Jaki to mundur, jakie wojsko?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
mundury z okresu I wojny światowej
Przypomina mi mundur legionistów Piłsudskiego. Ale nie pasuje szabla pruska. Stawiam na pierwsze lata po I wojnie, 1918 - 1921 r., wtedy umundurowanie i uzbrojenie było różne wśrod żołnierzy.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Dzięki serdeczne!
Witam,
Mateusz ma rację - mundur legionowy ale z "darów amerykańskich" bo khaki ; klamra chyba jakiś rodzaj węgierskiej bo z ich herbem? ; pruski pałasz i sznur strzelecki?ale czemu zawieszony nieregulaminowo??? w kieszeni a powinno być na naramienniku. Sznury wprowadzono w WP II RP w 1919 roku czyli to zawęża lata do 1919-21.
pozdrawiam monika
Mateusz ma rację - mundur legionowy ale z "darów amerykańskich" bo khaki ; klamra chyba jakiś rodzaj węgierskiej bo z ich herbem? ; pruski pałasz i sznur strzelecki?ale czemu zawieszony nieregulaminowo??? w kieszeni a powinno być na naramienniku. Sznury wprowadzono w WP II RP w 1919 roku czyli to zawęża lata do 1919-21.
pozdrawiam monika
Ostatnio zmieniony pn 03 cze 2013, 23:46 przez MonikaNJ, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam.
Klamra przy pasie trudna do rozpoznania, przy powiększeniu znak na niej przymina coś w rodzaju tarczy amazonek z orzełków Polskich, ale dziwnie jest zakończona. Bardziej mi się nasuwa na myśl że był to pas pruski, jakiejś jednostki. Ale jest to temat dyskusyjny dosyć. Zdjęcie to jest pełne zagadek jak dla mnie.
Pozdrawiam Mateusz.
Klamra przy pasie trudna do rozpoznania, przy powiększeniu znak na niej przymina coś w rodzaju tarczy amazonek z orzełków Polskich, ale dziwnie jest zakończona. Bardziej mi się nasuwa na myśl że był to pas pruski, jakiejś jednostki. Ale jest to temat dyskusyjny dosyć. Zdjęcie to jest pełne zagadek jak dla mnie.
Pozdrawiam Mateusz.
Jakie to mundury?
Na zdjęciu dziadek mojego małżonka w jakims mundurze podobno z okresu I wojny światowej. Niestety nie mamy pojęcia jaki to mundur. Jeden z wujów mówi, że mógł być to każdy z mundurów: amerykański, francuski lub polski armii gen. Hallera, do której dziadek prowadził podobno werbunek Polaków w USA lub Francji.
Serdecznie dziękuję z góry za pomoc.
https://picasaweb.google.com/ladylalale ... 3713692674
Monika P.-M.
Jakie to mundury?
Witam.
Okres się powiniem zgadzać, I wojna Światowa. Nie znam się osobiście na mundurach Błękitnej Armii ani innych z tego okresu. Ale powiem tyle że nie są to z pewnoscią mundury naszych zaborców tj. Pruski, Austriacki, Rosyjski. Stawiał bym osobiscie że jest to mundur USA, po zdjęciu mam takie skojarzenie że zrobione zostało w USA.
Zwróć się z prosbą na to forum:
http://www.dws.org.pl/index.php
Uzyskasz na 100 % w szybkim czasie informacjie o swym dziadku.
Pozdrawiam.
Mateusz.
Okres się powiniem zgadzać, I wojna Światowa. Nie znam się osobiście na mundurach Błękitnej Armii ani innych z tego okresu. Ale powiem tyle że nie są to z pewnoscią mundury naszych zaborców tj. Pruski, Austriacki, Rosyjski. Stawiał bym osobiscie że jest to mundur USA, po zdjęciu mam takie skojarzenie że zrobione zostało w USA.
Zwróć się z prosbą na to forum:
http://www.dws.org.pl/index.php
Uzyskasz na 100 % w szybkim czasie informacjie o swym dziadku.
