Jak poszukiwać rodziny ze Stanów Zjednoczonych (1)

Poszukiwania rodziny wśród emigracji, poszukiwania za granicą

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Joanna71

Sympatyk

proszę o odczytanie danych o MEDELCZYK

Post autor: Joanna71 »

Nazwisko Medelczyk,figurujące na Ancestry.com
Niestety nie mam abonamentu,aby je odczytać.

Name: Piotr Medelczyk
Birth: year
Departure: location
Arrival: date - Baltimore, Maryland
More: See all information...

Name: Karolina Medelczyk
Birth: year
Origin: location
Departure: location
Arrival: date - Philadelphia, Pennsylvania
Pozdrawiam! Joanna
Awatar użytkownika
Joanna71

Sympatyk

Obawiam się ,że nazwisko Medelczyk ,zostało przekształconych po dotarciu do Ameryki,tak jak wiele polskich nazwisk .Wiem o tym ,bo sama natknęłm się w moich poszukiwaniach na takie właśnie zmiany.
Np. nazwisko Olszański na Olsz,czy Niedziałek na Nied itp.
Być może Medelczyk na Medel? lub Medelck?(Medleck?).
Na Ancestry.com,oprócz daty przybycia Piotra i Karoliny nie ma o nich śladu.
Jeśi nie powrócili do kraju lub wyemigrowali do innego państwa to napewno ich nazwisko zostało przekształcone.
Pozdrawiam!
Joanna
Awatar użytkownika
medelczyk_a

Post autor: medelczyk_a »

witam,
dziekuję
zetka

Sympatyk
Adept

Post autor: zetka »

Wysłałam dane na PW
Pozdrawiam
Żaneta
Awatar użytkownika
Joanna71

Sympatyk

Barbara_Kubcka pisze:Jestem niezmiernie wdzieczna za pomoc! To na pewno "mój" Józef!. A czy da sie jakoś przesledzidzić co sie dalej z nim stało? jakiś wiadomości o dacie ślubu, danych jego małżonki? podobno miała na imię Sulla ale czy to imię czy też jakieś zdrobnienie, nie mam pojęcia; nie znam też jej rodowego nazwiska. Dowiedziałam się ostatnio,że ożef z żoną mieszkali w East St.Luis, IL i tamże (podobno) zmarł w 1948 r Józef.Tyle wiem. Jeśli jest możliwe na tej podstawie odszukanie jeszcze jakichkolwiek informacji,bedę bardzo wdzięczna.
Serdecznie pozdrawiam.
barbara Kubacka
Odnalazłam informacje o bracie Józefa Sikorskiego ,Leonie.

SIKORSKI, LEON S Jul 08, 1911 Feb 12, 2003 Last residence: 53150 (Muskego, Waukesha, WI)
jego żona:Helen J Sikorski
SIKORSKI, HELEN J. Mar 12, 1915 Aug 12, 2008 Last residence: 53149 (Mukwonago, Waukesha, WI) Last benefit: 53150 (Mukwonago, Waukesha, WI

Nekrolog
Helen Josephine Sikorski
Sikorski, Helen Josephine (Nee Paluszczyk) Found heavenly peace on August 12, 2008, following a 93 year life filled with blessings and adventures. Beloved wife for 67 years of the late Leon S. Sikorski. Loving mother of Roger (Beatrice) Sikorski. Proud granny of Pam Sikorski and Phil (Kathy) Sikorski. Sweet great-granny of Alexandra. Further survived by dearest sister Regina (Alfred) Sieczkowski of Arizona, sister-in-law Dorothy Kowalski, nieces, nephews, other relatives and special friends. The family would like to thank Dr. Steven Fehr and Rolland Nelson Crossroads Hospice for their care and support, as well as The Caring Place in Waukesha for providing weekly respite services. A Mass of Christian Burial will be celebrated Saturday, Aug. 16, at 11 AM, at St. James Catholic Church in Mukwonago (830 Hwy. NN East). Visitation at the Church from 9-11 AM. Private entombment St. Adalbert Cemetery in Milwaukee. In lieu of flowers, memorials to Rolland Nelson Crossroads Hospice or St. James Church are appreciated. Bruskiewitz Forest Lane Chapel (414) 321-1700

Roger L Sikorski - syn Leona i Heleny,wnuczek Stanleya i Heleny

adres:
W310S9024 Cherokee Pass
Mukwonago, WI 53149-8867
tel.(262) 363-4312

Jego żona:Beatrice A Sikorski
+ córka Pam i Phil Sikorski
To tyle na razie,szukam dalej.
Pozdrawiam!
Joanna
Phil Sikorski,żona Kathy,dzieci:Alexandra
Awatar użytkownika
Joanna71

Sympatyk

PakoMa pisze:Witam!
Czy korzystając z Państwa uprzejmości można dowiedzieć się czy Felix Pakosik (a może też Jan Pakosik) mieli dzieci a także kiedy zmarli? Jest też w ancestry Ewa D Pakosik...To szukanie historii swojej rodziny strasznie wciąga.
Pozrawiam i kłaniam się nisko
Marzena
W stanie Michigan,znalazłm niejaką Anegla(Aniela) Pakosik,córka Ignaca.
Być może to też rodzina?!

http://search.labs.familysearch.org/rec ... hPlaceId=1

Pozdrawiam!
Joanna
lech44

Sympatyk

Post autor: lech44 »

