Jaki to mundur, jakie wojsko?

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Polskie Towarzystwo Gimnastyczne „Sokół”
https://www.google.pl/search?q=kompania ... B676%3B471
Krzysztof
saturnin

Sympatyk

Post autor: saturnin »

Zapewne jest to grupa członków Związku Strzeleckiego tzw. "Strzelca" paramilitarnej organizacji społeczno-wychowawczej powstałej w 1910 r. we Lwowie i działającej w Galicji do 1914 r., a w okresie 1918-1939 w całej Polsce.

Pozdrawiam
Piotr
Szymański_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Szymański_Wojciech »

saturnin pisze:Zapewne jest to grupa członków Związku Strzeleckiego tzw. "Strzelca" paramilitarnej organizacji społeczno-wychowawczej powstałej w 1910 r. we Lwowie i działającej w Galicji do 1914 r., a w okresie 1918-1939 w całej Polsce.

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednik - Warakomski trafnie rozpoznał członków Sokoła i kontynuowanie dyskusji w tej materii nie ma większego sensu!

W.Szymański
witmos

Sympatyk

Jakie to mundury?

Post autor: witmos »

W albumie rodzinnym znalazłem zdjęcie, które zamieszczam. Zostało opisane przez moją mamę "Ojciec w niewoli na Syberii 1918-1920"
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e0b ... fd534.html
Proszę o pomoc w identyfikacji mundurów.
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Jakie to mundury?

Post autor: matix123 »

Sawicki_Julian pisze:Witam, też tak mi się wydaje ze to harcerze, w ostatnią wojnę dzielnie walczyli i ginęli jak żołnierze, wróg mordował nawet polskie dzieci, np. słynna wieża spadochronowa chyba w Katowicach ? Mateusz nie przejmuj się, na błędach się każdy uczy i to pamięta się dłużej by znowu ich nie popełniać ; pozdrawiam - Julian
Dzięki, w porównaniu co do innych członków forum to jestem tutaj bardzo krótko, ale na ile mogę to komuś jakieś informacje nawet błędne czasem podeślę, ja komuś a ktoś kiedyś może mi.

Ehhh a miałem na myśli tego "Sokoła" właśnie, ale nie znam w tej organizacji i nie pisałem :(
witmos pisze:W albumie rodzinnym znalazłem zdjęcie, które zamieszczam. Zostało opisane przez moją mamę "Ojciec w niewoli na Syberii 1918-1920"
Zdjęcie dosyć nie wyraźne ale podpis jest raczej dobry, co do innych mundurów nie mam pojęcia ale na pewno ten mężczyzna na środku w dolnej części zdjęcia z dwoma naszywkami w kształcie litery V jest w mundurze Polskim, co do innych mundurów nie podejmuję się rozpoznania do znów "palnę" głupotę, nie przyglądając się za dobrze. :))

Pozdrawiam.
Mateusz.
Awatar użytkownika
stachoo

Sympatyk

Jakie to mundury?

Post autor: stachoo »

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi oraz precyzyjną identyfikację.
Pozdrawiam,
Stanisław
witmos

Sympatyk

Post autor: witmos »

witmos pisze:W albumie rodzinnym znalazłem zdjęcie, które zamieszczam. Zostało opisane przez moją mamę "Ojciec w niewoli na Syberii 1918-1920"
Zdjęcie dosyć nie wyraźne ale podpis jest raczej dobry, co do innych mundurów nie mam pojęcia ale na pewno ten mężczyzna na środku w dolnej części zdjęcia z dwoma naszywkami w kształcie litery V jest w mundurze Polskim, co do innych mundurów nie podejmuję się rozpoznania do znów "palnę" głupotę, nie przyglądając się za dobrze. :))

Pozdrawiam.
Mateusz.[/quote]
Co do tego munduru to nie mam wątpliwości, to jest właśnie mój dziadek.
Zastanawiam się na żołnierzem stojącym na tle drzwi. Może to Rosjanin
z armii bolszwickiej. Witek
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Osoba na tle drzwi ma na sobie mundur kawalerii bolszewickiej. Zastanawia mnie tylko fakt dlaczego ma pas dwu bolcowy, w armii bolszewickiej nie było chyba podziału na pasy jedno i dwu bolcowe. Twój dziadek był po szkole wojskowej, stopnie ma już na zdjęciu zdarte, ale szewrony na rękawie zostały.