Pozdrawiam.
Mateusz.
-
Szymański_Wojciech

Re: Jakie to mundury?
Niemal w 100% jest to mundur francuskiej piechoty: b. charakterystyczna furażerka, no i płaszcz, też w innych formacjach nie spotykany, a na łydkach - owijacze. To pewnie okres formowania armii Hallera.Kegero pisze:Na zdjęciu dziadek mojego małżonka w jakims mundurze podobno z okresu I wojny światowej. Niestety nie mamy pojęcia jaki to mundur. Jeden z wujów mówi, że mógł być to każdy z mundurów: amerykański, francuski lub polski armii gen. Hallera, do której dziadek prowadził podobno werbunek Polaków w USA lub Francji.
Wojciech Szymański
NiesamowiteSzymański_Wojciech pisze:
Niemal w 100% jest to mundur francuskiej piechoty: b. charakterystyczna furażerka, no i płaszcz, też w innych formacjach nie spotykany, a na łydkach - owijacze. To pewnie okres formowania armii Hallera.
Wojciech Szymański
Tutaj lista żołnierzy Hallera: jest na niej dziadek Przewłocki Józef, tylko nie wiem, dlaczego 2 razy ujęty na liście. Nazwiska ujęto alfabetycznie. Czy Philadelphia obok jego imienia może oznaczać, że jednak był wśród żołnierzy Hallera w USA?
http://www.genealogiapolska.pl/histories/haller_p-r.php
Co mogą oznaczać te symbole?
Przewlocki......Jozef........Philadelphia.........PA.....26.......234..A
Przewlocki......Jozef........Philadelphia.........PA.....18.......350..C
Monika P.-M.
Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Dzięki Wam i ludziom z innego forum udało mi się ustalić, iż są to mundury amerykańskie, jakie otrzymali polscy ochotnicy w USA, zapisując się do armii Hallera.
A owe skróty:
oznaczają następująco: Nazwisko, imię, miasto zamieszkania, skrót nazwy stanu USA, strona, tom, litera A oznacza aplikację/wniosek złożony do armii o przyjęcie, zaś C kartę z ostatecznym zaakceptowaniem kandydata.
Gdyby ktoś potrzebował listę żołnierzy Hallera lub chciał uzyskać kopię dokumentów z nią związanych, to zaglądać proszę tutaj: http://www.pgsa.org/haller.php
A owe skróty:
oznaczają następująco: Nazwisko, imię, miasto zamieszkania, skrót nazwy stanu USA, strona, tom, litera A oznacza aplikację/wniosek złożony do armii o przyjęcie, zaś C kartę z ostatecznym zaakceptowaniem kandydata.
Gdyby ktoś potrzebował listę żołnierzy Hallera lub chciał uzyskać kopię dokumentów z nią związanych, to zaglądać proszę tutaj: http://www.pgsa.org/haller.php
Monika P.-M.
Witam.
Proszę o pomoc w identyfikacji mundurów (mundurków).
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 82633.html
Pozdrawiam,
Stanisław
Proszę o pomoc w identyfikacji mundurów (mundurków).
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 82633.html
Pozdrawiam,
Stanisław
Witam.
Przyznam że pierwszy raz widzę takie munduru i formę zdjęcia, zdjęcie zapewne wiekowe już, ciężko trochu rozpoznać okres. Zdjęcia malowane już występowały przed I wojną, ale w przypadku tej fotografii stawiam na 1918 - 1920 r. Wtedy mundury były różne stare zaborcze itp. nie było umundurowania jednolitego. Są to mundury historyczne kawalerii, są to kawalerzyści, nie pasują mi tylko kożuszki jakieś dziwne, nie przypominają mi nic. A mundury historyczne noszono w czasie parad. Rogatywki wz. 19. jak się nie mylę. wysokie byty u wszystkich, szable widzę tylko u ostatniego i to nie jestem w stanie jej rozpoznać, stopnie mogę jedynie Ci określić co do pasów. U pierwszego od lewej widzę pas dwubolcowy, pasy dwubolcowe nosili już kaprale czyli podoficerowie. U reszty raczej są to pasy jedno bolcowe czyli jakiś dowódca z oddziałem ułanów w czasie jakiejś parady, na co wskazywać może forma zdjęcia.
