodek rodzi się pod jednym nazwiskiem, ślub bierze pod innym,a dzieci mają nazwisko zgodne z metryką urodzenia, jako początkujący poszukiwacz niekiedy zupełnie się gubię
Ten przypadek mnie zainteresował bardziej, bo pomyślałem, że może było to jakieś określenie na pozamałżeńskie dzieci, bo nie znalazłem śladu po ślubie Marianny Bożęty, ale pewnie ksiądz coś namieszał.
Pozdrawiam Marek
Witam Sławek, niestety następny Walas, to Rozalia Walas urodzona w 1840 roku rodzice Szymon Walas i Marianna Cieciura ( slub odbył się w 1828 roku, oczywiście jako Szymon Reczka
Ale zrozumiałem, że Walas to raczej jest nazwisko, to jest zgodne z tradycją rodzinną, która powołuje się na to nazwiska mimo, że większość zapisów w metrykach, mówi wprost o Reczkach lub Reczekach.
Szukam dalej
Pozdrawiam Marek
P.s. Przepraszam za formę, ale nie udało mi się zrobić dwóch odpowiedzi.
Dziękuje za pomoc
Nazwisko czy określenie
Witam!
Chodzi mi po głowie taka trochę luźniejsza interpretacja nazwiska/przydomka Walas, szczególnie jeśli nie miałoby być to nazwisko. Zastanawiam się, czy nie może mieć to związku z Wołosami? Co prawda z tego co wiem (a mogę się mylić) osadnicy wołoscy raczej osiedlali trochę bardziej na południe i wchód niż Łoniów, ale może to jest jakiś trop? Skojarzyło mi się, bo we wsi, z której pochodzą moi przodkowie (a w opracowaniach znalazłem informację, że została założona przez osadników wołoskich) dość często pojawiają się rodziny pochodzenia chłopskiego, względem których używane są zamiennie dwa nazwiska (lub też przydomki).
Mam nadzieję, że pomogłem.
Pozdrawiam,
Michał Grygorewicz
Chodzi mi po głowie taka trochę luźniejsza interpretacja nazwiska/przydomka Walas, szczególnie jeśli nie miałoby być to nazwisko. Zastanawiam się, czy nie może mieć to związku z Wołosami? Co prawda z tego co wiem (a mogę się mylić) osadnicy wołoscy raczej osiedlali trochę bardziej na południe i wchód niż Łoniów, ale może to jest jakiś trop? Skojarzyło mi się, bo we wsi, z której pochodzą moi przodkowie (a w opracowaniach znalazłem informację, że została założona przez osadników wołoskich) dość często pojawiają się rodziny pochodzenia chłopskiego, względem których używane są zamiennie dwa nazwiska (lub też przydomki).
Mam nadzieję, że pomogłem.
Pozdrawiam,
Michał Grygorewicz
Pozdrawiam,
Michał Grygorewicz
Poszukuję kontaktu z wszystkimi osobami, których przodkowie wywodzą się z parafii Dobrotwór i Kamionka Strumiłowa
Michał Grygorewicz
Poszukuję kontaktu z wszystkimi osobami, których przodkowie wywodzą się z parafii Dobrotwór i Kamionka Strumiłowa
- Kaczmarek_Aneta

Nazwisko czy określenie
Witam, a pozwolę sobie zadać jeszcze jedno pytanie, z metryki brata " Piotra Reczka inaczej Walasa" wynika, że ich ojciec miał na imię Walenty, jak rozumiem to co napisała Pani Aneta , nazwisko Walas mogłoby pochodzić bezpośrednio po ojcu , czyli ja to bym odczytał Piotr Reczka syn Walentego?
Nie wiem w którym momencie w Łoniowie pojawiły się nazwiska, zauważyłem że w Niekrasowie są obecne co najmniej od XVII, a w Gołyminie od końcówki wieku XVIII.
Czy to zbyt abstrakcyjna teoria?
Pozdrawiam Marek
Nie wiem w którym momencie w Łoniowie pojawiły się nazwiska, zauważyłem że w Niekrasowie są obecne co najmniej od XVII, a w Gołyminie od końcówki wieku XVIII.
Pozdrawiam Marek
- Brozek_Oskar