Tutaj masz chyba mundury wszystkich formacji rosyjskich z 1920 r.
http://www.1920.fora.pl/historia-fotogr ... y,287.html

Pozdrawiam.
Mateusz.
Szymański_Wojciech

Sympatyk

witmos pisze:

Pozdrawiam.
Mateusz.
Co do tego munduru to nie mam wątpliwości, to jest właśnie mój dziadek.
Zastanawiam się na żołnierzem stojącym na tle drzwi. Może to Rosjanin
z armii bolszwickiej. Witek[/quote]

To bardzo ciekawe zdjęcie, niosące sporo informacji, choć niezbyt wyraźne. Rzeczywiście te futrzane czapy części żołnierzy zdają się sugerować jakieś jednostki z obszaru Syberii (zwraca uwagę znaczne zróznicowanie nakryć głowy!). Pytanie, co to za jednostki i jakie były okoliczności wykonania zdjęcia. Takie rosyjskie mundury mogli wtedy tam nosić wszyscy: biali, czerwoni, Ćzesi, Polacy, inni(?). Warto więc zastanowić się nad tymi dwoma, którzy mają inne mundury. To przodek Kolegi Forumowicza, ale bardziej jeszcze ów usmiechnięty wojak w czapce okrągłej angielskiego wzoru (?). Radosny, trzyma on w prawej ręce coś, co nie jest raczej książką, ale chyba bochenkiem chleba. Więc jeśli mowa o niewoli, to raczej niezbyt dotkliwej i którzy tu to jeńcy, a którzy nadzorcy - ten jeden elegancki bolszewik przy drzwiach? Pytanie brzmi, czy nie są to czasem żołnierze Korpusu Czechosłowackiego, sfotografowani w izbie punktu agitacyjnego RKKA??? Bo na obóz jeniecki to mi nie wygląda, a tym bardziej na "katownię czerezwyczajki" Oczywiście była wtedy tam i polska dywizja Czumy, ale uniform tego wojaka z chlebem(?) jakoś mi do niej nie pasuje!?

Życzę sukcesów w drążeniu tematu!

W.Szymański
Viola_AP

Sympatyk
Ekspert

Co to za mundur

Post autor: Viola_AP »

T:"co to za mundur"

Witam
Otrzymałam to zdjęcie od kuzynki z Ameryki. W mundurze jakiego wojska jest mężczyzna? Kiedy mogło być wykonane zdjęcie, w latach 20-tych czy 30-tych? Z góry dziękuję za pomoc
Viola

http://img826.imageshack.us/img826/2826/z9cz.jpg
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

co to za mundur

Witaj.

Zdjęcie wykonane zapewne w latach 20 - tych. Nie znam się na formacjach Amerykańskich, ale widzę ze nosi wysokie buty czyli kawaleria. Możliwe że późniejsza Armia Hallera. Sprawdzałaś spisy żołnierzy tejże armii ?? Może tam coś znajdziesz ?

Pozdrawiam.
Mateusz.
Viola_AP

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Viola_AP »

Wcale nie jestem pewna czy to żołnierz amerykański, czy też to zdjęcie nie zostało przysłane z Polski. Na razie jesteśmy z kuzynką na etapie ustalania, kim są ludzie na fotografii, i myślałam że mundur pomoże nam w tych poszukiwaniach. Widzę, że chyba wszyscy znawcy tematu są na urlopach. Pozdrawiam ich serdecznie
Viola
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Zwróć się z prośbą o pomoc na tym forum: http://www.dws.org.pl/index.php powinni Ci pomóc.

Pozdrawiam.
Mateusz.
Szymański_Wojciech

Sympatyk

Viola_AP pisze:Wcale nie jestem pewna czy to żołnierz amerykański, czy też to zdjęcie nie zostało przysłane z Polski. Na razie jesteśmy z kuzynką na etapie ustalania, kim są ludzie na fotografii, i myślałam że mundur pomoże nam w tych poszukiwaniach. Widzę, że chyba wszyscy znawcy tematu są na urlopach. Pozdrawiam ich serdecznie
Viola
Najpewniej zdjęcie zostało wykonane gdzieś na obszarze wschodnim Polski przedwrześniowej, w latach 20-tych (wczesnych) XX w. (w tym miała rację I Dyskutantka!). Z mundurem sprawa trudna, bo brak jakichkolwiek dystynkcji. pas zasłonięty, guziki nieczytelne. Pozostaje chrakterystyczny wysoki kołnierz wyraźnie bardzo długiej bluzy, no i buty z cholewami w typie rosyjskich "sapogów". Nie wiem, może specjalista od mundurów z tego czasu coś z tych skromnych sygnałów zdoła wyciągnąć. Dla mnie może to być mundur nie koniecznie wojskowy, ale jakiejś państwowej służby lub uniform donaszany przez byłego żołnierza (kombinowany, bo kurtka raczej austiackiego typu, a buty - rosyjskiego).

Życzę sukcesów w drążeniu tematu

W. Szymański
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
wygląda mi to na mundur Armii Ochotniczej 1920 gen. Hallera; przeważnie mieli amerykańskie kurtki wojskowe wz.1919.
Tak jak napisał Wojtek- pas niewidoczny, odznaki były po lewej stronie a to co na naramienniku nie da się zidentyfikować; więc ciężko mi powiedzieć coś więcej.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Armia_Ochotnicza_(II_RP)
pozdrawiam monika
http://portal.bpursus.waw.pl/art/wladys ... eria-zdjec
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”