Tajemnicza obrączka

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Tajemnicza obrączka

Post autor: jakozak »

Dostałam w prezencie trochę rodzinnej biżuterii. W tym... tajemnicza obrączka z wygrawerowanym napisem: W P 26.04/902
Radość wielka, ale krótko.
Domyślam się, że to data ślubu mojego pradziadka Wacława Podczaskiego z moją prababcią Heleną z Chrzanowskich.
Wacław wówczas mieszkał w Radomiu. Helena urodziła się w Brzezinach i chodziła na pensję dla panien. Miała 18 lat. Gdzie na tę pensję chodziła - nie wiem.
Aktu ślubu nie ma ani w AP Radom, ani w AP Łódź (Brzeziny). No to gdzie jeszcze mogę szukać?
Ostatnio zmieniony pt 19 lip 2013, 14:39 przez jakozak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Andy79

Sympatyk

Tajemnicz obrączka

Post autor: Andy79 »

Witam,

W jak Wacław, a P jak ...? Może przed Heleną, Wacław miał jeszcze jedną żonę, której imię zaczynało się na literę P? Jesteś pewna, że ślub Wacława i Heleny miał miejsce 26 kwietnia 1902 roku?

[Chyba, że W P na obrączce to inicjałby pradziadka, a na drugiej były inicjały małżonki.]

Pozdrawiam,
Andrzej Wojciechowski
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Tajemnicz obrączka

Post autor: Marynicz_Marcin »

Może faktycznie litera "P" oznacza pierwszą literę imienia pierwszej żony? Taką samą miała jego pierwsza żona P..., kiedy zaś zmarła Wacław poślubił Helenę, więc obrączkę pierwszą musiał zdjąć. Drugą nosił aż do śmierci, więc został z nią pochowany, a pierwsza zachowała się wśród rodzinnej biżuterii . Tak mogło być, ale nie musiało ..
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
majkuss

Sympatyk
Adept

Post autor: majkuss »

Jeśli chodziła na pensję dla panien to pewnie w większym mieście.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 2-0353.jpg
Pozdrawiam,
Maciej Majewski
Andy79

Sympatyk

Tajemnicz obrączka

Post autor: Andy79 »

O proszę, akt się znalazł. ;-) A jaki ładny charakter pisma miała prababcia Helena... :-)
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

I już wszystko jasne :) Data ślubu 26.04.1902.
Dlatego warto na tym forum pisać, bo pomoc przychodzi szybko i zawsze perfekcyjna :D
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Zapomniałam napisać: W P to oznacza Wacław Podczaski. Nie miał pierwszej żony - był kawalerem.
Zmarł wcześnie, bo w 1919. Helena wyszła po raz drugi za mąż.

O matkokochana! Najpiękniejsze dzięki za akt, Maciej! W Łodzi? Mogłam sobie szukać i szukać.
Z których Majewskich jesteś? Może jesteś krewnym ojca mojej cioci?
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Nie jestem Maciejem, ale myślę, że mogę pomóc. Ślub był w Łodzi w par. św. Krzyża.

Zespół: 1563/D- Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej św. Krzyża w Łodzi
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

dziękuję Marcin za skonkretyzowanie. :-)
Pozdrowienia. Jola Kozak
Awatar użytkownika
Mirek.Kozak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Mirek.Kozak »

Marynicz_Marcin pisze:Nie jestem Maciejem, ale myślę, że mogę pomóc. Ślub był w Łodzi w par. św. Krzyża.

Zespół: 1563/D- Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej św. Krzyża w Łodzi
Maciej Majewski zamiescil link do metryki slubu a Jola juz w pierwszym swoim poscie podala date slubu i nazwisko pana mlodego...
Twoja jedyna zasluga - to odczytanie nazwy parafii... z linku Macieja "Nie jestem Maciejem, ale myślę, że mogę pomóc" - ja bym jeszcze odczytal zawod pana mlodego! - bo to jest niezwykle ciekawa informacja :o
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

skarbnik gubernialny?
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Tak - skarbnik gubernialny. :D
Pozdrowienia. Jola Kozak
Awatar użytkownika
Mirek.Kozak

Sympatyk
Mistrz

jakozak pisze:Tak - skarbnik gubernialny. :D
a wszystko dzieki majkuss czyli Maciejowi Majewskiemu!!!
:D
Ostatnio zmieniony pt 19 lip 2013, 16:20 przez Mirek.Kozak, łącznie zmieniany 1 raz.
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

;)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Awatar użytkownika
Mirek.Kozak

Sympatyk
Mistrz

Cala metryka zlinkowana przez Macka jest warta dokladnego przetlumaczenia...

:lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”