Przepraszam ale musze zacytować pewne słowa z 1811 roku odnośnie zapisywania nazwisk:
"Wiedzieć trzeba, że w tych stronach, a osobliwie Włościanie i dwojakie nazwiska miejwają np. Wójcika Mateusza nazywają Sałek"
parafia Łopuszno, 1811 rok, napis pod indeksem aktów ślubów.
Według mnie całkiem ciekawe zdanie napisane przez księdza.
Pozdrawiam, Oskar Brożek.
"Wiedzieć trzeba, że w tych stronach, a osobliwie Włościanie i dwojakie nazwiska miejwają np. Wójcika Mateusza nazywają Sałek"
parafia Łopuszno, 1811 rok, napis pod indeksem aktów ślubów.
Według mnie całkiem ciekawe zdanie napisane przez księdza.
Pozdrawiam, Oskar Brożek.
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
- Małgorzata_Kulwieć

Ależ to nie trzeba sięgać aż tak daleko w czasie. W pewnej wsi na Mazowszu do dziś wielu, zwłaszcza starszych mieszkańców ma "przydomki" czy ja je zwać. Nazwisko sobie, a przydomek żyje razem z "właścicielem" i często nikt juz nie pamięta jak ten "Sioch" czy "Mucha" ma na nazwisko. Fakt, że w tej chwili przy istnieniu dowodów osobistych i Peseli trudno aby ktoś urodził się jako np. Gut, ślub brał jako "Sioch", a zmarł jako "Mucha" bo hodował pszczoły i tak go we wsi nazywali.
Ale jeszcze przed wojną zdarzało sie, że tak było. A i nazwiska były zapisywane rozmaicie. Moja Mama urodziła sie jako Knapianka, potem była Knapówna, Knappe. A jej ojciec o nazwisku Knap w akcie ślubu był zapisany jako Knapiak.
W rodzinie mojego męża też na początku XX wieku, we wsi pod Warszawą w jednej rodzinie w zależności od fantazji księdza dzieci były zapisywane raz Gawryś a raz Gawryszewski, a w drugiej rodzinie raz Dębkowski a raz Grodzik.
Włościańskie nazwiska ustaliły się raz na zawsze bardzo niedawno, a wcześniej żyły własnym życiem.
Ale jeszcze przed wojną zdarzało sie, że tak było. A i nazwiska były zapisywane rozmaicie. Moja Mama urodziła sie jako Knapianka, potem była Knapówna, Knappe. A jej ojciec o nazwisku Knap w akcie ślubu był zapisany jako Knapiak.
W rodzinie mojego męża też na początku XX wieku, we wsi pod Warszawą w jednej rodzinie w zależności od fantazji księdza dzieci były zapisywane raz Gawryś a raz Gawryszewski, a w drugiej rodzinie raz Dębkowski a raz Grodzik.
Włościańskie nazwiska ustaliły się raz na zawsze bardzo niedawno, a wcześniej żyły własnym życiem.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
- Kaczmarek_Aneta

