Dorożki (pow. Wołożyn) i Zubrowo koło Druskiennik

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Dorożki (pow. Wołożyn) i Zubrowo koło Druskiennik

Post autor: dorocik133 »

Witam!
Interesuje mnie dokładna lokalizacja na mapie wsi na Wileńszczyźnie. Związane są one z moją rodziną - w Zubrowie (bardzo mała wieś koło Druskiennik) urodziła się moja kuzynka, a w Dorożkach (osada otoczona wsiami Iwanki, Dowgierdziszki, Łejbiszki) mieszkała wraz z rodzicami, gdzie jej ojciec był nadleśniczym. Niestety ta osoba odeszła już z tego świata, a ja nie dopytałam o szczegóły.
Wiem, że wiele lat po wojnie odwiedziła swe rodzinne strony i odnalazła mniejsce, gdzie spędziła dzieciństwo.

Nie mogę nigdzie znaleźć ich lokalizacji.

Może ktoś zna te tereny?

Pozdrawiam
Dorota
dpawlak

Nieaktywny

Re: Dorożki (pow. Wołożyn) i Zubrowo koło Druskiennik

Post autor: dpawlak »

Polecam bazę miejscowości kresowych http://www.kami.net.pl/kresy/
jak wpiszesz nazwę Dorożki wyświetli się lista 4 miejscowości, właściwą będzie osada Dorożki w gminie Juraciszki, powiat wołożyński, województwo nowogródzkie. Klikając w ikonkę mapki otrzymasz stronę z mapą historyczną tych okolic z zaznaczoną miejscowością, wokół niej wymienione przez ciebie wsie więc lokalizacja pewna.
Z Zubrowem jest problem, bo nie ma takiej miejscowości w bazie, a Druskienik też trochę jest i nie wiadomo o które chodzi.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

Może ta studiowanie map pomoże
To mapa tych sławnych Druskiennik
http://www.mapywig.org/m/WIG100_300DPI/ ... 300dpi.jpg
Inne mapy można znaleźć tu:
http://polski.mapywig.org/viewpage.php?page_id=2
Pozdrawiam
Maciej
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Dzięki za Dorożki, już je odnalazłam. Jeżeli chodzi o Zubrowo to gdzieś na Grodzieńszczyźnie w okolicach Wilna. Mama kuzynki miała rodzić właśnie w Wilnie, ale nie zdążyła dojechać i urodziła w małej osadzie Zubrowo w okolicach Druskiennik. Ale zlokalizować tego zupełnie nie umiem.

Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam

Dorota
Zambrzycka_Jadwiga

Sympatyk

Post autor: Zambrzycka_Jadwiga »

Doroto.
W bazie miejscowości kresowych znajdziesz Żubrowo (nie: Zubrowo). Proszę w wyszukiwarkę miejscowości wpisać Żubrowo: http://www.kami.net.pl/kresy/
Pozdrawiam.
Jadwiga z Zambrzyckich
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Wielkie dzięki!!!
Ale wiem, że oryginalna nazwa to Zubrowo, tak kuzynka miała wpisane w dowodzie i właśnie mówiła, że pisane przez Z a nie Ż. Tylko teraz ciekawe, które to z nich. Jej rodzice mieszkali na Grodzieńszczyźnie, a Mama jechała do Wilna i było to koło Druskiennik. Wot zagadka.

Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam

Dorota
dpawlak

Nieaktywny

Tym bardziej, że Żubrowo (i jedno i drugie) nie leży koło Druskienik.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Ja opieram się na spisanych wspomnieniach Kuzynki, która tam się urodziła, cytuję:
".... po różnych zapadłych miejscach Grodzieńszczyzny. Tam właśnie w osadzie Zubrowo w pobliżu Druskiennik przyszłam na świat przy pomocy wiejskiej położnej. Pośpieszyłam się i mama nie zdążyła dojechać ze mną w brzuchu do Wilna, gdzie czekało na nią miejsce w jednej z położniczych klinik."

Ale to będzie chyba to Zubrowo pisane na mapie przez Z.

Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam

Dorota
dpawlak

Nieaktywny

Z twoich opisów wynika, że jednak to pisane jako Żubrowo.
Znacznie bliżej od niego do Druskienik i to nie jednych, a las należący do Nadleśnictwa Druskienickiego (nazwa od miasta Druskieniki) nie jest już aż tak daleko od Żubrowa. Na północny zachód od Żubrowa znajdziesz napis Naleśictwo Druskienickie, a dalej na zachód samo miasto Druskieniki.
Najlepie zmienić skalę dwukrotnie aby zobaczyć większy obszar. Nadleśnictwo będzie można szybko znaleźć, bo wówczas wyróżnia się nieco innym kolorem (zastosowano inny podkład mapowy).
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Wielkie dzięki za pomoc i wskazówki. Bez tego nie znalazłabym lokalizacji interesujących mnie miejscowości, tym bardziej że były one maleńkiei bardzo możliwe, że już nie istnieją na mapach współczesnej Białorusi.

Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam

Dorota
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”