Potrzebuję pomocy - szukam pradziadka

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Marek_Kwarciński

Członek PTG

Post autor: Marek_Kwarciński »

Szanowni Genealodzy!
Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w następującej sprawie. Od ponad dwudziestu lat zajmuję się genealogią mojej Rodziny. Najstarszym przodkiem na temat, którego udało się cokolwiek ustalić jest Jan Kwarciński. Niestety nie udało się ustalić żadnych danych odnośnie daty i miejsca urodzenia, jak również danych dotyczących rodziców. Sądziłem, że po zdobyciu aktu zgonu Jana Kwarcińskiego informacje te będą w nim zawarte. Akt otrzymany z Archiwum Państwowego w Sandomierzu nie zawiera niestety tych podstawowych informacji. Podaje tylko wiek w chwili zgonu - 72 lata. Choć dość dziwnym wydaje się następujący fakt - w momencie zgonu Jana Kwarcińskiego żyła jego żona Marianna. I nie wiedziała, kiedy, gdzie i z jakich rodziców urodził się jej mąż?
http://i1096.photobucket.com/albums/g32 ... gonJan.jpg
Moją kolejną nadzieją było zdobycie aktu zgonu żony Jana - Marianny Kwarcińskiej. Sądziłem, że być może w tym akcie będą ważne dane dotyczące daty, miejsca urodzenia i dane rodziców. A może jakiś dopisek o ślubie. Po jego otrzymaniu znowu rozczarowanie.
http://i1096.photobucket.com/albums/g32 ... 01158d.jpg
W tym czasie tj. 1900 rok w Opatowie, w którym zmarli mieszkał najprawdopodobniej ich syn - Gerard Kwarciński. Opieram to na fakcie bycia przez Gerarda Kwarcińskiego ojcem chrzestnym u Antoniego Jana Pałki - USC Opatów - urodzenia 1900 rok, akt 171. W latach 1893-99 był felczerem miejskim w Opatowie /wg Pamiątkowych Książek Radomskiej Guberni z lat 1893-1899/.
Wynika z tego bardzo dziwny fakt. Syn nie wiedział, kiedy i gdzie urodzili się jego rodzice i kim byli jego dziadkowie?
Kolejnym śladem, którym podążyłem były dane zawarte w aktach urodzeń synów Jana i Marianny. Według tych aktów Jan Kwarciński w 1862 roku był rządcą dóbr Boby - urodził się syn Bronisław, w 1865 roku był ekonomem dworskim w Gościeradowie - urodził się syn Wiktoryn, natomiast w 1867 roku był rządcą dóbr Potoczek - urodził się syn Stefan.
http://i1096.photobucket.com/albums/g32 ... 750730.jpg
http://i1096.photobucket.com/albums/g32 ... edc860.jpg
http://i1096.photobucket.com/albums/g32 ... 1a209f.jpg
Sądziłem, że być może w dokumentach dotyczących tych dóbr odnajdę jakieś ślady dotyczące Jana Kwarcińskiego. Niestety moje poszukiwania /nawet poprzez Archiwum Państwowe w Lublinie dotyczące Bobów i Gościeradowa/ nie dały rezultatu. Danych dotyczących dóbr Potoczek również nie odnalazłem.
Według przekazów ustnych w Rodzinie Jan Kwarciński urodził się prawdopodobnie w tarnowski lub nowosądeckim. Rodzice zginęli w powstaniu 1831 roku Jan był odtąd wychowywany w Sandomierzu.
Zwracam się z gorącą prośbą do Szanownych Państwa. Może ktoś wpadnie na pomysł jak i gdzie szukać jakichkolwiek dokumentów dotyczących któregoś z tych miejsc?
Za każdą wskazówkę będę niezmiernie wdzięczny.
Serdecznie pozdrawiam
Marek Kwarciński
michalina180

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: michalina180 »

Witaj
Patrząc na Twój staż myślę ,ze doświadczenie masz ogromne.
Aby być pewnym czegokolwiek musisz wyszukać akt ślubu Jana i Marianny
W Genetece masz dwóch Janów Kwarczyńskich urodzonych 1837 i 1844 w Wielkopolsce w miejscowości Mąkolno.
Może nazwisko było wcześniej trochę inne. Nie "ci" tylko "czy"
W tej parafii jest mnóstwo Kwarcińskich i Kwarczyńskich , może to jest miejsce pochodzenia Jana
Pozdrawiam
Michalina
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Zgon często zgłaszały osoby spoza rodziny, ewentualnie było to dalsze pokrewieństwo.
W tym przypadku zgłaszającymi byli dwaj 70-latkowie; brak informacji o ewentualnym pokrewieństwem.
Zgon nastąpił w 1890r. w wieku 72 lat, więc powinien urodzić się ok. 1818r. Skoro wg przekazów ustnych miał on zostać sierotą w wieku nastoletnim (czyli jeszcze przed ślubem), to skąd jego przyszła żona miałaby znać imiona swoich teściów, którzy zmarli wiele lat wcześniej i nigdy ich nie widziała?

Moja Babcia, gdy ją zapytałem o imiona Jej Dziadków, wymieniła mi tylko dwóch z całej czwórki. I tak mnie to bardzo ucieszyło, bo późniejsze poszukiwania wykazały, że nie poznała żadnego ze swoich Dziadków (zmarli kolejno 33, 16, 7, 7 lat przed Jej narodzinami). W sumie to nawet się nie dziwię, że ich nie poznała, bo Jej rodzice biorąc ślub byli stanu wdowieńskiego (ojciec miał ponad 60 lat, a matka blisko 40).

Najlepiej byłoby znaleźć akt ślubu, ale to jak igła w stogu siana :(
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Marek_Kwarciński

Członek PTG

Post autor: Marek_Kwarciński »

Bardzo dziękuję za pomoc. Będę szukał dalej. Żeby choć wiedzieć gdzie brali ślub. Pozdrawiam Marek Kwarciński
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Marek, wiadomo że kluczem do tej zagadki jest akt ślubu Jana i Marianny z Witkowskich, córki Mikołaja i Franciszki. ur. w ok. 1824 roku, a według ur. się pierwszego ? syna Bronisława to ślub ich był około 1860 roku, tylko gdzie, wiadomo że tam gdzie mieszkała panna.
Teraz tak na chłopski rozum, w roku 1830 giną w powstaniu rodzice Jana ( może jest spis poległych i gdzie były walki, w tarnobrzeskim czy sądeckim ), Jan ur. w około 1818 roku w czasie powstania listopadowego ma 12 lat. W takim wieku wtedy już dawali zajęcie na początek w rodzinie by sam na siebie pracował. Wydaje mi się ze pochodził z okolic Tarnobrzega, do Sandomierza bliżej i tu w Sandomierzu lub blisko mógł sobie Jan znaleźć pannę Mariannę z Witkowskich.

Druga sprawa to Akta z hipoteki ( w AP Sandomierz są od 1810 r. i może być księga tylko dla danego dworu, ale chyba już w AP Lublin), jak był zarządcą to może świadkował we dworze komuś, po rodzicach swoich i żony też mógł mieć jakąś schedę, tylko gdzie ; pozdrawiam - Julian

Ps. - z genetyki ; w roku 1824 ur. się Marianna Witkowska, Sandomierz Św. Pawła, akt nr 91
Ostatnio zmieniony sob 27 lip 2013, 18:42 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

W Bobowej i okolicach mieszka wielu Kwarcińskich, do koncepcji tarnowskie-nowosądeckie pasuje, mapa nazwisk pokazuje najwięcej tego nazwiska w powiecie gorlickim, może to jest ich "gniazdo"?

Łucja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”