Posiedzę jeszcze nad tym zdjęciem i coś Ci odpiszę, ale jak na razie to jestem na wyjeździe i nie mam czasu zbyt.
Pozdrawiam.
Mateusz.
Przyznam że pierwszy raz widzę takie munduru i formę zdjęcia, zdjęcie zapewne wiekowe już, ciężko trochu rozpoznać okres. Zdjęcia malowane już występowały przed I wojną, ale w przypadku tej fotografii stawiam na 1918 - 1920 r. Wtedy mundury były różne stare zaborcze itp. nie było umundurowania jednolitego. Są to mundury historyczne kawalerii, są to kawalerzyści, nie pasują mi tylko kożuszki jakieś dziwne, nie przypominają mi nic. A mundury historyczne noszono w czasie parad. Rogatywki wz. 19. jak się nie mylę. wysokie byty u wszystkich, szable widzę tylko u ostatniego i to nie jestem w stanie jej rozpoznać, stopnie mogę jedynie Ci określić co do pasów. U pierwszego od lewej widzę pas dwubolcowy, pasy dwubolcowe nosili już kaprale czyli podoficerowie. U reszty raczej są to pasy jedno bolcowe czyli jakiś dowódca z oddziałem ułanów w czasie jakiejś parady, na co wskazywać może forma zdjęcia.
Posiedzę jeszcze nad tym zdjęciem i coś Ci odpiszę, ale jak na razie to jestem na wyjeździe i nie mam czasu zbyt.
Pozdrawiam.
Mateusz.
Bzdura, bzdura,
"Wysokie buty u wszystkich" jasne - dwie, trzy pary, bo były w szafie po dziadku czy tatusiu. "Szable widzę tylko u ostatniego". Matko jedyna ! Toż to stelarz który podtrzymuje tło w atelie. A te młode "gęby" ? Ja stawiam na harcerzyków. Zastęp zrobił sobie zdjęcie.
Miłego dnia,
Bogdan
"Wysokie buty u wszystkich" jasne - dwie, trzy pary, bo były w szafie po dziadku czy tatusiu. "Szable widzę tylko u ostatniego". Matko jedyna ! Toż to stelarz który podtrzymuje tło w atelie. A te młode "gęby" ? Ja stawiam na harcerzyków. Zastęp zrobił sobie zdjęcie.
Miłego dnia,
Bogdan
Przyznam że na szybko to pisałem wszystko i nie przypatrywałem się specjalnie temu zdjęciu....
Zgadza się wysokie buty są u kilku u innych widzę onuce lub sztylpy (nakładki na buty przypominające onuce tylko skórzane nakładki). Młode "gęby" ni muszą oznaczać od razu harcerzy, bo żołnierze i ochotnicy w czasie wojen mięli po 17 - 20 lat, a Ci na zdjęciu mają coś w tych granicach. ....
Pozdrawiam.
Mateusz.
Zgadza się wysokie buty są u kilku u innych widzę onuce lub sztylpy (nakładki na buty przypominające onuce tylko skórzane nakładki). Młode "gęby" ni muszą oznaczać od razu harcerzy, bo żołnierze i ochotnicy w czasie wojen mięli po 17 - 20 lat, a Ci na zdjęciu mają coś w tych granicach. ....
Pozdrawiam.
Mateusz.
-
Sawicki_Julian

Witam, też tak mi się wydaje ze to harcerze, w ostatnią wojnę dzielnie walczyli i ginęli jak żołnierze, wróg mordował nawet polskie dzieci, np. słynna wieża spadochronowa chyba w Katowicach ? Mateusz nie przejmuj się, na błędach się każdy uczy i to pamięta się dłużej by znowu ich nie popełniać ; pozdrawiam - Julian