Dziad kościelny - czym się zajmował?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
marwro

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Dziad kościelny - czym się zajmował?

Post autor: marwro »

Witam,

Podczas indeksacji parafii Bednary natknąłem się na taki wpis:

"... stawił się małżonek zmarłej w obowiązkach Dziada przy tutejszym kościele bednarskim pozostający..."

W swej naiwności, sądziłem zawsze, że dziad kościelny to żebrak którego można było spotkać pod kościołem :) Okazuje się jednak, że była to profesja, a słowo "dziad" nie ma ty znaczenia pejoratywnego. Tak przynajmniej sądzę.
Czym zajmował się Dziad Kościelny i jakie miał obowiązki? Czy to to samo co obecny kościelny? Może ktoś wie?

Pozdrawiam serdecznie

Marek

PS: dodam jeszcze, że to rok 1808
Asia1

Sympatyk

Dziad szpitalny

Post autor: Asia1 »

O dziadach była już kiedyś mowa na forum.
Warto wspomnieć, że wierzono że jako rodzice chrzestni przyniosą dziecku szczęście i pomyślność. Przeglądając księgi metrykalne z Wołynia natknęłam się na kilka takich przypadków. I tak np. w 1827 r. urodziła się w Porycku Maria Teresa Martyna Czacka c. Wiktora i Pelagii z ks. Sapiehów. Rodzicami chrzestnymi byli babka i dziad ze szpitala poryckiego akt nr 1. Czaccy byli najwyraźniej zwolennikami tego rozwiązania, bo ich kolejne dzieci też miały takich rodziców chrzestnych.

Aśka
Kolank0

Sympatyk
Adept

Post autor: Kolank0 »

Indeksując jedna z parafii zauważyłem jak jeden z gospodarzy po jakimś czasie stał się dziadem. widać dzieci przejęły schedę a on sam zdziadział.
Pozdrawiam
Wojciech P.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”