Mogło tak być, że w miejscowości tej mieszkało sporo Reczków, dlatego zastosowano przydomek. Jak wiadomo sam przydomek mógł być odimienny, związany z wykonywanym fachem czy np. jakąś fizyczną cechą. Trudno powiedzieć, jak było w tym przypadku - etymologia nazwiska Walas jest zróżnicowanagenpol_gm pisze:Witam, a pozwolę sobie zadać jeszcze jedno pytanie, z metryki brata " Piotra Reczka inaczej Walasa" wynika, że ich ojciec miał na imię Walenty, jak rozumiem to co napisała Pani Aneta , nazwisko Walas mogłoby pochodzić bezpośrednio po ojcu , czyli ja to bym odczytał Piotr Reczka syn Walentego?
Pozdrawiam Marek
Pozdrawiam
Aneta
Witam,
Ja nie zakładałabym, że Piotr Reczka a. Walas, tzn., że był synem Walentego. U nas w parafii Trzemeśnia były osoby o nazwisku Walasek a innym razem te same osoby jako Skała. Nie byli od Walentego. A Walenty Skałka zwany Duda, miał 3 dzieci, ale o przezwisku Duda a nie Walasek. Moje przypuszczenia były takie, że córka mojego Walentego Jaśkowiec ożeniła się do Skałków /tam popularne nazwisko/ i dali przydomek tej "odnodze" Skałków Walasek.Ostatecznie zostali przy nazwisku Skałka. Skąd przezwisko Walasek to tylko moje dumanie.
Gienia
Ja nie zakładałabym, że Piotr Reczka a. Walas, tzn., że był synem Walentego. U nas w parafii Trzemeśnia były osoby o nazwisku Walasek a innym razem te same osoby jako Skała. Nie byli od Walentego. A Walenty Skałka zwany Duda, miał 3 dzieci, ale o przezwisku Duda a nie Walasek. Moje przypuszczenia były takie, że córka mojego Walentego Jaśkowiec ożeniła się do Skałków /tam popularne nazwisko/ i dali przydomek tej "odnodze" Skałków Walasek.Ostatecznie zostali przy nazwisku Skałka. Skąd przezwisko Walasek to tylko moje dumanie.
Gienia
-
Urszula_Pogoń

- Kontakt:
I ja pozwolę sobie dodać coś od siebie. Moi przodkowie o nazwisko Pazera rodzili się i umierali w parafii Miechów. W 2 poł. XIX wieku przyszedł na świat Walenty Pazera. Otoczenie popularnie zwało go Walaś, określenie to tak zapadło w świadomości mieszkańców wsi, że jego potomków i innych Pazerów w linii bocznej nazywano Walaś jeszcze u progu II wojny światowej. Mój dziadek, mimo że nie pochodził bezpośrednio od owego Walentego otrzymywał listy adresowane: Wicenty Pazera Walaś szewc, a moją mamę nazywano Walaśką. Mimo to nazwisko Pazera przetrwało.
I przy okazji jeszcze jedna historia. We wsi mieszkał bogaty gospodarz nazwiskiem Stachowicz, który przez sąsiadów określany był mianem Bogocz. Kiedy szedł ochrzcić swe dzieci zapisywał je pod swoim nazwiskiem, ale raz się zdarzyło, że nie mógł osobiście zanieść dziecka do chrztu. W zastępstwie poszło dwóch sąsiadów, zapytani przez księdza czyje dziecko przynieśli, odpowiedzieli, że Bogocza. Ksiądz dziecko ochrzcił, a w dokumentach wspisał nazwisko Bogacz. I do końca życia ów Bogacz nosił to nieswoje nazwisko, a cała reszta rodzeństwa nazywała się Stachowicz.
I przy okazji jeszcze jedna historia. We wsi mieszkał bogaty gospodarz nazwiskiem Stachowicz, który przez sąsiadów określany był mianem Bogocz. Kiedy szedł ochrzcić swe dzieci zapisywał je pod swoim nazwiskiem, ale raz się zdarzyło, że nie mógł osobiście zanieść dziecka do chrztu. W zastępstwie poszło dwóch sąsiadów, zapytani przez księdza czyje dziecko przynieśli, odpowiedzieli, że Bogocza. Ksiądz dziecko ochrzcił, a w dokumentach wspisał nazwisko Bogacz. I do końca życia ów Bogacz nosił to nieswoje nazwisko, a cała reszta rodzeństwa nazywała się Stachowicz.