Litery (skróty) w metrykach
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Co oznacza skrot "DPQ" przy nazwisku ksiedza?
Czy ktos moglby mi pomoc w odcyfrowaniu skrotu "DPQ" przy nazwisku ksiedza? Zakladam ze jest to tytul lub funkcja.
Wojtek Dyczewski
Wojtek Dyczewski
Ten skrót nie należy do powszechnych, więc da się go rozwinąć dopiero po lekturze kilku roczników tej księgi (a nuż go raz zapisano inaczej?) plus kontekst geograficzno-administracyjny (dekanalna przynależność parafii, lokalizacje pobliskich klasztorów itd.) Trudniejsza sprawa, jeśli ów ksiądz był tam tylko przejazdem (choć w takich wypadkach od skrótów stroniono).
No i fotografia zapisu - to podstawa.
No i fotografia zapisu - to podstawa.
Mysle ze zrobilismy blad przy odcyfrowywaniu tego tytulu DPQ. "Q" jest bardzo podobne do "A", i w tym momencie DPA ma racje bytu jako D[ecanus] P[arochiae] A[ugustoviensis], tym bardziej ze wspomniany ksiadz byl proboszczem w Augustowie.
Wojtek Dyczewski
Wojtek Dyczewski
-
Maciejewski_Daniel321

prosba o pomoc w odczytaniu laciny
Bardzo prosze o pomoc w odczytaniu metryki urodzenia z 21.09.1766
http://picasaweb.google.com/lh/view?q=m ... 8098068786
chodzi tutaj o Mateusza Zybra - syna Szymona i Zofii. Nie rozumiem co oznacza skrot L.C. i nastepne slowo (tuz przed swiadkami)
pozdrawiam
Daniel
http://picasaweb.google.com/lh/view?q=m ... 8098068786
chodzi tutaj o Mateusza Zybra - syna Szymona i Zofii. Nie rozumiem co oznacza skrot L.C. i nastepne slowo (tuz przed swiadkami)
pozdrawiam
Daniel
- Tomorowicz_Wojciech

"Prawowitych małżonków syn - rodzice chrzestni"
Pozdrawiam
Wojtek
Pozdrawiam
Wojtek
Pozdrawiam
Wojciech Tomorowicz
Wojciech Tomorowicz
-
Maciejewski_Daniel321

Dziekuje za pomoc 
Czy po lacinie nazywa sie to "Legitimi Copulatorum filius" - w skrocie L.C. Filius ?
pozdrawiam
Daniel
Czy po lacinie nazywa sie to "Legitimi Copulatorum filius" - w skrocie L.C. Filius ?
pozdrawiam
Daniel
-
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Łacina, skrót D. przed nazwiskami, akt ur. Sieniawa,Galicja
Witam!
Przejrzałam inf. o tłumaczeniach z łaciny oraz słowniki, ale nie znalazłam odpowiedzi, wobec czego zadaję pytanie.
Co oznacza skrót "D." bezpośrednio przed nazwiskami w akcie urodzenia z 1799 r. z parafii Sieniawa, powiat przeworski (poprzednio jarosławski), b. woj. przemyskie (obecnie podkarpackie), zabór austriacki, Galicja. Akta spisane w formie tabelarycznej.
Wspomniany skrót występuje przed nazwiskiem ojca, matki i dwojga świadków chrztu, przy dwojgu kolejnych nie występuje (świadkami są pary).
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Elżbieta
Przejrzałam inf. o tłumaczeniach z łaciny oraz słowniki, ale nie znalazłam odpowiedzi, wobec czego zadaję pytanie.
Co oznacza skrót "D." bezpośrednio przed nazwiskami w akcie urodzenia z 1799 r. z parafii Sieniawa, powiat przeworski (poprzednio jarosławski), b. woj. przemyskie (obecnie podkarpackie), zabór austriacki, Galicja. Akta spisane w formie tabelarycznej.
Wspomniany skrót występuje przed nazwiskiem ojca, matki i dwojga świadków chrztu, przy dwojgu kolejnych nie występuje (świadkami są pary).
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Elżbieta
- kwroblewska

Łacina, skrót D. przed nazwiskami, akt ur. Sieniawa,Galicja
>>> D. skrót od słowa Dominus – Pan [XY]
z forum np.
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... inus.phtml
___
Krystyna
z forum np.
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... inus.phtml
___
Krystyna
-
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Co oznacza skrót Lc ?
Witam,
W akcie slubu znalazłem dopisek przy nazwisku rodziców/rodzica Lc.
Czy ktoś może mi pomóc i wyjaśnić co to znaczy?
Czy to jakiś skrót z łaciny? Reszta aktu jest po polsku.
W tym akcie wystepuje to dwukrotnie, zacytuje dokładnie:
1.
synem Mikołaja i Józefy z Gołdynów Lc gospodarzy
2.
córką już nieżyjącego Mikołaja i żyjącej Marianny Lc. Kołuckich - a zamieszkałą ...
Z góry dziękuję za pomoc.
W akcie slubu znalazłem dopisek przy nazwisku rodziców/rodzica Lc.
Czy ktoś może mi pomóc i wyjaśnić co to znaczy?
Czy to jakiś skrót z łaciny? Reszta aktu jest po polsku.
W tym akcie wystepuje to dwukrotnie, zacytuje dokładnie:
1.
synem Mikołaja i Józefy z Gołdynów Lc gospodarzy
2.
córką już nieżyjącego Mikołaja i żyjącej Marianny Lc. Kołuckich - a zamieszkałą ...
Z góry dziękuję za pomoc.
Szukam:Staśkiewicz,Pankiewicz,Kuczek,Gańczewski,Jaskulski,Jabłoński,Szulczewski,Tomalski,Sosnowski,Gaudyn
Parafie:Wilczyn,Bytoń,Dąbie,Broniszewo,Orle,Mąkolno
Co oznacza skrót Lc ?
Na logikę skrót łacińskiego "legitimorum conjugum" = prawnych małżonków.
Pytanie skąd ten skrót w akcie po polsku.
Marek
Pytanie skąd ten skrót w akcie po polsku.
Marek
Co oznacza skrót Lc ?
Przypuszczam, że chodzi tu o skrót łaciński znaczący legalni małżonkowie
Co oznacza skrót Lc ?
Dziękuję bardzo.
Wogóle to bardzo ciekawy akt. Pisany po polsku w czasie, gdy akty z tej parafii sa po rosyjsku - coś jakby "prywatna" kopia księgi prowadzona przez księdza po polsku.
Zmyliło mnie to Lc, ponieważ w pierwszym przypadku było przy nim nazwisko panieńskie mojej przodkini, zaś w drugim - no właśnie wydawało mi się że nazwisko z męża.
Jeszcze raz dziękuje.
Wogóle to bardzo ciekawy akt. Pisany po polsku w czasie, gdy akty z tej parafii sa po rosyjsku - coś jakby "prywatna" kopia księgi prowadzona przez księdza po polsku.
Zmyliło mnie to Lc, ponieważ w pierwszym przypadku było przy nim nazwisko panieńskie mojej przodkini, zaś w drugim - no właśnie wydawało mi się że nazwisko z męża.
Jeszcze raz dziękuje.
Szukam:Staśkiewicz,Pankiewicz,Kuczek,Gańczewski,Jaskulski,Jabłoński,Szulczewski,Tomalski,Sosnowski,Gaudyn
- Aftanas_Jerzy