Witam prosiłbym o sprawdzenie Mikołaj Wesołowski ur.1887 , około 1920-1930 gdzieś wyjechał ?
Szaciłowski_Marcin

Sympatyk

Post autor: Szaciłowski_Marcin »

Witam!
Bardzo bym prosił o skontaktowanie mnie z użytkownikiem ancestry.com o nicku Wisniewski (drzewo gen. o tej nazwie). Odnalazłem w tym drzewie moich kuzynów (Kazimierz Szacilowski i Bronisława Stasieluk, których danych zapewne ta osoba poszukuje) Chcialbym sie skontaktowac z tym uzytkownikiem i dlatego prosze o podanie mi jego e-maila lub jakiegoś kontaktu.

pozdrawiam

Marcin
Awatar użytkownika
Joanna71

Sympatyk

[quote="Jakub_Łoboda"]Witam!
Ja również poszukuję pomocy. Wiem, że jeden z braci mojego pradziadka wyjechał do Ameryki, wrócił by odwiedzić 'stare kąty' po czym na statku w drodze powrotnej do Ameryki zmarł. Ich imiona i informacje:
Jan ur. 12.12.1857r.
Antoni 26.07.1859r.
obaj urodzeni w dawnych Prusach, w Sławianowie (niem. Steinmark), synowie Walentego Michałka i Marianny
Czy mogę liczyc na pomoc?
Jakub Łoboda[/quote

Znalazłam Antoniego Michałek i jego żonę Katarzyna,którzy mieli 7-ro dzieci (2-je zmarło).
Wyemigrowali w 1899 roku,do Nowego Yorku.
Ich dzieci:
-Forry?Tomy?(Tomasz?),ur. 1887,Polska(germany)
-Stanisałwa(Stella),ur. 1889,New york
-Leo,ur.1893
-Frank (Franciszek),ur.1896
-Sophie (Zofia),ur.1898
Jeśli to twoja rodzina ,daj mi znać,prześlę Ci więcej danych.
Pozdrawiam!
Joanna
Awatar użytkownika
Joanna71

Sympatyk

lech44 pisze:Witam prosiłbym o sprawdzenie Mikołaj Wesołowski ur.1887 , około 1920-1930 gdzieś wyjechał ?
Podaj więcej danych,np. miejsce zamieszkania,imiona rodziców,żony itp.
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Witam,
Czy i ja mógłbym poprosić o sprawdzenie danych na ancestry.com?
http://img232.imageshack.us/my.php?imag ... tryeg9.jpg
Z góry dziękuję i pozdrawiam,
tomek
Awatar użytkownika
Joanna71

Sympatyk

Joanna71 pisze:
lech44 pisze:Witam prosiłbym o sprawdzenie Mikołaj Wesołowski ur.1887 , około 1920-1930 gdzieś wyjechał ?
Podaj więcej danych,np. miejsce zamieszkania,imiona rodziców,żony itp.
To co znalazłm:
Mikołaj Wesołowski,syn Magdaleny,zamieszkały Opaki?(Polska-Austria).
Wyemigrował w 1911r.,razem z nim;Kłodziński Józef,syn Mikołaja z Opaki.
Jeśli to osoba ,któej szukasz daj mi znać.
Pozdrawiam
Joanna
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk

Ancestry.com-czy ktoś mi pomoże? Proszę

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Serdecznie witam, również mam wielką prośbę dot yczącą strony ancestry.com.Nie moge tam wejśc ,uzyskać jskichkolwiek danych ,nie poradziłam sobie.

Moja prababcia Katarzyna Powała z d. Roszak,córka Bartłomieja Powały ,Franciszki Kasprzak, ur.22.11.1882 r.Myślątkowo ,wtedy Wielkopolska ,zabór,Pruski
Jej mąz Jan Roszak....brak innych danych/zmarł w USA/.

Wyjechali ok. 1900-1906 r do USA ,prabacia wróciła w 1908 r. jako wdowa z córką/może tam urodz.Pelagią/,drugą córke urodziła krótko po powrocie w 1909r, w lutym/moja babcia/.
Wiem ,że jeszcze ktoś z Rodziny z nimi wyjechał.

Udało mi się natrafic na ancestry.de, info:Magalena Powala/1835/ Michlsckowo,Gross Polen
J.D.Wilsons Genealogy Web as of,january 18,2007
a druga info.to Magalena Powala,/1835/Poland,Jacob Zamiara,Roh Zamiara,Kent ,Michigan

Szukam informacji od dłuższego czasu ,lecz bez efektów,dlatego proszę o POMOC,każda wiadomośc jest bardzo dla mnie cenna,z góry dziekuję.
Pozdrawiam,
Ela.
Ostatnio zmieniony czw 22 sty 2009, 20:23 przez Pobłocka_Elżbieta, łącznie zmieniany 3 razy.
Umiński

Sympatyk

Post autor: Umiński »

Witam!

Mam wielką prośbę o sprawdzenie danych Władysława Uminskiego przybyłego do USA 1893, rodzicami jego zapewne byli Adam i Marianna.

Łączę wyrazy szacunku
Piotr Umiński
lech44

Sympatyk

Post autor: lech44 »

To nie mój dziadek w 1911r brał ślub i miejscowości się nie zgadzają .W mojej rodzinie mówiono różnie Ameryka Włochy może w tym drugim kraju ,może wie kto jak tam szukać.Dziękuje i pozdrawiam.
Zablokowany

Wróć do „Emigracja”